Annons

Pojke vårdas på golvet – bilden upprör i valspurten

Bilden av fyraåringen som ligger på en jacka på golvet sprids snabbt på sociala medier under helgen.
Bilden av fyraåringen som ligger på en jacka på golvet sprids snabbt på sociala medier under helgen. Foto: Mirrorpix/TT

Bilden på pojken som vårdas på golvet har väckt ilska – och höjt tonläget i vårddebatten i Storbritannien inför valet. Rekordmånga EU-medborgare har också lämnat landet och förvärrat krisen på sjukhusen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Vårdkrisen har gjort NHS till en stor valfråga.

Foto: Ben Cawthra/TTBild 1 av 1

LONDON. Bilden av fyraåringen som ligger på en jacka på golvet sprids snabbt på sociala medier under helgen. Han är intagen på ett centralsjukhus i Leeds i norra England, man misstänker att han har lunginflammation. En syremask ligger bredvid honom. Det finns inte plats på sjukhuset. Fyraåringen får vänta i åtta timmar.

När en journalist från tv-bolaget ITV i tisdags visar Boris Johnson bilden på pojken så vägrar premiärministern att titta på den. I stället stoppar han ned telefonen i sin egen rockficka.

Inte förrän reportern i slutet av intervjun frågar efter sin telefon halar Johnson fram den och säger "förfärligt, förfärligt foto”.

Krisen inom det brittiska hälsovårdssystemet NHS är en stor och tung valfråga. Men problemen har funnits länge – och förvärrats av brexit.

Svenska Yodit har jobbat som sjuksköterska i Storbritannien i sex år. Drygt fem av de åren tillbringade hon på en stressig akutavdelning på ett av Londons största sjukhus. Hon vill inte uppge sitt efternamn på grund av sin yrkesroll.

– Då jag började jobba där var det den fjärde stressigaste akutmottagningen i London. Sedan blev det bara ännu mer kaos.

Annons
Annons

Ett skift kunde börja halv åtta på kvällen och sluta åtta följande morgon. Ofta gjorde Yodit fyra sådana skift på raken. Efter en dag ledigt kunde ett liknande pass följa. Hon säger att det är svårt för kollegor i Sverige att förstå takten i Storbritannien.

– Man blir trött mentalt. Du ser saker som ingen borde se, du kan se en fyraåring dö och sedan rusa vidare till nästa patient. Det finns ingen tid att bearbeta det som hänt. Man blir utbränd, men man måste bara jobba vidare. Den enda hjälpen du får är av dina kollegor.

Sedan britterna röstade för brexit för tre år sedan har många av hennes europeiska kollegor flytta bort.

– Många från Spanien, Italien och Portugal har flyttat. De vet att de kan få samma lön eller till och med en bättre lön där hemma.

Yodit jobbade nattskift då det blev klart att britterna röstat för att lämna EU. Många av hennes kollegor var invandrare från Europa och från Asien.

– Många kände sig ledsna. En del undrade om det här betydde att britterna inte ville att vi skulle vara här. Men NHS fungerar bara därför att det finns så många invandrare som jobbar inom hälsovården.

Närmare 12 000 EU-medborgare som arbetar inom NHS har flyttat bort efter brexitomröstningen, visar statistik som sammanställts av Liberaldemokraterna. Drygt 5 000 av dem är sjuksköterskor. Antalet sjuksköterskor som flyttar till Storbritannien från EU har också sjunkit med närmare 90 procent sedan folkomröstningen om EU-medlemskapet. Hälsovårdssystemet larmar samtidigt att det råder allvarlig brist på personal. Det finns över 100 000 lediga arbetsplatser inom hälsovården i England.

Annons
Annons

Vårdkrisen har gjort NHS till en stor valfråga.

Foto: Ben Cawthra/TTBild 1 av 1

Någon som sett hur det påverkar sjukvården på nära håll är avdelningsföreståndaren Joan Pons Laplana. Han har nu tvingats ta sjukledigt eftersom pressen blev för mycket.

– Vintern är på kommande. Väntetiderna är redan långa. Jag känner mig ansvarig därför att folk kommer att dö eftersom det inte finns vårdplatser på sjukhusen.

Han säger att problemen började efter finanskrisen. Man skulle spara samtidigt som en åldrande befolkning ökade trycket på vården.

– Mycket av utrustningen vi använder repareras inte eller förnyas inte. Min lön har varit frusen i flera år. Jag har svårt att få ekonomin att gå ihop samtidigt som arbetsbördan ökat. Brexit har varit det sista strået för vården.

Han har sett flera kollegor säga upp sig och flytta bort. Joan Pons Laplana kommer ursprungligen från Barcelona och har bott i Storbritannien i över 20 år.

– Jag har tre barn här. Vi kan inte flytta. Jag känner mig fången.

Vårdkrisen har gjort NHS till en stor valfråga.
Vårdkrisen har gjort NHS till en stor valfråga. Foto: Ben Cawthra/TT

Vårdkrisen har gjort NHS till en stor valfråga. Labour har lovat öka hälsovårdssystemets budget och anklagat de konservativa för att försöka privatisera hälsovården. De konservativa har lovat bygga fler sjukhus och öka antalet sjuksköterskor. Boris Johnson har under valkampanjen besökt fler sjukhus.

Svenska Sandra Fröderberg-Harris arbetade tidigare som sjuksköterska på ett privatsjukhus i London. Där var det också stressigt och arbetsbördan tung, men lönen var bättre än inom NHS. För lite på ett år sedan flyttade hon och familjen hem till Sverige. Nu arbetar hon på en kirurgmottagning i Falun.

Hon ser likheter mellan vårdkrisen i Sverige och problemen i Storbritannien.

– Om inget förändras i Sverige är vi på väg mot samma avgrund som NHS. De som vill jobba inom vården blir färre och färre.

Enligt henne är det en resursfråga i båda länderna.

– Har man tillräckligt med personal mår de anställda bra och då stannar personalen och kompetensen.

Sjuksköterskan Yodit i London tänker inte flytta. Åtminstone inte just nu. Hon har familj i Storbritannien som gör att hon vill stanna kvar.

– Många har frågat varför jag inte flyttar till Sverige där jag skulle kunna få jobba i morgon om jag ville. Jag tror att NHS kommer att privatiseras. Då flyttar jag, säger hon på onsdagen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons