Annons

Varför mördades İbrahim Pascha av sin bästa vän?

”I den finske författaren Mika Waltaris roman Mikael Hakim från 1951 förekommer en mäktig storvesir som, trots att han själv är slav, utövar ett formidabelt inflytande över hela medelhavsvärlden och Osmanska riket innan han avrättas i ett av romanens sista kapitel. Vem var han? Har han funnits på riktigt?”

Publicerad
Sultanen Süleyman och storvesir İbrahim Pascha
Sultanen Süleyman och storvesir İbrahim Pascha Foto: IBL

Ja, det har han. Han föddes i Epiros i nordvästra Grekland, sannolikt av grekiska föräldrar, någon gång på 1490-talet. Hans namn som barn är okänt, men i vuxen ålder bar han det turkiska namnet İbrahim, och det är som İbrahim Pascha han har blivit känd.

Under sultan Selim I, ”den förskräcklige”, hamnade İbrahim i palatsskolan för särskilt dugliga slavpojkar och blev god vän med sultanens son och kronprins, den jämnårige prins Süleyman. När Süleyman efterträdde fadern som sultan år 1520 lät han omgående utnämna İbrahim till chef för sitt privata kvarter i palatset. År 1523 utnämndes İbrahim till storvesir, rikets högsta ämbete näst efter sultanens eget.

Han blev dessutom generalguvernör över Rumelien, den europeiska delen av Osmanska riket, som omfattade nästan hela Balkan. Väl att märka gjorde sultanen därmed ett stort avsteg från sedvanan. För det första var det ovanligt att en och samme man fick två så höga ämbeten. För det andra var det ovanligt att en person som endast varit knuten till den inre palatstjänsten i Konstantinopel direktbefordrades till imperiets högsta hierarkiska nivå; det hade varit mer normalt om han utsetts till en mindre prominent ämbetspost. Men i så fall hade Süleyman inte sett mycket av İbrahim under de år som följde. Genom att utse honom till storvesir garanterade sultanen att de båda männen skulle fortsätta att arbeta nära varandra.

Annons

Hans ambitioner var stora. Måhända inkluderade de drömmen om ännu mer? I så fall fanns det bara en post kvar att erövra, att bli sultan.

1500-talets historieskrivare hade olika uppfattningar om varför Süleyman gjorde İbrahim till storvesir. Vissa menade att İbrahim var ovanligt talangfull och att sultanen var klok nog att välja den bäst lämpade för ämbetet. Andra hävdade att Süleyman avskydde sin förste stovesir, Piri Mehmet Pascha, som han ärvt från fadern, och att han inte heller uppskattade övriga högt placerade ämbetsmän, varför han bestämde sig för att ruska om ordentligt i hierarkin. İbrahim råkade vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Ytterligare andra menade att det var mycket enklare än så. Sultanen tyckte om İbrahim. Pojkarna var kompisar. Om det nu var meningen att Süleyman personligen skulle regera över hela imperiet ville han göra det tillsammans med sin bäste vän.

İbrahims egen maktställning blev följaktligen enorm. Ambassadörerna från Venedig rapporterade hem att allt İbrahim önskade, det skedde, och att inget hände som han inte hade full visshet om. Och framgångarna fortsatte. İbrahim blev medlem av sultanfamiljen genom att gifta sig med sultanens syster Hadije. År 1526 utsågs İbrahim till serasker, överbefälhavare över hären, och anförde personligen det stora fälttåget mot Ungern som resulterade i segern vid Mohács och den ungerska monarkins sammanbrott. Tre år senare ledde han de osmanska styrkorna i ännu ett centraleuropeiskt fälttåg, den här gången till Wien, som dock höll ut mot de turkiska vapnen. Bättre gick det när İbrahim i början av 1530-talet vände sig mot safaviderna i Iran och intog Tabriz och Bagdad för sultanens räkning.

På toppen av sin karriär, mäktigare än någonsin, miste İbrahim plötsligt allt han uppnått, inklusive livet. Den 15 mars 1536, kort tid efter återkomsten från kriget mot Iran, medan han låg och sov i sultanens palats, dödades storvesiren på order av Süleyman. Eftersom han var sultanens slav kunde sultanen döda honom ostraffat utan att ange orsak. Men varför? En vanlig gissning är att Süleyman hade börjat bli nervös. Storvesiren hade blivit för mäktig. Hans ambitioner var stora. Måhända inkluderade de drömmen om ännu mer? I så fall fanns det bara en post kvar att erövra, att bli sultan. Bättre förekomma än förekommas.

Annons
Annons
Annons

Sultanen Süleyman och storvesir İbrahim Pascha

Foto: IBL Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons