Annons

Viktor Lundquist:Varken rättvis eller balanserad

Fox News och Roger Ailes påverkan på amerikansk politik ska inte underskattas.

Under strecket
Publicerad

Ailes gick bort drygt ett år efter det motvilliga uppbrottet från Fox News.

Foto: Charles Sykes/TT

Ailes gick bort drygt ett år efter det motvilliga uppbrottet från Fox News.

Foto: Charles Sykes/TT
Ailes gick bort drygt ett år efter det motvilliga uppbrottet från Fox News.
Ailes gick bort drygt ett år efter det motvilliga uppbrottet från Fox News. Foto: Charles Sykes/TT

Under mitten av 90-talet grundade Roger Ailes TV-kanalen Fox News, som sedan dess vuxit i raketfart, och idag är den mest tittade kanalen på kabel-TV i USA.

Men redan innan Fox News var Ailes en man med stort inflytande, bland annat som medierådgivare åt både Richard Nixon på 1960-talet och Ronald Reagan på 1980-talet.

Men den största orsaken till att Ailes i efterhand kan komma att ses som en av de icke-politiker som har haft störst betydelse under 2000-talet är inte hans uppdrag för republikanska presidenter, utan Ailes livsverk och största framgång – Fox News.

Kanalen, som även i dag två år efter hans död, fortsätter att växa och göra avtryck i amerikansk politik.

På topplistan över vilka program som lockar flest tittare i USA är program från Fox News på platserna ett, tre, fyra, fem och sex. Bland de mest populära programmen återfinns morgonshowen Fox and Friends, som bland annat tittas flitigt på av president Trump, som inte sällan inleder dagen med att tweeta om innehåll i programmet.

Annons
Annons

Om Roger Ailes förmåga att bygga ett mäktigt opinionsmedium, eller att sända ut ett budskap, råder inga tvivel. Däremot finns det minst sagt frågetecken både kring Ailes syn på journalistik och hans moraliska kompass.

Det är i den nyproducerade HBO-serien The Loudest Voice som den breda allmänheten nu för första gången får stifta bekantskap med Ailes, och bland annat se vilka beslut han var beredd att ta för att göra Fox News till USA:s mest populära kanal.

I serien får vi följa Roger Ailes, spelad av Russel Crowe, under några centrala delar av hans liv och Fox News drygt 25-åriga historia. Från det att han grundar kanalen, som ett svar på vad Ailes menar är den vänstervridna media som den amerikanska befolkningen matas med, till hans avgång, som är en direkt följd av anklagelser om sexuella trakasserier.

Gestaltningen av de sexuella trakasserierna tillhör knappast seriens mest välgjorda delar, men ger ändå en inblick i hur Ailes i år efter år utnyttjade sin maktposition. Antalet kvinnor som i efterhand vittnat om Ailes övergrepp är många, och många har även skrivit så kallade non disclosure agreements, något som förbjuder dem från att tala om åren som anställda på Fox News.

Det som är seriens stora behållning (och som gör den värd att fortsätta att titta på trots att kvalitén börjar svikta efter några avsnitt) är sättet på vilket man illustrerar den påverkan Ailes haft på amerikansk politik under de senaste decennierna.

För är det något som är tydligt med Ailes, och Fox News generellt, är det att objektiv journalistik och nyhetsrapportering inte är prio ett. Ja, inte ens prio. Kanalen lanserades som en motvikt till en vänstervridning i amerikansk press, vilket ju knappast är bra förutsättning för opartisk journalistik.

Annons
Annons

Länge var kanalens slogan Fair and Balanced, något som dock inte varit kännetecknande för programinnehållet. Fox News var bland annat drivande bakom försöken att sprida lögner kring Obamas födelseland, precis som att man försökte koppla ihop honom med misstankar om terrorism.

Fox News var även tidigt ute med att om inte rakt upp och ner ljuga, så åtminstone medvetet sprida tvivelaktiga uppgifter eller osäkra påståenden. Genom att kasta om korten för vad som är sant och falskt, exempelvis genom att ställa frågor kring fiktiva scenarion ”Har demokrat X samröre med terrorister?”, skapas en högst medveten, och felaktig, bild för tittarna.

Som betraktare av serien är det slående hur ointresserad Ailes är av att faktiskt rapportera om nyheter, till förmån för att istället sprida ett ofta rasistiskt budskap. Samma nonchalans mot journalistikens principer präglar även Rupert Murdoch, miljardären vars medieconcern News Corporation äger Fox News.

För Murdoch är opartisk journalistik inte heller det som står högst på agendan, utan snarare kommersiella intressen. Murdoch vänder kappan efter vinden utifrån vad som kan tänkas gynna hans koncern och affärer, något som stundom skapade konflikt mellan honom och Ailes.

Mot slutet av serien får vi även en inblick i relationen mellan Ailes och Trump, som når sitt klimax i och med presidentvalskampanjen 2016. Ailes insåg tidigt att Trump mycket väl kunde bli USA:s nästa president, och valde att använda Fox News som megafon för hans kampanj. När Ailes på grund av trakasserianklagelser tvingades bort från Fox News blev han istället rådgivare till Donald Trump under presidentvalskampanjen 2016, då han bland annat hjälpte honom att förbereda sig inför debatter.

Annons
Annons

Ailes och Trump hade då varit vänner sedan länge, och journalisten Gabriel Sherman vars bok The Loudest Voice in the Room serien baseras på, menar att relationen mellan de båda männen är central för att förstå hur Trump blev president.

Vad gäller Trump är ju dock ingenting beständigt, och för närvarande är relationen mellan presidenten och Fox News ansträngd. På senare tid har Trump varit missnöjd med kanalens rapportering och innehåll, och har bland annat tweetat ut: ” The New @FoxNews is letting millions of GREAT people down! We have to start looking for a new News Outlet. Fox isn’t working for us anymore!”

Men precis som det svänger fort åt ena hållet, kan det vända snabbt igen. Det är trots allt fortfarande över ett år till nästa presidentval, och för både Trump och Fox News finns det incitament och fördelar med att ha en god relation med den andre.

Serien ska tas för vad den är, och vissa delar bör tas med en nypa salt snarare än för direkt återspegling av sanning. Däremot är det uppenbart att serien fångar centrala delar av Fox News historia – som alltså har haft stor påverkan på det USA vi ser idag.

År 2016 beslöt sig Fox News för att överge mottot Fair and Balanced. För kanalens innehåll har detta dock gjort varken från eller till.

VIKTOR LUNDQUIST är biträdande redaktör för Säkerhetsrådet och projektledare på tankesmedjan Frivärld.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons