Annons

”Varför ska inte lagen gälla vården, Nässén?”

Karin Rågsjö och Jonas Lindberg, Vänsterpartiet.
Karin Rågsjö och Jonas Lindberg, Vänsterpartiet. Foto: Pressbilder

Våra skattemedel ska inte användas som grundplåt för bolag som bryter mot hälso- och sjukvårdslagen, skriver Karin Rågsjö och Jonas Lindberg i en slutreplik.

Under strecket
Publicerad

SLUTREPLIK | SJUKVÅRD

Coronakrisen har visat att vi behöver samarbete i sjukvården, inte konkurrens. Det är akutsjukhusen som drar det stora lasset nu, sjukhus som Moderaterna och de andra blågröna partierna i Region Stockholm har gett svältbudget i flera år. Vården måste styras och ges efter behov. Inte efter lönsamhet. Det är därför vi inte vill att våra skattepengar går till aktieutdelning eller att personer med privata sjukvårdsförsäkringar prioriteras före patienter med större behov. Tobias Nässén kanske bör fundera över varför han varje gång måste rycka ut och försvara dessa fundamentala ojämlikheter i sjukvårdssystemet.

När vinstintresset och affärstänket letat sig in i sjukvården blir vissa patienter lönsamma medan andra en ren förlustaffär. Vårdanalys konstaterar i sin rapport att sjukvårdsförsäkringar inte ges på lika villkor eller efter behov. Tvärtom. Därför måste alla former av intåg av privata sjukvårdsförsäkringar i vår offentliga sjukvård stoppas. Tobias Nässén och Moderaterna har i stället gett vårdföretag och försäkringsbolag en öppen dörr rakt in i vår offentliga sjukvård i Stockholm.

Annons
Annons

I stället för att bemöta varför patienter med privata sjukvårdsförsäkringar får vård före regionfinansierade patienter med större behov ägnar sig Tobias Nässén åt att lägga ut dimridåer genom osakliga angrepp på Vänsterpartiet. Det är tyvärr talande för hur Moderaterna numer ofta beter sig i sjukvårdsdebatterna i regionen.

Tobias Nässén, du har rätt i att Vänsterpartiet vill annorlunda. Vi vill ha en sammanhållen vård där pengarna går till vård, inte till vinst. Detta innebär att vi vill prioritera vård i egen regi och underlätta för ideella organisationer att bidra till vården. Vi vill inte att våra skattepengar ska gå till fri etablering för vårdbolag, dyra upphandlingar och managementkonsulter. Vi baserar vår politik på hälsoforskning som tydligt visar att vinstdriven och försäkringsdriven vård är dyrare, mer byråkratisk och att den göder ojämlikheter. Vad baserar Moderaterna sin sjukvårdspolitik på förutom sin ideologi att allt ska privatiseras?

Men i en sak har du fel: vi vill inte förbjuda privata sjukförsäkringar. Vi vill att vårdgivare som tar emot försäkringspatienter inte samtidigt ska kunna ta emot regionens patienter. Denna sammanblandning av privat och offentlig sjukvård avlastar inte vården. Den resulterar bara i att försäkringspatienter går före andra patienter.

Våra skattemedel ska inte användas som grundplåt för bolag som bryter mot hälso- och sjukvårdslagen. Moderaterna talar annars gärna om krav och lag och ordning. Hur kan ni då vägra ställa krav och införa åtgärder som förhindrar just lagbrott? Vad är inte det om hyckleri?

Karin Rågsjö
riksdagsledamot Vänsterpartiet
Jonas Lindberg
Vänsterpartiet Region Stockholm

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons