Annons

Världens 8 bästa bröd – här kan du äta dem

Brezel i München och houska i tjeckiska Plzeň.
Brezel i München och houska i tjeckiska Plzeň. Foto: Bernd Jurgens/Alamy och Veou/Shutterstock

Kompakt rågbröd, fluffig baguette och sagolikt seg pita. Bröd är livet och avnjuts helst på dessa platser.

Under strecket
Publicerad

Det säljs runt 10 miljarder baguetter per år i Frankrike. Nu vill man världsarvslista nationalbödet.

Foto: Tim E White/Alamy

1 / 8

Bäst baguette i Paris

Det säljs runt 10 miljarder baguetter per år i Frankrike. Nu vill man världsarvslista nationalbödet.
Det säljs runt 10 miljarder baguetter per år i Frankrike. Nu vill man världsarvslista nationalbödet. Foto: Tim E White/Alamy

Leroy Monti
203 Avenue Daumesnil, 12:e
facebook.com/boulangerieleroymonti

Bröd är ett av de bästa sätten att upptäcka ett resmåls cuisine. Det är både bekant och varierat i all överraskande oändlighet. När du till exempel äter banh mi i Vietnam påminns du om landets franska kolonialhistoria. Ty banh mi är ett syskon till baguetten, och är bröd någonstans så viktigt som i Frankrike? De flesta rätter serveras med bröd och det var just bristen på detsamma som tände gnistan till revolutionen.

Idag finns till och med en rörelse som vill världsarvslista baguettens långsmala möte mellan knaprig skorpa och poröst innanmäte. Givetvis arrangerar Paris varje år en tävling som ska utse huvudstadens allra bästa baguette och nu senast var det Boulangerie Leroy Monti som kammade hem segern med ett bröd som i allt från utseende till doft var ett stycke bakad fulländning.

Annons
Annons

Sodabröd.

Foto: Joerg Beuge/Shutterstock

2 / 8

Bäst sodabröd i Galway

Sodabröd.
Sodabröd. Foto: Joerg Beuge/Shutterstock

Revive Café
35 Eyre St
revivecafe.ie

Det är svårt att begripa att något så välsmakande som sodabröd är så enkelt att göra. Ingredienserna i den irländska klassikern är ynka tre – mjöl, kärnmjölk och bikarbonat – samt någon smaksättare i stil med en nypa salt och socker. Med andra ord, den här degen förvandlas till het härlighet i ugnen utan att kräva varken knådning eller jäsning. Traditionellt sett har hemkunskapen ärvts mellan mödrar och döttrar i århundraden.

Än i dag serveras det som sidorätt till i stort sett allt, både i hemmets lugna vrå och ute på lokal; går du på puben i Irland och beställer en Guiness beef stew får du en skiva sodabröd till. Vi besöker gärna söta Revive Café i Galway där ägaren Mark skjuter in den första degen halv sju varje morgon. Avnjuts med smör och honung.

Annons
Annons

Smørrebrød.

Foto: LightField Studios/Shutterstock

3 / 8

Bäst rågbröd i Köpenhamn

Smørrebrød.
Smørrebrød. Foto: LightField Studios/Shutterstock

Selma
Rømersgade 20
selmacopenhagen.dk

Vi svenskar delar det med danskarna: den djupa längtan efter äkta rågbröd som alltid uppstår när vi varit på resande fot en längre tid. Matsuget bräddas med fantasier om en rejäl skiva av något mörkt, kompakt och nötigt. Århundraden innan René Redzepi satte Köpenhamn på gourmetkartan var rågbrödet dansk dussinvara, och ingen variant har blivit lika synonym med bageriprodukten som ett smørrebrød, vilket smöras och lastas med diverse godsaker.

Den nynordiska filosofin är vad kock Magnus Pettersson funnit inspiration i när han hittat på sina innovativa smørrebrød på Selma. Tänk toppingar à la lax, rödbeta, krasse, pepparrot, kapris och dill, eller stekt rödspetta med gurka, salt, citron och libbsticka. De är så delikata att de tilldelats utmärkelsen Bib gourmand av Michelinguiden.

Annons
Annons

Svartahavs-kustens matiga majsbröd mısır ekmeği smak-sätts ofta med ost eller dill.

Foto: Alp Aksoy/Alamy

4 / 8

Bäst mısır ekmeği i Istanbul

Svartahavs-kustens matiga majsbröd mısır ekmeği smak-sätts ofta med ost eller dill.
Svartahavs-kustens matiga majsbröd mısır ekmeği smak-sätts ofta med ost eller dill. Foto: Alp Aksoy/Alamy

Hayvore
Galatasaray
facebook.com/hayvore

Av geografiska skäl är det matiga majsbrödet mısır ekmeği särskilt vanligt längs den turkiska Svartahavskusten. Det höglänta, ofta regntunga området har nämligen gjort det svårt att odla vete, varför majs i stället blivit stapelvara. Grundreceptet är enkelt. Majsmjöl blandas med bakpulver, yoghurt, ägg och olivolja, vilket kompletteras med valfri smak såsom ost, dill, sesamfrön eller svartkummin.

En populär regional specialitet bakas med sardiner och inmundigas genom att brytas i stora bitar som doppas i yoghurt. På mysiga kvarterskrogen Hayvore i Galatasaray, vars specialitet är svartahavsrätter, är det precis vad vi föredrar att beställa. En annan höjdare är okryddad mısır ekmeği med en skål karalahana çorbası, grönkålssoppa.

Annons
Annons

Ett brezelbak kräver skydds-handskar då kringlorna doppas i kaustiksoda.

Foto: Bernd Jurgens/Alamy

5 / 8

Bäst brezel i München

Ett brezelbak kräver skydds-handskar då kringlorna doppas i kaustiksoda.
Ett brezelbak kräver skydds-handskar då kringlorna doppas i kaustiksoda. Foto: Bernd Jurgens/Alamy

Neulinger
Wörthstraße 17
baeckerei-neulinger.de

Den världsberömda kringlan – känd internationellt som pretzel, men brezel på tyska – är inte bara ett populärt öltilltugg under famösa oktoberfester i München. Sedan 1100-talet har den använts som symbol för bagerier och är för många synonym med bakning. Vid sidan av formen är det den bruna färgen som utmärker brödet, en effekt som uppstår när de salta flätorna utstår ett brezelbad i kaustiksoda.

Att själv baka med frätande lösningar känns måttligt lockande, därför smakar varianten som kokas och gräddas på familjeägda Brot- und Feinbäckerei Neulinger extra bra. Här sätter man stor stolthet i att göra kringlor på traditionellt vis, med ekologiska ingredienser och utan tillsatser. De är mjuka och milda, utsökta att äta med smör och ost.

Annons
Annons

Tel Avivs hippa mini-kedja Miznon har tagit pitabrödet till nya höjder.

Foto: Miznon

6 / 8

Bäst pitabröd i Tel Aviv

Tel Avivs hippa mini-kedja Miznon har tagit pitabrödet till nya höjder.
Tel Avivs hippa mini-kedja Miznon har tagit pitabrödet till nya höjder. Foto: Miznon

Miznon
30 King George, Tel Aviv
miznon.com

Så vitt man vet har vetefickan som av hög värme puffar upp sig till en rund hålighet sina rötter i Mesopotamien, omkring 2 500 år f.v.t. Sedan dess har det dukats fram som vardagsmat på vartenda matsalsbord i Mellanöstern och runt det mesta av Medelhavet. Ändå har puttriga minikedjan Miznon lyckats lyfta det klassiska pitabrödet till helt nya höjder.

Det är lätt och fluffigt på insidan, med lätt kolgrillad frasig yta som får mästerligt tuggmotstånd, så gott att man nästan vill äta det på egen hand och lämna hummus och andra röror därhän. Men gör inte det, för stjärnkocken har även lyckats fullända tillbehör och fickans innehåll. Ett rykande färskt pita med signaturfyllningen grillad blomkål, tahini, lök, tomat och kryddor är lika ljuvligt som en hel gourmetmåltid.

Annons
Annons

Det tjeckiska matbrödet är mångsidigt och varieras under året.

Foto: Veou/Shutterstock

7 / 8

Bäst houska i Plzeň

Det tjeckiska matbrödet är mångsidigt och varieras under året.
Det tjeckiska matbrödet är mångsidigt och varieras under året. Foto: Veou/Shutterstock

Lokál Pod Divadlem
Bezručova 315/34
lokal-poddivadlem.ambi.cz

Bland de många olika tjeckiska matbröden är houska det vanligaste. En kort, tjock fläta bakad på mjöl, jäst, ägg och vatten som strösslas med grovt flingsalt, kummin, vallmofrön eller linfrön. Enkelt, inte helt olikt en brioche och därför så mångsidigt; runt jul bakas det exempelvis i en sötare variant med socker, russin och mandel som kallas vánočka. Större delen av året äts houska framförallt till frukost med ett sött pålägg, men det fungerar lika bra som sidorätt till en stadig gryta – eller varför inte som drinktilltugg?

I pilsnerns hemstad Plzeň gör du rätt i att besöka Lokál Pod Divadlem, en filial till tjeckiska pubkedjan Lokál som sätter ära i att servera lokal öl och hemlagad husmanskost. Däribland rejäla portioner houska, gärna med ett stop mörk färsköl från bryggeriet Kozel.

Annons
Annons

Focaccia härstammar från Genua, där bagarna helst gör en enkel version.

Foto: Katsiaryna Belaya/Alamy

8 / 8

Bäst focaccia i Genua

Focaccia härstammar från Genua, där bagarna helst gör en enkel version.
Focaccia härstammar från Genua, där bagarna helst gör en enkel version. Foto: Katsiaryna Belaya/Alamy

Panificio Paolin
Via Felice Gazzolo 6r
paolin1953.com

Jäst bröd har varit italiensk stapelvara sedan de gamla romarna började importera asiatiskt vete, och i dag finns hundratals regionala modifikationer. Få av dem har dock ett så utbrett internationellt gott rykte som focaccian. En särskilt omtyckt variant är den med rosmarin och vitlök, en annan med soltorkade tomater och en tredje med svarta oliver.

Det delikata brödet med fyllig konsistens omhuldat av krispiga kanter med riklig sälta härstammar ursprungligen från Genua. Här fyller bagarna ovansidans hål med något så okomplicerat som ligurisk olivolja och havssalt. Ett av de bästa ställen i stan att provsmaka just denna variant är på Panificio Paolin, där ugnarna gått varma sedan 1953. Bakhemligheten? Ett recept med extra starkt italienskt mjöl och extra jungfruolivolja.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons