Annons

Maria Georgieva:Varför behövde de fejka ett mord?

Journalisten Arkadij Babtjenko rapporterades vara mördad. Men mordet var iscensatt av ukrainska säkerhetsjänsten SBU. På onsdagen dök han upp under en presskonferens i Kiev. Denna iscensättning innebär en vändpunkt i hur man ser på journalisters förtroende. Babtjenko är journalist – inte polis.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Arkadij Babtjenko samarbetade med Ukrainas säkerhetstjänst.

Foto: Efrem Lukatsky/AP

Arkadij Babtjenko samarbetade med Ukrainas säkerhetstjänst.

Foto: Efrem Lukatsky/AP
Efter reklamen visas:
Död journalist lever

Inte ens Babtjenkos fru visste om vad som skulle hända

MOSKVA Ryska journalisten och författaren Arkadij Babtjenko lever.

Babtjenko själv talade i direktsändning framför kamerorna under en presskonferens på onsdagseftermiddagen.

– Jag har gjort min uppgift och än så länge är jag vid liv.

Många har lämnats traumatiserade sedan gårdagens besked.

Under det senaste dygnet spreds uppgivenheten från Kiev till Moskva, och tillbaka, bland Babtjenkos vänner. Många delade med sig av varma berättelser och minnen av sin vän – både från fronten och från fester.

Hans humor lyftes fram.

 Arkadij Babtjenko samarbetade med Ukrainas säkerhetstjänst.
Arkadij Babtjenko samarbetade med Ukrainas säkerhetstjänst. Foto: Efrem Lukatsky/AP

På onsdagseftermiddagen konstaterade företrädare för Ukrainas säkerhetstjänst (SBU) att mordet i Kiev på tisdagen var iscensatt. I går uppgavs att Babtjenko skjutis i ryggen i sitt bostadshus, och avlidit i en ambulans på väg till sjukhuset.

Annons
Annons

SBU kanske har smidit den perfekta planen, och försökt fånga förövare i en specialoperation, i syfte att stoppa en så kallad ”rysk” plan för att på riktigt mörda Babtjenko.

Enligt ukrainska säkerhetstjänsten ska ryska säkerhetstjänsterna ligga bakom planeringen av mordet. Kreml kommer att kommentera detta när de har fått sina egna bevis på att han ”verkligen” lever.

Ryska utrikesministeriet har sagt att iscensättningen av mordet gjorts i syfte att framkalla ”propagandistiska effekter”. De är glada för att Babtjenko lever, likt hela den oberoende ryska – och internationella presskåren.

Operationen ska ha förberetts i minst två månader. Ukrainas säkerhetstjänst SBU uppgav under presskonferensen att de kvarhållit en misstänkt som förberett mordet på Arkadij Babtjenko.

Den misstänkte ukrainaren ska ha blivit erbjuden motsvarande drygt 350 000 kronor av rysk säkerhetstjänst för att utföra mordet på Babtjenko.

Men varför behövde Ukrainas säkerhetstjänst fejka själva mordet?

Arkadij Babtjenko ska inte ha berättat om operationen för sina vänner.

Inte ens hans fru visste om vad som skulle hända. Han har bett henne om extra mycket om ursäkt.

Denna iscensättning innebär en vändpunkt i hur man ser på journalisters förtroende. Självklart är jag glad för att han lever, men journalister som arbetar under svåra förhållanden behöver inte få trovärdighet ifrågasatt ännu mer.

Annons
Annons

Arkadij Babtjenko är journalist och inte en person som arbetar för någon säkerhetstjänst. Det är Trump och Putin som sysslar med ”fejk news”, inte vi.

Babtjenko hade inte brutit benet, som tidigare angetts, utan gått med kryckor. Men han har flytt Ryssland för att han upplevt hot, och det kan mycket väl ha funnits en plan för att mörda honom.

Samtidigt är han en familjefar som enligt egen utsago drevs bort från sitt land, ett land som han kämpade för att försvara. Ett land som han inte längre kände sig säker i.

Efter otaliga hot – Babtjenkos privata adress publicerades på nätet med en inbjudan att komma på besök – lämnade han Ryssland i februari förra året och flyttade till Kiev via Prag.

Mycket återstår att klargöra i frågan. Leker någon med sanningen för att uppnå maximal effekt?

Omvärlden hann skylla mordet på Ryssland, direkt eller indirekt. Men nu frågar nog sig de flesta: ”Herregud, Ukraina – hur kunde ni?” Det kommer att skapa en våg av misstänksamhet framöver, och är något som i sig spelar Kreml i händerna. Detta bekräftar det ryska perspektivets syn på Ukraina som provokatörer.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons