Annons

Europavärmen har kommit – kan slå rekord i Sverige

Varmt väder väntas i helgen.
Varmt väder väntas i helgen. Foto: Henrik Isaksson / IBL

Nu har värmeböljan från kontinenten nått Norden och Sverige. I Norrland kan det bli över 30 grader i slutet av veckan. ”Väldigt varmt luft strömmar in söderifrån”, säger Ian Engblom, meteorolog vid Foreca.

Under strecket
Publicerad

Högtrycket som har orsakat historiskt varma temperaturer i Frankrike och Spanien har letat sig upp till norra Europa. Det är het luft från Afrika som värms upp när den färdas över molnfria himlar på kontinenten innan den når hit.

– Väldigt varm luft strömmar in söderifrån från Afrika. Den värms upp ytterligare i Spanien och Frankrike. Det är klart väder hela vägen från Afrika till oss, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

Det blir varmt i hela landet men i Norrland mer än normalt. På lördag ska det bli 31 grader i Umeå och i Åre väntas termometrarna nå 27 grader i morgon.

– I dag får vi 25–30 grader på ganska många håll i landet. Varmast blir det i Västerbotten, där det är mest klart väder. I Norrland är chansen för rekord störst, säger Ian Engblom.

I länen Stockholm, Uppsala, Västmanland, Gävleborg, Östergötland, Kalmar, Kronoberg, Jönköping och delar av Västra Götaland har SMHI gått ut med ett så kallat meddelande om höga temperaturer, skriver Aftonbladet.

För att det ska bli en klass 1-varning från SMHI krävs temperaturer på över 30 grader minst tre dygn i sträck.

Öland och Gotland får aningen kallare väder eftersom det är molnigare där, och havet kyler ner. Onsdagen är svalare i Stockholm men på torsdag väntas det bli 30 grader i huvudstaden.

Över 20 regioner har utfärdat värmevarningar. 

Hur länge värmen håller i sig är oklart. Vissa vädermodeller pekar på att den stannar nästa vecka, andra ger inte samma säkra prognos, berättar Ian Engblom.

– Efter lördag är det lite osäkert hur högtrycket beter sig.

På kontinenten blir det ännu varmare. I Frankrike ska det bli över 40 grader i södra delarna av landet och över 20 regioner har utfärdat värmevarningar. Samma temperaturer väntas i Spanien och i mellersta Portugal kämpar över tusen brandmän med svåra skogsbränder.

Anledningen till att det har varit svalare i Norden än i Europa tidigare i sommar är att vindarna legat annorlunda.

– Då har de tagit andra vägar än upp till oss, säger Ian Engblom.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons