Annons

Varmare klimat hotar djur och växter

Havssköldpaddorna hör till de djurgrupper som anses vara mest hotade av klimatförändringarna. Arkivbild.
Havssköldpaddorna hör till de djurgrupper som anses vara mest hotade av klimatförändringarna. Arkivbild. Foto: Rick Rycroft/AP/TT

Om medeltemperaturen på jorden höjs med 4,5 grader riskerar hälften av växt- och djurarterna i jordens mest artrika områden att försvinna lokalt, enligt en ny studie i tidskriften Climatic Change.

Under strecket
TT TT
Uppdaterad
Publicerad

Studien bygger på olika modeller av hur arterna kommer att påverkas under olika klimatscenarier, varav 4,5 graders höjning är det värsta. Det ligger i linje med prognoserna fram till 2100 om utsläppen av växthusgaser fortsätter att stiga som hittills utan att något görs för att stoppa dem.

Enligt forskarna, som är verksamma vid University of East Anglia i Storbritannien, James Cook University i Australien och Världsnaturfonden (WWF), riskerar Amazonas att förlora 69 procent av sina växter och en stor del av groddjuren. På Madagaskar befinner sig 60 procent av alla arter i farozonen.

I Medelhavsområdet är 30 procent av arterna i fara, medan 90 procent av groddjuren i sydvästra Australien riskerar att gå förlorade. Savannerna i det så kallade miombobältet i södra Afrika kan också bli utarmade.

– Arter som kan sprida sig och förflytta sig till nya platser drabbas i mindre utsträckning. Men de flesta växter, groddjur och reptiler klarar inte det, säger Olle Forshed, ansvarig för tropikskogar på WWF Sverige.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons