Annons

Maria Ludvigsson:Värme på äldreboende tillhör kärnverksamhet

Snart får de äldre tända en brasa för att hålla värmen.
Snart får de äldre tända en brasa för att hålla värmen. Foto: Robin Haldert/TT

I Motala ska äldreboenden spara på värmen.

Under strecket
Publicerad

Det kan inte ha undgått någon att svenska kommuner har en historia av slöseri och missbruk av skattebetalares pengar. Äventyrsbad, vikingastäder, flyktingboenden som står tomma, 236 kommunala kommunikatörer (Göteborg), världens längsta skidtunnel, festivaler, försök att ”sätta kommunen på kartan”, klimatångestterapi, kommunal fågelbur, kamelcenter och så vidare i all evighet.

Ej heller behöver någon sväva i okunnighet om demografins besvärande kurva. Observera att denna kurva besvärat oss redan långt innan krig och elände drev människor på flykt till vårt land. Sveriges kommuner och landsting (SKL) har under flera år låtit hugade ta del av hur befolkningsutvecklingen påverkar den kommunala ekonomin. Ingen kan säga att kommunernas ekonomiska bryderier kommer som en överraskning.

Att Motala kommun nu kritiseras för att dra ner värmen i äldreboenden är mot bakgrund av detta rimligt (Aftonbladet 24/9). Den som inte reagerar med förfäran är inte människa. Motala kommun har slarvat med sin ekonomi under lång tid och besparingar och ökad fokus på kärnuppgifterna har inte gjorts.

Annons
Annons

Det moderata kommunalrådet Kåre Friberg, kommenterar temperatursänkningen från 23 grader till 20 grader med ett Marie Antoinetteskt ”de kan ju ha filtar”.

Sänkningen ska gälla alla kommunala fastigheter. Varför det inte har slagit kommunledningen att man kan göra skillnad och låta de gamla hålla upp till 23 garder om de så önskar, medan andra lokaler sannolikt kan dra ner värmen än mer. Även kursändringar och besparingar kan göras mer eller mindre värdigt.

Ytterligare en tanke slår den som läser Motala kommuns delårsrapport från augusti i år. Där står bland annat: ”en ny kommunal simhall i samverkan med Lalandiaprojektet. Inriktningen för detta projekt beslutades i maj 2019 och är kommunens största investeringsprojekt någonsin. Den regionala dialogen om Lalandia och projektets betydelse för att utveckla östgötaregionen och besöksanledningarna till Östergötland med omnejd har fortsatt nu i samverkan med Tillväxtverket.”

Gör det inte! Simhallar hör inte till kommunal kärnverksamhet. Det gör däremot uppvärmning av äldreboenden.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons