Sigge Eklund och Alex Schulman är aktuella med boken "Tid: livet är inte kronologiskt".
Sigge Eklund och Alex Schulman är aktuella med boken "Tid: livet är inte kronologiskt". Foto: Pierre Björk.
Perfect Guide

Varför tröttnar vi aldrig på Alex & Sigge?

Över 170 poddavsnitt med personligt prat, en krogshow och nu en bok. Samt ett vin, ett brädspel och ett Alex & Sigge-tåg. Hur långt kan Alex Schulman och Sigge Eklund ta sitt gemensamma projekt?

I våras inleddes budgivningen. Alex Schulman och Sigge Eklund skulle skriva en bok tillsammans och de svenska bokförlagen började tävla om att få skriva kontrakt med författarna och poddstjärnorna. Uppstickarförlaget Bookmark vann och Alex och Sigge fick ett förskott på en och en halv miljon kronor. Det var sensationellt högt för något som inte ens påminde om en thriller – och dessutom lär själva beskrivningen av ”Tid: livet är inte kronologiskt” ha fått plats på en enda A4-sida.

Annons

– Det var faktiskt sjukt, säger Alex Schulman. Mellan jag var arton och tjugo skrev jag en massa romaner som ingen ville ha. Och vi hade ingenting med budgivningen att göra, vi hörde om den från vår agent. Förskottspriserna bara steg och steg.

Budgivningen säger förstås en del om deras status. Alex och Sigges podcast laddas ner av nästan en halv miljon människor varje vecka, scenföreställningen ”Meningen med livet” blev den en framgång och så gissningsvis även boken. Kemin mellan den cerebrale Sigge Eklund och den fyndige känslomänniskan Alex Schulman har inte upphört att fascinera trots att det gått över tre år och mer än hundrasjuttio podcast-avsnitt sedan premiären. Men intresset för boken säger förmodligen även något om ämnet.

– Det var ingen slump att Bodil Jönssons bok om tid [”Tio tankar om tid” reds. anm.] var populär i sluten av 90-talet, säger Sigge Eklund. Folk var stressade av Internet och mejl. Och idag är situationen liknande med mobiler och sociala medier. Alla känner sig tidspressade.

Alex Schulman och Sigge Eklund fotograferade på Berns.
Alex Schulman och Sigge Eklund fotograferade på Berns. Foto: Pierre Björk.

”Tid” är på många sätt precis som Alex och Sigges podcast; snackig, filosofisk, rolig, sentimental, smart, psykologiserande, mysig och ibland lite larvig. Poddlyssnarna kommer att känna igen sig.

– Anledningen till att vi ville skriva var att vi ibland varit nära något som kändes som litteratur i podden. Något nästan essäigt, säger Sigge Eklund. Det var sorgligt att det bara försvann ner i Itunesarkivet. Vi ville ta oss an några av de teman som ständigt återkommer och se vad som hände. Och den röda tråden i podcasten är tiden. Det gäller även våra böcker. Där förekommer också den där svindelkänslan, sorgen och vördnaden inför att tiden går. Många inslag handlar ju om saker som att lära sin dotter att cykla och hur det då kan kännas som att jag är min pappa. Vi ser hela tiden de här kryphålen genom tiden.

För Alex Schulman blev kryphålen än mer tydliga under skrivandeprocessen. I februari, strax innan de började arbeta på boken, dog hans mamma. Han skrev genom den första delen av sorgeprocessen.

I februari, strax innan de började arbeta på boken, dog hans mamma.

– Jag har fortfarande inte kommit underfund med om det är hälsosamt eller inte och jag kunde absolut inte avgöra vad jag hade skrivit efteråt, men fick hjälp av Sigge och min fru Amanda. Och det behövdes, för jag befann mig i ett fritt fall. Jag har lärt mig att man egentligen inte ska skriva då, att det aldrig blir bra. Några grejer kan jag fortfarande inte läsa.

Sigge Eklund konstaterar att deras olikheter ställdes på sin spets. Alex befann sig mitt i en känslostorm. Han själv blev ännu mer förnuftig.

– Jag har känt en skam över att vara för mycket hjärna och för lite känslor, säger han. Men förhoppningsvis gör det oss bra tillsammans.

Omständigheterna bidrar till en oro att boken ska tas emot på fel sätt. Båda två är oroliga över att kritikerna ska utgå från någon slentrianbild av att podcasten görs av två välmående mediamän som diskuterar vad de hittat i sina navlar.

En annan sak som då och då provocerat folk i kulturbranschen är att Alex Schulman och Sigge Eklund är påhittiga typer. Alex framstod som något av ett pr-geni när det stormades som mest runt hans blogg för sju, åtta år sen. Därefter drog han bland annat igång humorsajten 1000 apor. Sigge Eklund har, förutom ett antal hyllade romaner, dessutom grundat sajten Bloggportalen som såldes till Aftonbladet, dragit igång förlaget Vulkan, jobbat med Fredrik och Filips teveprogram och podcast samt hjälpt kvällstidningscheferna Jan Helin och Thomas Mattsson med att komma igång med sin podd.

**Tillsammans har **Alex Schulman och Sigge Eklund också dragit igång några oväntade sidoaffärer. Via podcasten har de lanserat ett vin, Complicity by Alex & Sigge, och sällskapsspelet ”Jag ringer”. Boken lanseras i sin tur på Bokmässan i en jättemonter med egen loungeavdelning. Dessutom ska de två författarna vara konduktörer på ett Alex & Sigge-tåg som går från Stockholm till Göteborg (alla som reser får boken).

Dessutom ska de två författarna vara konduktörer på ett Alex & Sigge-tåg

– Det är klart att jag hoppas att kritikerna inte tar sig an boken med tankar på Alex och Sigge som någon sorts inbillat koncept där två medelålders män tjänar pengar på att självupptaget prata om sig själva, säger Sigge Eklund. En del verkar fortfarande tro att podcasten är helt jag-centrerad. Vårt ämne är snarare psykologi i allmänhet än oss själva.

Alex Schulman och Sigge Eklund.
Alex Schulman och Sigge Eklund. Foto: Pierre Björk.

Podcast, krogföreställning, humorsketcher, brädspel, vin och nu bok. Frågan om vad som händer i framtiden gör ändå Sigge Eklund lite upprörd.

– Folk förstår inte hur mycket tankeverksamhet som ligger bakom vår podcast. Det är nästan ett heltidsarbete att producera en dryg timmes innehåll varje vecka. Vi lämnar inget åt slumpen. Ambitionsnivån är extremt hög. Men ändå får vi alltid frågan vad vi ska hitta på härnäst. Trots att vi faktiskt precis har skrivit en bok.

**Fast där finns förstås **en del planer. Alex Schulman säger att de hoppas ha ännu en bok, ”Rum”, klar till nästa bokmässa. Scenen på Rival är bokad för hösten 2016. Showen ”Meningen med livet” ska få en uppföljare. Och så finns det fortfarande en dröm om att få göra en långfilm.

– Vi skrev ett filmmanus åt Svensk Filmindustri för några år sedan, säger han. Vi jobbade med det i ett år. Sen översattes manuset till engelska och SF ordnade ett möte med en amerikansk manusdoktor. Inför samtliga av SF:s producenter sågade han manuset sida för sida. Vi gick därifrån omskakade. SF hörde aldrig av sig efter det mötet. Men visst, skriv att drömmen är att vi vill skriva och regissera långfilm i Hollywood och bo i Malibu. Det är en tillräckligt bisarr dröm, säger han.

– Men inte helt omöjlig.

Vill du läsa fler liknande artiklar? Följ SvD Perfect Guide på Facebook!

Till Toppen