Annons

”Världens mest föraktade ledare” – Kapten Motorsåg

Avverkningstakten i brasilianska Amazonas är nu den högsta på ett årtionde. Miljöaktivister lägger en stor del av ansvaret på Bolsonaro.
Avverkningstakten i brasilianska Amazonas är nu den högsta på ett årtionde. Miljöaktivister lägger en stor del av ansvaret på Bolsonaro. Foto: Jorge William/Agência O Globo

”Planetens mest föraktade ledare”. Brasiliens president Jair Bolsonaro har fått hård kritik för hanteringen av bränderna i Amazonas. Han har tackat nej till 235 miljoner – och har nu regnskogens öde i sina händer.

Under strecket
Publicerad

En jordbrukare gräver diken för att försöka stoppa elden från att sprida sig till hans farm i Nova Santa Helena, Matto Grossoprovinsen, den 23 augusti.

Foto: Leo Correa/APBild 1 av 5

Protester i São Paulo den 23 augusti mot att inte mer görs för att stoppa Amazonasbränderna.

Foto: Cris Faga/APBild 2 av 5

Grafik: Alexander Rauscher

Bild 3 av 5

Flygbild över ett uppbränt område nära Porto Velho i Rondôniaprovinsen.

Foto: Victor R Caivano/APBild 4 av 5

Jamariskogen nära Porto Velho i lågor den 24 augusti.

Foto: Dario Oliveira/APBild 5 av 5

En jordbrukare gräver diken för att försöka stoppa elden från att sprida sig till hans farm i Nova Santa Helena, Matto Grossoprovinsen, den 23 augusti.

Foto: Leo Correa/APBild 1 av 1

”Jag brukade kallas Kapten Motorsåg. Nu är jag Kejsar Nero som sätter eld på Amazonas”, sade Brasiliens president Jair Bolsonaro i ett försök till skämt, under en presskonferens i förra veckan.

Men miljöaktivister skrattar inte.

Under sina dryga åtta månader vid makten har Jair Bolsonaro mildrat straffen för, och reglerna kring, att bränna skog. Han har sagt att han vill slå ihop miljödepartementet med jordbruksdepartementet och bygga en motorväg genom regnskogen. I början av augusti sparkades också chefen för rymdforskningsinstitutet, Ricardo Galvão, efter att han kritiserat presidentens klimatpolitik. Brasiliens ekonomi fortsätter att gå dåligt.

Dessutom nominerande Bolsonaro Tereza Cristina – också känd som ”Fröken Gift” – som regeringens jordbruksminister.

Med detta i åtanke väntar världen med spänning på hur presidenten ska hantera sin kanske största politiska strid hittills: att få bukt på de massiva bränderna i Amazonas.

En jordbrukare gräver diken för att försöka stoppa elden från att sprida sig till hans farm i Nova Santa Helena, Matto Grossoprovinsen, den 23 augusti.
En jordbrukare gräver diken för att försöka stoppa elden från att sprida sig till hans farm i Nova Santa Helena, Matto Grossoprovinsen, den 23 augusti. Foto: Leo Correa/AP
Annons
Annons

Protester i São Paulo den 23 augusti mot att inte mer görs för att stoppa Amazonasbränderna.

Foto: Cris Faga/APBild 1 av 1

Än så länge har han ofta avfärdat krisen som en kampanj för ”falska nyheter” och ”desinformation” som syftar till att diskreditera hans regering.

– Amazonas är större än hela Europa. Även om jag hade tio miljoner människor skulle jag inte kunna förhindra dessa bränder, sade presidenten till reportrar i huvudstaden Brasília i lördags.

Trots detta har han avböjt hjälp från G7-länderna. När de i måndags erbjöd honom ett bidrag på motsvarande 235 miljoner kronor för att underlätta släckningsarbetet blev svaret ”tack, men nej tack”.

– Vi uppskattar erbjudandet men de resurserna kanske är mer relevanta för att återplantera skogarna i Europa, säger president Jair Bolsonaros stabschef Onyx Lorenzoni, enligt AFP.

Han försöker spela på några slags känslor om nationell värdighet.

Han ska även ha uppmanat den franske presidenten Emmanuel Macron att ta hand om ”sitt hem och sina kolonier.”

– Macron kan inte ens undvika en förutsägbar brand i en kyrka som är ett världsarv. Vad tänker han att han ska lära vårt land?, fortsätter han och hänvisar till branden i katedralen Notre-Dame i Paris i våras.

Torsten Wetterblad, Brasilienkännare knuten till Latinamerikainstitutet, säger till SvD att han inte är förvånad över den brasilianska ledningens reaktion.

– Bolsonaro är som han är, fruktansvärt världsfrånvänd. Han försöker spela på några slags känslor om nationell värdighet, säger Wetterblad.

Protester i São Paulo den 23 augusti mot att inte mer görs för att stoppa Amazonasbränderna.
Protester i São Paulo den 23 augusti mot att inte mer görs för att stoppa Amazonasbränderna. Foto: Cris Faga/AP
Annons
Annons

När brasilianarna gick till val i oktober valde de för första gången sedan 1945 en militär till president.

64-årige Jair Bolsonaro klev in i politiken i slutet av 1980-talet, efter militärdiktaturens fall. Han har aldrig haft någon stark partihörighet utan har varit med i sex olika politiska partier under sin karriär. Inför valet 2018 gick han med i Socialliberala partiet (PSL), vars politik snarare kan beskrivas som nationalkonservativ.

Bolsonaro gick till val på förbättra landets ekonomi genom att öppna upp Amazonas för skövling och gruvdrift. Han lovade även att minska våldet och korruptionen.

Jag kan inte se någon annan – inte ens Duterte på Filippinerna, inte Trump, inte någon – som i dag väcker så mycket ilska.

Många av hans väljare ansåg att den kontroversielle högermannen hade något som andra saknar: han representerar folket, sade 41-åriga väljaren Paula Raposo till TT på valdagen.

– Och så är han emot etablissemanget. Precis som vi är han trött på allt politiskt korrekt snack och på att bli stämplad som rasist, fascist eller homofob för vad man än säger. Jag ser fram emot att äntligen ha en patriot på posten, sade Raposo.

Och en patriot fick de allt – men hans politiska karriär har även varit kantad av en rad skandaler. Bland annat har han sagt att den före detta ministern för mänskliga rättigheter ”inte förtjänar att bli våldtagen för att hon är för ful”.

Ett nyare exempel är när Bolsonaro i måndags gillade och kommenterade ett Facebookinlägg som grovt förolämpade Birgitte Macron – den franske presidentens fru.

Inlägget jämförde utseendet med den brasilianska presidentens fru, Michelle Bolsonaro som är yngre, och antydde att hon var mer attraktiv. Texten löd ungefär att Macron var avundsjuk och att det var därför han ”trakasserade” Bolsonaro under G7-mötet.

Annons
Annons

Grafik: Alexander Rauscher

Bild 1 av 1

”Förnedra inte killen… ha ha”, kommenterade Bolsonaro.

 Grafik: Alexander Rauscher
Grafik: Alexander Rauscher

Mitt i allt detta står alltså en stor del av Amazonas i lågor. Bränderna är de mest omfattande sedan 2013 och har ödelagt en yta på nästan en miljon hektar (10 000 kvadratkilometer).

Mellan torsdagen och fredagen förra veckan startade 1 663 nya bränder i regnskogen, enligt rymdmyndigheten Inpe.

Ekologen Adriane Muelbert, som forskar kring vilken roll avskogningen av Amazonas spelar för klimatförändringarna, säger till National Geographic att avskogningen sannolikt ligger bakom bränderna.

– Tidigare år har skogsbränder varit starkt relaterade till avsaknad av regn. Men det har varit ganska fuktigt i år. Det pekar mot att det är en brand som drivs av avskogning, säger hon till tidningen.

Jair Bolsonaro håller inte med. Han menar att det inte är skövlingen som ligger bakom bränderna utan att de inträffat av sig själv eftersom torrperioden i regnskogen inletts i augusti. Bolsonaro lanserade också en konspirationsteori om att miljöorganisationer ligger bakom bränderna – med syfte att få honom själv att framstå i dålig dager och för att ”skapa problem för Brasilien”.

När han sedan inte kunde belägga sina påståenden har han erkänt att det kan vara jordbrukare som startat dem för att sedan illegalt kunna skövla marken.

Annons
Annons

Flygbild över ett uppbränt område nära Porto Velho i Rondôniaprovinsen.

Foto: Victor R Caivano/APBild 1 av 2

Jamariskogen nära Porto Velho i lågor den 24 augusti.

Foto: Dario Oliveira/APBild 2 av 2
Flygbild över ett uppbränt område nära Porto Velho i Rondôniaprovinsen.
Flygbild över ett uppbränt område nära Porto Velho i Rondôniaprovinsen. Foto: Victor R Caivano/AP

Bolsonaros före detta kollega, Brasiliens tidigare miljöministern Rubens Ricupero, är orolig över presidentens ledarskap. Han säger till The Guardian att Bolsonaros hantering av regnskogen gjort honom till den mest föraktade och avskyvärda ledaren – i hela världen.

– Jag kan inte se någon annan – inte ens Duterte på Filippinerna, inte Trump, inte någon – som i dag väcker så mycket ilska, säger Rubens Ricupero.

– Aldrig, i mer än 50 år av vår historia, har det skett en katastrof som haft en så negativ inverkan på Brasilias image som den här. Inte ens under militärdiktaturen väckte allt som hänt – tortyr och försvinnanden så mycket negativ uppmärksamhet som nu, tillade Ricupero som även varit Brasiliens finansminister och FN-ambassadör.

Huruvida Bolsonaro får fortsatt stöd av brasilianarna återstår att se. Enligt opinionsundersökningar har hans stöd bland befolkningen sjunkit från 49 procent när han tillträdde i januari – till 29,4 den 25 augusti.

Under samma tidsperiod har andelen som svarar att Bolsonaros regering gör ett dåligt eller uselt jobb ökat från elva till nästan 40 procent.

Jamariskogen nära Porto Velho i lågor den 24 augusti.
Jamariskogen nära Porto Velho i lågor den 24 augusti. Foto: Dario Oliveira/AP
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons