Annons

Världens 8 bästa museibutiker

I Singapore, Storbritannien och Danmark finns några av de bästa museibutikerna.
I Singapore, Storbritannien och Danmark finns några av de bästa museibutikerna. Foto: Iwan Baan, Wellcome Images och Kim Hansen.

Konsten i all ära, den främsta anledningen till museibesök är shoppingen. SvD Resor guidar till världens bästa museibutiker.

Under strecket
Publicerad

Öl med kända filmkaraktärer. Ett udda fynd på Eye Filmmuseum i Amsterdam.

Foto: EYE FilmmuseumBild 1 av 1

1 / 7

Amsterdam

Öl med kända filmkaraktärer. Ett udda fynd på Eye Filmmuseum i Amsterdam.
Öl med kända filmkaraktärer. Ett udda fynd på Eye Filmmuseum i Amsterdam. Foto: EYE Filmmuseum

EYE Filmmuseum
IJpromenade 1, Amsterdam
eyefilm.nl

Inuti det nederländska filminstitutets hem i Amsterdam, vars kurviga utformning ser ut att vara hämtad direkt ur en sci- fi-rulle, finns en skattkista full av filmfynd.

Den innehåller givetvis en hel del av de vanliga misstänkta tingen – tygkassar, t-shirts och dvd:er som täcker det mesta från Hollywoods gyllene era fram till nutida tv-serier. För föräldrar på presentjakt till de yngre finns också en avdelning med fina, unika leksaker.

Vuxna fantaster kommer å sin sida att älska den stora samlingen särskilt utvalda biografier, internationella tidskrifter och akademiska djupdyk i allt som rör uttrycksformen rörliga bilder.

Lägg därtill föremål som öl baserade på kända karaktärer, Lolita-solglasögon och David Lynch-kaffemuggar och EYE Shop blir en one-stop-shop för alla cineaster.

Singapore

National Gallery
1 St. Andrew’s Rd, Singapore
galleryand.co

Singapores nationalgalleri var upphaussat långt innan det öppnade för fyra år sedan. Väldigt snabbt blev däremot butiken Gallery & Co den stora snackisen.

Genom ett samarbete med kreativa kollektivet & Co ansågs man ha omdanat museishoppen i innovativ konceptbutiksskrud; här ryms affär, bokhandel, bar och kafé under samma tak, mellan väggar och på moduler som minutiöst designats för att ge en tydlig känsla för varje produktkategori.

Bland dem finns inga traditionella gängse museisouvenirer, utan i stället ett omsorgsfullt urval av kreatörer så som lokala smyckesdesignern Argentum och japanska klockmakaren Q&Q som specialiserat sig på solpanelsdrivna ur.

Det riktigt habegärliga är dock kollektionerna som tas fram i samarbete med museet, i linje med aktuella utställningar.

Annons
Annons

2 / 7

New York

Museum of Arts and Design
2 Columbus Circle
thestore.madmuseum.org

Tanken bakom MAD:s eleganta butik The Store at MAD är densamma som för museet; att slå ett slag för konstnärer och designers verksamma inom alla tänkbara kreativa områden.

Det innebär ett brett, men också extremt välsorterat utbud: affischer i begränsade upplagor ritade av Malcolm Garrett och Peter Saville. En för vintern helt ny – och utmanande – smyckeskollektion framtagen av tjugotvå juvelerare. Allt från glas och vaser till väggklockor, salladsbestick och saxar.

Förr var MAD tillägnat amerikansk kreativitet, i dag reser inköparna vida kring i världen för att hitta de främsta konsthantverken.

Huruvida avsändaren har ett känt namn är mindre viktigt än själva skapelseprocessen, liksom möjligheten att bygga broar mellan konstnärer och konsumenter.

Annons
Annons

Högklassig konst, arkitektur och shopping på treåriga Zeitz MOCAA i Kapstaden.

Foto: Iwan BaanBild 1 av 1

3 / 7

Kapstaden

Högklassig konst, arkitektur och shopping på treåriga Zeitz MOCAA i Kapstaden.
Högklassig konst, arkitektur och shopping på treåriga Zeitz MOCAA i Kapstaden. Foto: Iwan Baan

Zeitz MOCAA
Silo District, S Arm Rd
zeitzmocaa.museum

Det har gått tre år sedan invigningen av Zeitz Museum of Contemporary Art Africa i Kapstaden, världens största museum dedikerat till samtida afrikansk konst. Sedan dess har det blivit vida betraktat som hela kontinentens viktigaste kulturattraktion.

Utspritt över nio våningar, där en gigantisk silo från 1921 utgör grunden tillsammans med ett exklusivt hotell, hittas den mycket imponerande samlingen med verk från drygt femtio länder, bibliotek, biosalonger samt institutioner för forskning och utbildning.

Att påstå att Zeitz MOCAA Museum Shop på liknande vis är hela Afrikas bästa museibutik är kanske att ta i. Men det är definitivt en pärla full av konstnärligt mode, brevpapper, skrivdon, tryck, böcker och dylika klenoder signerade kontinentens, och den afrikanska diasporans, främsta märken.

Annons
Annons

Londonpärlan The Wellcome Collections butik är lika egensinnig som resten av museet.

Foto: Wellcome ImagesBild 1 av 1

4 / 7

London

Londonpärlan The Wellcome Collections butik är lika egensinnig som resten av museet.
Londonpärlan The Wellcome Collections butik är lika egensinnig som resten av museet. Foto: Wellcome Images

The Wellcome Collection
183 Euston Rd
wellcomecollectiong.org

Sir Henry Wellcome var en banbrytande 1800-talsfarmaceut som fram till sin död 1936 lyckades samla på sig en enorm kollektion redskap, kuriosa och ren konst som rör hälsa och medicin. Dessa finns numera på The Wellcome Collection, ”the free museum and library for the incurably curious” som det kallas.

Är man inte obotligt nyfiken sedan tidigare blir man det garanterat här där metodiska system och verktyg blandas med det rent makabra. Tänk lyckoamuletter, använda giljotiner och diagnosticeringsdockor jämte Napoléons tandborste, Darwins promenadkäpp och kung Georg III:s hårlockar. Butiken drar förstås på samma tema i form av böcker, tavlor, dekor och interiör.

Perfekt för alla med fäbless för historia och biologi, liksom dig som letar efter de mest unika julklapparna till nära och kära.

Annons
Annons

Louisianas välförsedda tvåvånings- butik kräver lika mycket tid som konsten.

Foto: Kim HansenBild 1 av 1

5 / 7

Humlebæk

Louisianas välförsedda tvåvånings- butik kräver lika mycket tid som konsten.
Louisianas välförsedda tvåvånings- butik kräver lika mycket tid som konsten. Foto: Kim Hansen

Louisiana Museum of Modern Art
Gammel Strandvej 13
louisiana.dk

Med tanke på Louisianas läge är det inte en plats man har vägarna förbi under ett Köpenhamnbesök. Designfantaster flockas likväl till museets välförsedda butik vars två våningsplan kräver nästan lika mycket tid som all den moderna konsten.

En del har samlarvärde, det ligger exempelvis något härligt retrodoftande över Louisiana Editions, särskilda nytryck av klassiska posters från tidigare utställningar à la Jean Arp från 1962.

Att heminredningsavdelningen med landets världsberömda möbelkonst bjuder på inspiration är inte så överraskande. Det är däremot att närmare hälften av sortimentet består av kläder och accessoarer.

Då all design är dansk och i flera fall särskilt formgiven för Louisiana finns unika fyndchanser, framförallt i utbudet av handväskor, sjalar och skor.

Annons
Annons

6 / 7

Phoenix

Heard Museum
2301 North Central Ave
heard.org

Internationellt hyllade Heard Museum anses vara det bästa museet i USA tillägnat konst skapad av amerikanska urfolk. Inte minst för att man gör det från ett förstapersonsperspektiv i nära samarbete med urfolkskonstnärerna själva, vilket å ena sidan ger artisterna makten över sin röst och å andra sidan besökare möjligheten att höra, se och uppleva dem utan mellanhänder.

Konsten förkovras också tack vare den utmärkta museibutiken, vars utbud är inköpt direkt från kreatörerna. Det innebär bland annat lergods unikt i sitt slag, originalmålningar, handgjorda kachinadockor, mattor och textiler samt smycken av silver, guld och blåskimrande lapis lazuli.

Då och då står man även värd för specialmarknader för att ytterligare främja de kulturella traditionerna och inspirera dagens konstnärer.

Annons
Annons

MiróShop har det största utbudet av prylar prydda med Joan Mirós typiska estetik.

Foto: Oriol ClaveraBild 1 av 1

7 / 7

Barcelona

MiróShop har det största utbudet av prylar prydda med Joan Mirós typiska estetik.
MiróShop har det största utbudet av prylar prydda med Joan Mirós typiska estetik. Foto: Oriol Clavera

Fundació Joan Miró
Parc de Montjuïc
fmirobcn.org

Barcelonas rykte som kulturcentrum är för evigt cementerat av notabiliteter som Gaudí, Picasso och Miró. Före sin död donerade den sistnämnde en omfattande samling målningar, skulpturer, affischer, textila verk och grafiska blad till sin hemstad, vilka finns utställda i en ståtlig modernistbyggnad högt uppe på det grönskande berget Montjuïc.

Trots att Miró finns representerad på många av världens främsta moderna museer är det förstås här, på en institution helt och hållet tillägnad honom, man ska beundra hans verk.

På samma sätt är museets butik MiróShop den tveklöst bästa och mest välsorterade platsen att köpa allehanda prylar prydda med hans karakteristiskt färgsprakande estetik – från laptopfodral och badhanddukar till underlägg och ugnsvantar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons