Annons

”Vargattacken” vinner 250 000 kronor

Författaren Lars Berge tar emot Natur & Kulturs debattbokspris.
Författaren Lars Berge tar emot Natur & Kulturs debattbokspris. Foto: Simon Rehnström

SvD:s medarbetare Lars Berge tog i Visby emot Natur & Kulturs debattbokspris. Han belönas för boken Vargattacken där han med ”enträgen research och nyansrikedom avslöjar att vargattacken i Kolmården inte var någon enskild händelse.”

Under strecket
SvD
Publicerad

Stort grattis. Vad betyder det här priset för dig?

– Eftersom det är en så långsam process att skriva ett sådant här reportage – som är full av hinder, tar jättelång tid och är ganska ensam – betyder priset att det har varit värt det. Att berättelsen om tragedin på Kolmården 2012 som drabbade en ung kvinna och hennes familj blivit läst och betytt något.

Du började skriva om vargattacken i ett reportage i SvD. Vilken är den främsta insikten du tar med dig efter att ha skrivit en hel bok om ett av vår tids med mytomspunna djur och hur vi förhåller oss till det?

– Som norrlänning och före detta skogsmulle har jag känt mig nära naturen, men det var slående hur min bild av det vilda var så mycket mer präglad av fiktion än jag ville erkänna. Det mesta jag tyckte mig veta om naturen hade jag i själva verket hämtat från filmer eller böcker.

Slutligen, vad ska du göra med prissumman på 250 000 kronor?

– På något sätt måste jag belöna min familj, för att de stått ut med min svaga ekonomi och hur jag blivit besatt av något som de säkert tröttnade på efter någon vecka. Så en resa med dem blir det säkert. För mig betyder pengarna också att jag kan jobba koncentrerat på ett nytt projekt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons