Annons

Josefin Holmström:Vuxna applåderar som om Greta vore underhållning

Greta Thunberg under sitt känsloladdade tal på klimatmötet i New York.
Greta Thunberg under sitt känsloladdade tal på klimatmötet i New York. Foto: Jason DeCrow/AP

Det är en djupt förtvivlad ung människa som talar på klimatkonferensen i New York. Ändå ropar och applåderar publiken förtjust åt Greta Thunberg. Lyssnar de verkligen?

Under strecket
Publicerad

Greta Thunberg under sitt känsloladdade tal på klimatmötet i New York.

Foto: Kay Nietfeld/AP Bild 1 av 1

”How dare you?” frågar Greta Thunberg världsledarna vid FN:s klimatmöte i ett klipp som nu sprids över hela världen. ”You have stolen my dreams and my childhood!” Somliga har kallat talet profetiskt, andra suckar över vad de anser vara klimatalarmism och skräckvisioner.

Jag ska erkänna att jag är skeptisk mot personkulten kring Greta Thunberg, skeptisk mot de föräldrar som låter ett känsligt barn hamna i centrum för en sådan perfekt storm som klimatdebatten är. Sedan hon inledde sin skolstrejk för klimatet utanför riksdagen för lite över ett år sedan har Greta Thunberg blivit föremål för ett hat av en magnitud som ingen tonåring borde utsättas för. Och hon har under de senaste veckorna sett mycket trött ut. Talet i FN kommer säkert ge upphov till ytterligare (mer eller mindre uppriktig) oro i kommentarsfälten.

Det är en djupt förtvivlad ung människa som talar. Det är svårt – nästan omöjligt – att inte överväldigas av Greta Thunbergs mod och övertygelse. Beskyllningarna om att hon i själva verket skulle vara välregisserad och drillad ter sig allt mer ihåliga.

Annons
Annons

Greta Thunberg under sitt känsloladdade tal på klimatmötet i New York.

Foto: Kay Nietfeld/AP Bild 1 av 1

När hon säger att den unga generationen kommer att ha ögonen på makten blir den församlade publiken förtjust.

Men det mest slående med Greta Thunbergs FN-tal är inte vad hon säger, utan den kognitiva dissonans (eller ”diskrepans mellan hjärna och hjärta” som den katolske bloggaren Bengt Malmgren beskrivit det) som hennes publik ger uttryck för. Risken att hela projektet Greta stannar vid ett skådespel, vid det begåvade barnets uppträdande, känns påtaglig.

När hon säger att den unga generationen kommer att ha ögonen på makten blir den församlade publiken förtjust. De skrattar, applåderar och ger glada tillrop, som om det vore underhållning. Det är då Greta Thunberg spänner ögonen i dem – tårfyllda ögon – och skäller ut dem efter noter. Se där det moderna medieklimatet perfekt koncentrerat i ett fyraminuters videoklipp. Det kostar ingenting att applådera, trycka gilla, retweeta och hylla. Klimatfrågan har fått sin egen maskot, en bestämd och allvarlig Pippi Långstrump att ta selfies med – vilket åtskilliga världskändisar redan gjort.

Greta Thunberg under sitt känsloladdade tal på klimatmötet i New York.
Greta Thunberg under sitt känsloladdade tal på klimatmötet i New York. Foto: Kay Nietfeld/AP

I Greta Thunbergs möte med FN:s klimattoppar illustreras den till synes eviga konflikten mellan ungdomen och vuxenheten: tonåringen som med sina starka känslor och nyvunna insikter kräver att bli tagen på allvar, den vuxne som slätar över, klappar på huvudet, säger ”sådär kände jag också när jag var i din ålder”.

Här ryms även de vuxna som låter sig imponeras, som ger ryggdunkar men inte så mycket mer. På så vis är president Donald Trump en mycket mer tydlig motståndare för Greta Thunberg: alla vet att han inte bryr sig om klimatet (och hans raljanta tweet efter talet om att han tycker att Greta verkar vara ”en glad ung flicka på väg mot en ljus framtid” visar att han inte har mycket till övers för aktivisten). Men hur är det med de andra, de som hejar på?

Vuxenvärlden älskar Greta Thunberg. Just nu.

Det stora som händer under Greta Thunbergs tal sammanfattas väl av kulturskribenten Sofia Lilly Jönssons Twitterkommentar: ”De har bjudit in henne. Tänker att hon ska tala för dem mot Trump och vapenlobbyn och Någon Annan. Och så talar hon rakt till dem. Till Stefan Löfven, med sina gruvor och flygplan.”

Vuxenvärlden älskar Greta Thunberg. Just nu. Men vill de verkligen lyssna på hennes krav? Tar de in dem? Eller har hon bara blivit en tacksam symbol för deras dåliga samvete?

Efter reklamen visas:
"Hur vågar ni?" Greta Thunberg talar på FN:s klimatmöte
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons