Annons

Varmkorvens historia full av skrönor

Morgan Johansson (s) äter varmkorv i Almedalen 2019.
Morgan Johansson (s) äter varmkorv i Almedalen 2019. Foto: Lotte Fernvall/Aftonbladet

”Hur länge har man ätit varmkorv? Jag vet att den i Sverige är ett 1900-talsfenomen som först dök upp på en utställning i Stockholm, men var och när uppfanns maträtten?”

Under strecket
Publicerad

Svar: ingen vet, men många har trott sig veta. Som så ofta i mathistoria finns det mängder av obevisbara skrönor. Till saken hör också att maträtten är så enkel att göra att i princip vilken korv- och brödägare som helst i förfluten tid kan ha råkat uppfinna varmkorven utan att närmare reflektera över de kommersiella möjligheterna.

En ledtråd för oss till Frankfurt am Main i Tyskland, som ofta utpekas som varmkorvens födelseort. Stadens korvar var redan under senmedeltiden och renässanseran så kända att en särskild term myntades för dem – Frankfurter Würstchen (”liten korv från Frankfurt”). En annan stor korvstad i det tyskspråkiga kulturområdet var Wien, vars produkter kom att bli kända som wienerkorvar. Dessa är dock ett betydligt senare tillskott till korvfloran; de kan spåras tillbaka till 1800-talet och hade kanske föregångare på 1700-talet. Den avgörande skillnaden mellan frankfurterkorvarna och wienerkorvarna var köttblandningen. Medan frankfurterkorvarna gjordes på fläskkött innehöll wienerkorvarna både detta och nötkött. Var och när tyskarna kom på tanken att placera en frankfurterkorv eller wienerkorv i en bulle eller ett bröd är dock okänt – om de överhuvudtaget gjorde det.

När varmkorven dyker upp som kommersiell produkt är det inte i Tyskland utan i USA, där en eller flera tyska immigranter – det finns en omfattande mytflora om vem som var först; ett vanligt namn i sammanhanget är Feuchtwanger, men förnamnet varierar i skrönorna – under 1800-talets andra hälft skall ha börjat servera korv i bröd. Enligt en uppgift skall försäljaren ifråga egentligen bara velat sälja den varma korven, men eftersom kunderna brände sig på fingrarna lånade han först ut vantar till dem och bytte sedan (eftersom kunderna sällan lämnade tillbaka vantarna) ut dessa mot bröd. Sanningshalten i historien är omöjlig att utvärdera.

Som kuriosa kan tilläggas att den märkliga engelska termen hot dog, ”varm hund”, kan härledas till den på 1800-talet utbredda tron att korvfabrikanter använde hundkött i sina produkter. Misstanken kunde inte beläggas, men den blev så vanlig att dog kom att bli synonym till sausage.

Efter reklamen visas:
Harrisons grundkurs – detta bör du kunna om svensk historia
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons