Annons

Värmeböljan på väg bort – stora mängder regn drar in

Det har varit 30 grader eller mer på många håll i Sverige under flera dagar.
Det har varit 30 grader eller mer på många håll i Sverige under flera dagar. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Under den senaste veckan har det satts värmerekord i flera europeiska länder, och även i Sverige har värmeböljan i högsta grad märkts av. Men snart blir det kallt och regnigt.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Det har varit 30 grader eller mer på många håll i Sverige under flera dagar. Även under söndagen och måndagen väntas värmen stanna.

– Vi kommer att ha mellan 25 och 30 grader, i alla fall i södra Sverige, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

Men på många håll i Europa, där fyra nationella värmerekord slagits under de senaste dagarna, har värmen försvunnit. I Paris var det som mest 42,6 grader varmt i veckan, men på söndagseftermiddagen ligger temperaturen där på 22 grader. Och ännu längre söderut, på Kanarieöarna, är det bara 24 grader varmt.

Det här beror delvis på ett lågtryck, som är på väg till Sverige. Redan i dag drar regnet in över södra Sverige.

– I dag får vi se spridda skurar i Småland, Skåne, Blekinge och på västkusten. Då blir också temperaturen lägre, ner mot 20 grader, säger Jon Jörpeland.

Norrifrån kommer svalare luft in och gör att temperaturen i Kiruna på söndagseftermiddagen bara är 17 grader. Den här svalare luften kommer senare att röra sig söderut.

– Från och med tisdag får vi det mycket svalare, mellan 15 och 20 grader i större delen av Sverige även om det på sina håll i södra landet kan röra sig upp mot 25, säger Jon Jörpeland.

Som prognosen ser ut nu ligger den svala luften kvar över landet under hela nästa vecka. Och det blir en hel del regn, framför allt i södra Sverige.

– Det ser ut att bli stora mängder, i alla fall lokalt, säger Jon Jörpeland, och tillägger att prognosen alltid är osäker när det handlar om nederbörd.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons