Annons

Ivar Arpi:Varför vill Leif GW Persson glömma Alf Svensson?

Vad var det jag röstade på nu igen?
Vad var det jag röstade på nu igen? Foto: Anders Wiklund/TT
Under strecket
Publicerad

Arn Guillou tar för första gången med sitt svärd till rikstinget.

Foto: Johan Främst

Om mindre än en vecka händer det. Det stora som så många av oss gått och väntat på. Jan Guillou kommer för första gången i hela sitt liv att rösta i ett svenskt val. Även det är Sverigedemokraternas fel, såklart. Det gick att hålla sig borta tidigare, men nu handlar det om demokratins överlevnad, skriver mannen, myten, legenden (Aftonbladet 2/9). I en tid när svarta moln hopar sig, vem är bättre skickad att rädda Sverige än vår egen Carl Hamilton? Förlåt, jag menar Arn Guillou.

Vad vore väl ett svenskt val utan kändisar? Vad skulle hända med demokratin då?

”Jag skulle önska att alla ni som överhuvudtaget funderar på att rösta på Sverigedemokraterna, eller något ännu värre kanske, att ni tog er en liten stund framför spegeln och betraktade er själva. Titta er själva i ögonen och fråga er: vem är jag egentligen? Vad står jag för här i livet? Vad har jag för värderingar?”

Kjell Bergqvist, känd från bland annat Diskutabelt i TV3, levererar sin apell med inlevelse. Hans uppmaning att stanna upp och reflektera är allmängiltig, oavsett om man ska rösta på något jättehemskt eller bara vanligt hemskt. Vad står jag för här i livet egentligen?

Annons
Annons

Arn Guillou tar för första gången med sitt svärd till rikstinget.

Foto: Johan Främst

En spekulation är att man gärna vill minnas att just man själv tillhörde det vinnande laget.

Just Kjell Bergqvist hittade det här i spegeln: ”Jag är född socialdemokrat och eftersom jag varje dag påminner mig själv om var jag kommer ifrån så kommer jag också dö som socialdemokrat !” (Facebook 16/7).

Arn Guillou tar för första gången med sitt svärd till rikstinget.
Arn Guillou tar för första gången med sitt svärd till rikstinget. Foto: Johan Främst

En annan som alltid har varit socialdemokrat är Leif GW Persson. Han har röstat sexton gånger och det är alltid samma visa: ”Dessutom följer jag en annan tradition som jag föddes till. Nämligen att rösta på Socialdemokraterna som byggde det Folkhem som gav arbetarungar som jag en rimlig chans att komma sig upp i det klassamhälle som ändå starkt levde kvar när jag sattes till jorden i slutet på andra världskriget.” (Expressen 2/9)

Det var bättre förr, om jag minns rätt, eller fel. Eller i alla fall mindes man bättre förr. Vid valet 1976 mindes 85 procent vad de hade röstat på i det föregående valet. När samma fråga ställdes 2014 hade den glömska skaran ökat från 15 procent till 25. Enligt Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap, är glömskan särskilt stor hos partibytare. En spekulation är att man gärna vill minnas att just man själv tillhörde det vinnande laget.

Bergqvist gjorde sin apell, citerad ovan, för Feministiskt initiativ inför valet 2014, inte Socialdemokraterna. Kanske är det dags för en sån där stund framför spegeln, även för Bergqvist. Vem är jag egentligen? Vad står jag för här i livet?

Annons
Annons

Leif GW Persson har i två tidigare krönikor gjort reklam för Kristdemokraterna. Den ena gången för Alf Svensson till EU-parlamentet, 2009: ”Så, själv har jag satt kryss för Alf till EU. Trots att jag inte är det minsta dement och fortfarande ror med båda årorna.” (Expressen 7/6 -2009)

”Jag vet ATT jag röstat, men kan omöjligen minnas varje röst. Herregud, jag vet inte ens vad jag gjorde igår.”

Den andra gången röstade han på KD för att stötta Anders Borg, som då var finansminister, trots att denne hade både hästsvans och ring i öronen. Det finns inget skäl till att tvivla på hans förmåga att gå till botten med det här fallet, om hur hans tidigare ställningstaganden lägligt glömdes bort och sedan plötsligt dök upp igen. Ge mannen en tv-serie!

Till Leif GW:s försvar ville han ha mer av Anders Borg eftersom denne ”om man bara sluter sina ögon och nöjer sig med att lyssna till det han säger låter [...] precis som de gamla socialdemokratiska landsfäderna gjorde på den goda tiden.” (Expressen 13/9 -2010)

Till och med när han var kristdemokrat så var han sosse. Förutom när han röstade på Alf då. Svårt att förklara Alf framför sossespegeln.

Jag frågade på Facebook om någon där kom ihåg att de hade glömt vad de röstade på någon gång. Alla kom ihåg att de inte hade glömt. Av de som glömt kom förmodligen ingen ihåg att svara, eller så hade de som kom ihåg glömt att de glömt. Förutom Sanna Rayman, barsk ledarskribent på denna ledarsida under många år, som svarade: ”Jag vet ATT jag röstat, men kan omöjligen minnas varje röst. Herregud, jag vet inte ens vad jag gjorde igår.”

Förmodligen måste man, som Kjell Bergqvist skriver, varje dag påminna sig själv om vad man har röstat på. Bevisligen inte ett helt säkert system det heller, tyvärr.

Efter reklamen visas:
GW: "Lösa spaningsmord är tio gånger svårare än att hitta bra företag"
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons