Annons

”Varför är polisen så passiv inför nazisterna?”

Hur kom polisen fram till att ge nazisterna i NMR demonstrationstillstånd? Årets Almedalsvecka går inte att lägga till handlingarna förrän rikspolischefen Anders Thornberg öppet redovisat det. Trots en rad lagliga möjligheter att säga nej. Det skriver Jan Scherman, tv-producent, och Robin Enander, jurist.

Under strecket
Publicerad

Mångfaldsparaden passerar en NMR-manifestation under politikerveckan i Almedalen.

Foto: Vilhelm Stokstad/TTBild 1 av 2

Jan Scherman och Robin Enander.

Foto: Janerik Henriksson/TT, PrivatBild 2 av 2

Mångfaldsparaden passerar en NMR-manifestation under politikerveckan i Almedalen.

Foto: Vilhelm Stokstad/TTBild 1 av 1
Mångfaldsparaden passerar en NMR-manifestation under politikerveckan i Almedalen.
Mångfaldsparaden passerar en NMR-manifestation under politikerveckan i Almedalen. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

DEBATT | NMR I ALMEDALEN

Det är nu drygt två månader kvar till valet den 9 september. Vi undrar om en liten sekt våldsverkare ska få fortsätta att i terrorliknande former förstöra fler valmöten? Hur ska tryggheten på själva valdagen säkerställas?

Några dagar efter den politiska veckan i Almedalen ser Visby ut som en plats där en bomb slagit ned. Folkmyllret är borta. Turisterna har dragit till badstränderna. Men i Gottgluggens kiosk vid Södertorg är de tre invandrarna fortfarande förtvivlade. Och rädda. Nazisterna hade sitt bokbord 30 meter bort. Kunderna vågade sig inte fram till kiosken. Nazisterna stod i vägen. Skrek åt personalen. Butikerna runtomkring bär på liknande berättelser. Flera uppger att den vecka som skulle rädda ekonomin resten av året blev en ekonomisk katastrof med mer än halverade dagskassor. Nazisterna bildade kedja framför flera butiker längs Adelsgatan. Vid Södertorg har RFSL sina lokaler. De stängde, och deras ungdomsförbund packade ihop och lämnade Almedalen.

Annons
Annons

Under veckan misshandlades en kvinna vid den utställning Vänskapsförbundet Sverige-Israel ordnat. När nazisterna misshandlade en kvinna som försökte skydda en israelisk flagga så filmades övergreppet. Nya möten blockerades genom att nazisterna ställde sig på led framför vänskapsförbundets tält. Arrangörerna bad om polisstöd, men fick till svar att polisen hade kontroll på läget. Ingen nazist gripen för det som till och med i fotboll leder till att domaren dömer, bland annat för obstruktion!

Samma sak när några nazister förstörde en prideflagga. På Youtube syns hur en polis hindrar en kvinna att ta tillbaka flaggan. Skadegörelse och våld mot en enskild. Rött kort, i alla fall i en fredlig fotbollsmatch.

Ytterligare en misshandel är registrerad. Nazisterna vandrade runt i grupp och förstörde möten. Journalisten Artur Ringart vet. Han fick en konferens om det kontantlösa samhället ockuperat av skränande nazister. Centerledaren Annie Lööf vet också. Hon blev avbruten av skrän och burop. Flaggor och plakat har blivit vandaliserade. Nazisterna har skanderat både ”Sieg heil” och ”Hell Seger” i Visbys gränder. Ett så kallat hatbrott, förbjudet i lag. En handfull nazister blev gripna. De flesta kunde fortsätta skrika slagord i frihet.

Den självupplevda bilden av denna traditionella fest för demokratin är i år präglad av sorg och ilska. Nazisterna tilläts terrorisera i en blandning av precision och slumpmässig selektion. Det är då terror är som effektivast. Räddande änglar fanns på plats. Föreningen Kriminellas Revansch i Samhället, KRIS, ställde sig runt nazisterna vid flera tillfällen i syfte att skydda allmänheten.

Annons
Annons

När veckan var över kunde polisen räkna in 35 ärenden som nu lett till förundersökning. Det är dubbelt så många som förra året då det "bara" blev 15 förundersökningar, varav 9 redan är nedlagda. Inte ett enda åtal har väckts. Men årets rekordsiffra kommer att stiga då polisen ännu inte gått igenom de tal nazisterna höll i Visby hamn, där NMR talade om att inrätta en form av koncentrationsläger för ”omskolning” och ”rengöring” av dem som nazisterna ska "repatriera" som det heter. Inför Almedalen utlyste NMR en tävling på sin hemsida – pris till den som kunde förstöra mest. Den katastrof som nu är ett faktum gick att förutse. Tekniska nämnden i Visby drog slutsatsen genom att neka NMR plats att hyra. Förra årets händelser fick alltså kommunen att agera. Men polisen tycks inte ha sett det som blev uppenbart för kommunens beslutsfattare.

När nu sju av åtta riksdagspartier kräver skarpare lagstiftning blir vi förvånade. Det rimliga är att börja använda de lagliga möjligheter som finns, men som polisledningen valt att misstolka. Mötesfriheten i likhet med yttrandefriheten är långtgående demokratiska rättigheter, men båda är också kantade med begräsningar.

Ordningslagen ger utrymme att neka tillstånd för allmän sammankomst med hänsyn till ordningen eller säkerheten. De avsevärda ordningsstörningar som präglade hela Almedalsveckan hade mycket väl kunnat gå att förutse. Under alla omständigheter hade polisen möjlighet att anvisa en annan, mer avsides plats. Men inte ens denna mindre ingripande och juridiskt gångbara åtgärd vidtogs.

Annons
Annons

Jan Scherman och Robin Enander.

Foto: Janerik Henriksson/TT, PrivatBild 1 av 1

Polislagen ger polisen befogenhet att avlägsna nazister från de seminarier, möten och samlingsplatser där de stört med både ljud och våld.

Europakonventionens regler, som också är svensk lag, innebär bland annat att demonstrationstillstånd inte får hindra annans mötes- och yttrandefrihet. Därför borde NMR inte fått tillstånd att ha möten och bokbord mitt emot RFSL:s lokaler.

Det är minst sagt uppseendeväckande att polisen försvarar sin passivitet med att därtill är vi lagligen nödda och tvungna. Rikspolischefen måste offentligt svara på varför man gett nazisterna demonstrationstillstånd, varför man inte effektivt genomför sina förundersökningar och varför man tagit en högrisk i form av passivitet? Vilka slutsatser drar polisledningen av katastrofen i Almedalen? Vi har svårt att frigöra oss från misstanken att polisledningen gjort en förändring av sin säkerhetsmässiga bedömning och nedgraderat hotbilden från nazisterna. Vi noterar att till och med trädkramare med våld förts bort när de demonstrerat, till exempel vid Ojnareskogen på Gotland när de protesterade mot planerad kalkbrytning.

Frågorna kräver svar per omgående. Vi vill ha fakta på bordet!

Det är snart val i Sverige. Hur tänker polisen skydda kommande valmöten och hur ska tryggheten upprätthållas på valdagen? Ska nazisterna få hota, hata, riva sönder plakat och misshandla såsom man fick göra i Almedalen?

Jan Scherman
producent tv-serien ”Länge Leve Demokratin” och före detta TV4-chef
Robin Enander
jurist verksam i Juridikfronten

Jan Scherman och Robin Enander.
Jan Scherman och Robin Enander. Foto: Janerik Henriksson/TT, Privat
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons