Annons

Våren välkomnas med fullskaligt vattenkrig

Tänk valborgsfirande – fast med färg i kubik nu när längtan efter våren är över för indierna. Ett vilt vattenkrig är i full gång, där vårens ankomst nu firas genom att man under glada former kastar färgpulver och vatten på varandra ute på gatorna.

Under strecket
Publicerad
Foto: Bikas Das/APBild 1 av 1

1 / 7

Foto: Bikas Das/AP

Holi – färgernas fest. Färgat mjöl och sprutas ut över deltagarna – och när vårens ankomst firas in på hinduiskt vis är det svårt att komma undan. Högtiden firas i Indien och i hela världen.

Annons
Annons
Foto: Anupam Nath/APBild 1 av 1

2 / 7

Foto: Anupam Nath/AP

Ordet holi kommer från Holika, som enligt legenden var syster till en demonkung som var besatt av magiska krafter. För att göra en lång historia kort brändes slutligen både Holika och kungen till döds och till minne av detta firas den första dagen av holi genom att man först tänder brasor och därefter kastar färg och blommor på varandra ute på gatorna.

Annons
Annons
Foto: Mahesh Kumar A./APBild 1 av 1

3 / 7

Foto: Mahesh Kumar A./AP

Ursprungligen kom färgämnena som användes ofta från olika växter men på senare tid har vanliga vattenbaserade färger blivit vanligare. Det hela liknar ett stort vattenkrig där alla är potentiella måltavlor för färgpulver, eller färg i sprayflaskor eller ballonger.

Annons
Annons
Foto: Channi Anand/APBild 1 av 1

4 / 7

Foto: Channi Anand/AP

Under Holi-firandet löses gränserna upp och människorna firar med varandra. Barn, vuxna och människor från alla samhällsklasser blandas med varandra.

Annons
Annons
Foto: Anupam Nath/APBild 1 av 1

5 / 7

Foto: Anupam Nath/AP

Under firandet blir deltagarna helt täckta av färg. I firandet ingår också sång och dans, och god mat och dryck. På en del håll dricks den drycken bhang, som innehåller cannabisblad.

Annons
Annons
Foto: Ajit Solanki/APBild 1 av 1

6 / 7

Foto: Ajit Solanki/AP

Holi firas av hinduer i framförallt Indien, Pakistan och Bangladesh. Men även i länder som har många indiska invandrare förekommer firande. Här firar en flicka i Malaysia.

Annons
Annons
Foto: Rajesh Kumar Singh/APBild 1 av 1

7 / 7

Foto: Rajesh Kumar Singh/AP

Det snålas inte med färgerna när holifirandet brakar loss.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons