Annons

Varannan M-väljare: Skulle gå bättre utan Kinberg Batra

SvD/Sifo: Fyrtioåtta procent av M-väljarna tror att partiet skulle lyckas bättre om partiledaren Anna Kinberg Batra byttes ut före valet 2018, enligt en ny SvD/Sifo-mätning. Det är ännu ett bakslag för partiledaren som i helgen ska försöka ingjuta självförtroende i sitt tilltufsade parti.

Under strecket
Publicerad

Anna Kinberg Batra.

Foto: Noella Johansson/TT

Anna Kinberg Batra.

Foto: Noella Johansson/TT
Anna Kinberg Batra.
Anna Kinberg Batra. Foto: Noella Johansson/TT

På lördag går Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra upp på scenen inne på den stora konferensanläggningen vid Klarälven mitt i Karlstad. Målet: Att visa självförtroende och samla sitt parti.

Bakom sig har hon nämligen en rad bakslag:

På ett år har Moderaterna tappat nio procentenheter i SvD/Sifo – med det största raset efter Anna Kinberg Batras nya besked om Sverigedemokraterna i januari. Fortfarande har partiet andraplatsen hos Sifo, men i såväl Ipsos som Demoskop och Novus är SD nu större än M.

Samtidigt har förtroendet för partiledaren Anna Kinberg Batra sjunkit och väljarnas tilltro till Moderaternas ekonomiska politik minskat kraftigt. I SvD:s rundringningar till M-toppar finns en kritik mot partiledningen och lokala M-toppar kräver öppet hennes avgång.

Annons
Annons

Nu kommer en Sifo-mätning som är ytterligare en kalldusch för partiledaren.

Tusen slumpmässig utvalda svenskar har svarat på frågan:

”Anna Kinberg Batra är Moderaternas partiledare. Tror du att Moderaterna skulle göra ett bättre val 2018, med en annan partiledare eller tror du inte det?”

Av de moderata väljarna svarar hela 48 procent, alltså varannan, att ”ja, M skulle göra ett bättre val 2018.” Ytterligare 16 procent är osäkra.

Drygt en av tre moderater, 36 procent, tror inte att ett partiledarbyte skulle göra att M fick ett bättre valresultat.

Siffran innebär att M-väljarna inte har större tilltro till sin partiledare än vad väljarna i allmänhet har för henne, där siffran landar på 49 procent. Bland alliansväljarna tror 54 procent på ett bättre resultat utan Anna Kinberg Batra.

Sex av tio liberala och centerpartistiska väljare – där dock underlaget är litet och siffrorna därmed osäkra – tror att M skulle göra ett bättre val med en ny partiledare. Fler män än kvinnor ser M-ledaren som ett sänke.

Annons
Annons

Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, konstaterar att det finns betydande frågetecken kring stödet för Anna Kinberg Batra.

– Det är ganska höga siffror. Vi har inga andra jämförelser men det är klart att det är en stor andel som är skeptiska. Undersökningen sätter fokus på en känsla, säger han.

Faktum är att hur man än bryter ned undersökningen i undergrupper så finns det enbart en enda grupp sett till ålder, politisk hemvist, utbildning, kön eller region där fler tror att det inte skulle spela någon roll om partiet bytte partiledare – och det är SD-väljare.

– Frågan är om misstron handlar om henne eller om partiets politik, men som partiledare får man klä skott oavsett om det har handlat om ett strategiskt vägval eller om partiledaren själv, säger Toivo Sjörén.

De låga siffrorna är inte oväntade, menar statsvetaren Tommy Möller.

– Hon har haft en ganska lång period av kritik från ledarsidor och bedömare, säger han.

För att belysa hur allvarlig M-krisen är pekar Tommy Möller på att Moderaterna 2011 var upp i 35–37 procent i mätningarna. Han menar att det skapade en hybris, en syn på att M skulle bli det största partiet.

Nu kämpar partiet i stället om att vara näst störst med SD och C – och riskerar att hamna på fjärde plats. Det skulle bli en mycket tuff sits för Anna Kinberg Batra, tror Tommy Möller.

– Skulle det ske i närtid med den dynamik som finns med opinionsmätningar är det klart att det blir panik inom Moderaterna.

Tommy Möller tror att den stora kantringen i opinionen efter SD-beskedet i januari inte var väntad av partiledningen. De flesta mätningar pekade på ett stöd för detta bland väljarna.

– Man måste se problemen i ett större sammanhang. Anna Kinberg Batras situation nu är ett arv. Det finns en ideologisk rotlöshet inom M, en identitetskris som måste sättas i samband med den stora förändringen under Nya Moderaterna, säger Tommy Möller.

– Gör man dramatiska kursändringar kan man kortsiktigt nå framgångar, men det brukar slå tillbaka.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons