Annons

Karin Henriksson:Värdekonservativ Pence väger upp Trumps svagheter

Mike Pence är mycket av det som presidentkandidaten Donald Trump inte är: stabil, yrkespolitiker, väckelsekristen, konservativ, från Mellanvästern. Men även Trumps parhäst har varit i blåsväder förr.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Mike Pence är tidigare guvernör i delstaten Indiana.

Foto: Darron Cummings/APBild 1 av 1

Mike Pence är tidigare guvernör i delstaten Indiana.

Foto: Darron Cummings/APBild 1 av 1
Mike Pence är tidigare guvernör i delstaten Indiana.
Mike Pence är tidigare guvernör i delstaten Indiana. Foto: Darron Cummings/AP

CLEVELAND Mannen som säger sig vara mästare på uppgörelser, ”deals”, stökade till sitt viktigaste beslut hittills i den drygt ett år gamla kampanjen. Det var tveksamheter om namnet in i det sista och trovärdiga uppgifter cirkulerade om att Trump egentligen ville ha någon annan.

När det var dags att presentera den tämligen okände Indianaguvernören innan konventen i juli höll han ett långt tal – om sig själv – och försvann från podiet när Pence tog till orda.

Det sägs alltid att vicepresidentkandidaten inte betyder särskilt mycket för valutgången, men den här gången förelåg ett behov av någon som kunde väga upp Trumps många svagheter. Valet av Pence har också välkomnats i synnerhet i kristna högern och från partiets nervösa representanter i kongressen.

Annons
Annons

Den 57-årige Pence hade ett förflutet som populär radiopratare innan han valdes in i representanthuset på Tea party-vågen och under de tio åren där han kämpade mot abort och för budgetnedskärningar.

– Jag är kristen, konservativ, republikan, exakt i den ordningen, förkunnade han en gång inför ett möte med så kallade värdeväljare och har också sagt att inte är någon ”arg konservativ”.

Han valdes till guvernör i Indiana 2012 och omdömena är blandade. Å ena sidan uppskattar företagare i delstaten hans ekonomiska politik, inklusive stöd för frihandelsavtal; å andra sidan vände sig samma företagare mot en delstatslag som han undertecknade som innebar att affärsidkare kunde neka (läs: homosexuella) kunder med hänvisning till sina religiösa övertygelser. Folk hotade med bojkott och Pence tvingades backa.

Hillary Clintons kampanj var snabbt ute med fördömanden av Pence. Den ”mest extreme vicepresidentkandidaten på en generation” hette det, med tillägget att Pence precis som Trump är emot minimilöner och att Indiana halkat ner till 38:e plats i ekonomiska ligan i landet.

Under primärvalrörelsen stöttade Pence en annan kandidat, senatorn Ted Cruz, men nu talar han sig varm för Trump. Pence beskrivs som något av en silverhårig artig gentleman som normalt inte skulle gilla Trumps tonfall och vulgariteter. I en intervju med dem bägge i tv-programmet 60 Minutes underströk han att Trump är en ”good man”:

– Den här kampanjen och Donald Trumps kandidatur handlar om frågor som det amerikanska folket bryr sig om. De ser ett Amerika i förfall hemma och i världen, de ser en kongress som är oförmögen att få balans i budgeten och få bukt med den illegala invandringen. De vill ha en ledare, ett ledarskap i Washington DC, som löser problemen och stärker vårt land.

Bland de många pikanta detaljerna detta osannolika valår är att Pence växte upp i ett demokratiskt hem och att Trump sympatiserat med demokratiska ståndpunkter, bland annat aborträttigheter, samt flörtat med makarna Clinton.

I övrigt kan nämnas att stora delar av den kristna högern ställer sig bakom Trump och valet av Pence har troligen övertygat fler om att sluta upp – och detsamma gäller konservativa som tvivlat på att Trump bekänner sig till rätta läran.

Därför ogillas Mike Pence i sin hemstat

Efter reklamen visas:
Det här är Mike Pence
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons