Annons

Jesper Sundén:Världen håller andan – attacken kan leda till storkrig

Raffinaderiet i saudiska Abqaiq beskrivs som världens största oljeanläggning. Det attackerades i lördags tillsammans med Khurais, som är landets näst största oljefält.
Raffinaderiet i saudiska Abqaiq beskrivs som världens största oljeanläggning. Det attackerades i lördags tillsammans med Khurais, som är landets näst största oljefält. Foto: TT

Attacken mot saudiska oljecenter slår mot den globala oljehandeln och hotar både att leda till ett storkrig i regionen och finansiell osäkerhet som kan sänka världsekonomin.

Under strecket
Publicerad

Just när det såg ut som att Mellanösternregionen gick mot viss avspänning höjs temperaturen rejält igen.

Drönarattacken mot två saudiska oljeanläggningar i helgen orsakade bränder som mer än halverat den dagliga saudiska oljeproduktionen. Eftersom Saudiarabien är världens största oljeexportör får detta stora konsekvenser för oljemarknaden. Ett större bortfall av tillgänglig olja har inte skett sedan Saddam Husseins Irak invaderade Kuwait 1990.

Detta fick oljepriset att stiga kraftigt på måndagen men kan också leda till storkrig och finansiell oro. Allt beror på hur lång tid det tar att åtgärda skadorna och vem som i slutändan fastställs som ansvarig för attacken.

De jemenitiska huthirebellerna säger att det är de som ligger bakom. De har under lång tid genomfört drönarattacker mot Saudiarabien och påstår nu att de hittat ett sätt ta sina drönare förbi det saudiska försvaret oupptäckta. På måndagen hotade de även med nya attacker.

Men det här är två faktorer som talar emot att det är huthierna som är ansvariga:

Annons
Annons

1. Huthierna har aldrig tidigare har använt drönare som är i närheten av vara lika avancerade som dem som användes i helgens attack. Om de flög från Jemen har de färdats 150 mil till oljefältet Khurais, som var det sydligaste saudiska målet. Från Iran eller Irak – där det finns Irantrogna miliser – är det betydligt närmare.

2. De byggnader i Abqaiq och Khurais som skadades i drönarattacken har alla träffats på sin norra eller västra sida. Inte från söder, vilket hade varit mer naturligt om drönarna skickats från Jemen.

Detta fick USA:s utrikesminister Mike Pompeo att peka ut Iran som skyldigt och president Trump twittra om att USA är berett att agera militärt om det stämmer. På måndag eftermiddag sade Saudiarabien också att deras preliminära utredning tyder på att rörde sig om iranska drönare och att de inte skickats från Jemen.

Iran har tidigare hotat att slå mot andra länders oljeexport om USA genom sina sanktioner förhindrar Iran från att sälja olja. Under sommaren misstänks Iran också ha legat bakom sabotage mot fartyg i Persiska viken och det iranska revolutionsgardet har beslagtagit oljetankrar. Så sent som på måndagen togs ytterligare ett tankfartyg.

Men Iran tillbakavisar alla anklagelser om att de skulle ligga bakom helgens attack – och Kina, som är världens största importör av saudisk olja, säger att det är oansvarigt att skylla på någon innan man har bevis.

Attacken sänder varningssignaler om att det är långt ifrån riskfritt att investera i Aramco.

Helt klart är att attackerna sker i ett mycket känsligt läge för det saudiska kungadömet, som är i färd med att börsnotera en liten del av den statliga oljejätten Aramco under hösten. Attacken sänder varningssignaler om att det är långt ifrån riskfritt att investera i Aramco – och gör det även ännu mer akut att nå en lösning på det blodiga inbördeskriget i Jemen.

Annons
Annons

Sedan över fyra och ett halvt år för en saudiledd koalition krig mot Jemens huthirebeller för att återinstallera den FN-erkända regeringen. Kriget har orsakat en humanitär katastrof i det fattiga Jemen, men också lett till att Jemen dragits in i spänningarna mellan Iran och Saudiarabien som stöder olika sidor.

Ingen vet hur lång tid det tar att reparera skadorna från drönarattackerna. Saudiarabien har sagt att man ska ta av sina oljelager för att kompensera bortfallet. USA, som har världens största reserver, har antytt detsamma.

Men om det dröjer tills kapaciteten är återställd kommer viljan att sälja ut av sina lager förmodligen att sina. Eftersom oljepriset stiger blir det dyrt att fylla på lagren igen. Och ingen vet om det kommer nya attacker. Eller om detta leder till ett storkrig mellan USA och Iran.

Befälhavaren för det iranska revolutionsgardets robotprogram varnade i söndags för att alla amerikanska baser och hangarfartyg inom 200 mil från Iran finns inom räckhåll för landets robotar.

Allt detta skapar osäkerhet som kan leda till minskad investeringsvilja och det högre oljepriset kan bli ytterligare ett sänke för den globala ekonomin. Kanske kan det till och leda till en ny recession, varnar amerikanska finansanalytikern S&P Global för.

Oavsett vad som händer så står världen inför en högst oroande utveckling.

Efter reklamen visas:
Rohani: Oljeattackerna var Jemens självförsvar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons