Annons

Världens dyraste såld – en miljon per glas

Världens dyraste whisky gick under klubban i London.
Världens dyraste whisky gick under klubban i London. Foto: Sotheby’s

Cirka 257 000 kronor centilitern. Så mycket kostar världens dyraste whisky. Flaskan ropades in på Sotheby’s auktion i London. En Macallan destillerad 1926 – som gick under klubban för motsvarande 18 miljoner kronor.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

The Macallan är en skotsk maltwhisky, producerad i Speysideregionen i östra delen av Skottland. Den är populär även på Systembolagets hyllor och kostar som 10-årig lite drygt 400 kronor.

Men den åldrade skönheten av ”livets vatten” som gick under klubban i London blev avsevärt dyrare.

När – eller om – den nya ägaren öppnar korken blir priset för ett glas, om det mäter fyra centiliter, en dryg miljon kronor.

Bara en handfull personer har smakat på whiskyn som buteljerades 1986. Destillerichefen hette då David Robertson. Hans omdöme var ändå inte rakt igenom fyllt av superlativer:

”Full av torkad frukt som katrinplommon och dadlar och massor av kryddor likt kryddnejlika, ingefära och kanel. Jag minns också apelsinmarmelad med inslag av torvrök. 1926 röktes ju maltkornet. Den var fantastisk men jag har smakat annat som var minst lika bra.”

Henrik Aflodal, chefredaktör för The Spirits/Whisky News, tror inte att flaskan kommer att öppnas. Köpare av samlarwhisky faller inom kategorierna whiskydrickare, investerare och samlare:

– Flaskan kan knappast öka i värde, en investerare skulle inte betala så här mycket pengar. Jag tror att det är en samlare som saknar just denna Fine & Rare-flaskan. Antagligen den sista flaskan för att göra serien komplett. Då spelar priset ingen roll, säger han.

Whiskyauktionen i London inbringade totalt över 100 miljoner kronor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons