Annons

Tove Lifvendahl:Varken IS eller NMR borde få ha bokbord i Visby

NMR försöker störa under Annie Lööfs tal.
NMR försöker störa under Annie Lööfs tal. Foto: Henrik Montgomery/TT
Under strecket
Publicerad

Värdfolket kallar det ”världens största demokratiska mötesplats”. Region Gotland beskriver att Almedalsveckan genom demokrati och öppenhet är ”en förebild och en fantastisk plattform för alla som vill debattera samhällsfrågor”. Men hur mycket är de tjusiga formuleringarna att hålla i handen när innebörden av ”demokrati” krockar med innebörden av ”alla”?

Sedan det tankemässiga haveriet i fjol när man hyrde ut tältplats till de svenska nazisterna, Nordiska Motståndsrörelsen, hade man hoppats på en mer grundad och förutseende strategi i år när det gäller Almedalen. Det är emellertid olika instanser som fattar olika beslut. Tekniska nämnden på Gotland sade i år nej till att låta NMR hyra mark under Almedalsveckan. Men polisen meddelade i maj att man hade givit NMR mötestillstånd för att bruka en talarplats i hamnen för allmän sammankomst en timme per dag den 5–7 juli.

I lördags skickade organisationen in en sen ansökan om ytterligare utrymme som polisen godkände; de fick tillstånd att finnas på plats från 3–8 juli – fem timmar varje dag och med rätt att ställa upp ett mindre bokbord, talarutrustning och att dela ut flygblad.

Annons
Annons

Mötesfriheten är en grundlagsskyddad fri- och rättighet. Rätten att uttrycka sin åsikt är som grundlagsskyddad starkare än ordningslagens begränsningar gällande risken för ordningsstörningar. Samtidigt är mötesfriheten ändå inte helt villkorslös i sin praktiska utövning; tillstånd för demonstrationer och offentligt hållna möten på allmän plats beviljas av Polismyndigheten och kan nekas om det är nödvändigt för hänsyn till ordning, säkerhet eller trafik. I nuläget meddelar polisen emellertid att den inte ser skäl för att ompröva mötestillståndet för NMR.

Den bedömningen gissar jag att vi får skäl att diskutera grundligt. Igår kväll försökte nazisterna störa ut centerledaren Annie Lööfs tal. Idag har det varit flera fysiska konfrontationer med Almedalsbesökare, bland annat med personer vid Vänskapsförbundet Sverige-Israels tält. Tumult har uppstått och folk har farit illa.

Det får nog sägas vara diskutabelt huruvida ordningen och säkerheten kan garanteras så länge uttalade motståndare till demokratin ges tillstånd att utöva sin mötesfrihet på samma plats och under exakt samma dagar där det pågår en stor demokratisk sammankomst. I endera fallet tycks friheten bli beskuren, och det är förstås viktigt att vi förmår reda ut och vårda principerna rätt – särskilt nu när obehaget är som störst. Den liberale riksdagsledamoten Mathias Sundin sammanfattar dock tämligen väl den oerhörda känsla som många bär just nu: ”Nazister attackerade @SverigeIsrael i Almedalen. Två personer skadade, men inte allvarligt. Det är med en stark känsla av overklighet jag skriver detta. Men det är verklighet. Nazister jagar judar i Almedalen.”

På ledarsidan har vi tidigare argumenterat för att nazistvåld ska betraktas som terrorism, liksom att samröre med terroristorganisationer bör vara straffbart. Med en sådan utgångspunkt för den juridiska bedömningen torde det vara lika otänkbart att bevilja Islamiska staten som Nordiska Motståndsrörelsen bokbordsplats på Visbys gator.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons