Annons

Varning för getingsommar – Anticimex nedringt

Mördarsniglar, vägglöss, svartmyror. Djurvärldens minsta invånare har inte tagit semester och nu varnar experter för en riktig getingsommar. Anticimex är nedringt av folk som har problem med getingar och telefonköerna har varit långa.

– Det har blossat upp efter midsommar med värmen, säger skadedjursexperten Håkan Kjellberg.

Under strecket
Publicerad
Foto: Johan Nilsson/TT
Foto: Johan Nilsson/TT
Foto: Johan Nilsson/TT

Sommar, sol och höga temperaturer – då råder också febril aktivitet ute i naturen och årstidens alla plågoris stormtrivs.

I Göteborg och Västsverige har man just nu stora problem med råttor, mal och getingar, enligt aktuella skadedjursrapporter. I Malmö frodas vägglössen och råttorna och i Stockholm är det också gnagare som möss och råttor, men även svartmyror, som fortsätter att irritera.

Värst av allt är dock getingarna och nu väntar en riktig getingsommar.

Anticimex har varit nedringt de senaste dagarna från människor runt om i hela landet med getingproblem och har utökat telefontiderna för att klara trycket. Samtidigt tror man inte att årets getingsommar når upp till 2014 års rekordnivå, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på företaget.

Annons
Annons

– Det är mycket folk som ringer, när det blivit så här varmt sitter man kanske ute mer och då blir det påtagligt om man har ett getingbo. Alla våra tekniker är ute och arbetar för fullt, säger han.

I Stockholmsområdet har det hittills varit förhållandevis lugnt på getingfronten, även om det kommit in en hel del rapporter från skärgården.

Getingar är inte onda av naturen utan är där för att få mat.

– Det är framför allt Göteborg och Västkusten som är värst drabbade och har mer än vanligt. Vi har varannan årscykel för getingar, förra året var det extremt litet så vi förväntar oss att det blir mycket i år. I fjol kom den stora boomen i juli så det beror en hel del på vädret, säger Kjellberg.

Tidigare under försommaren orsakade svartmyror problem men det har lugnat ner sig något, däremot fortsätter råttor och mördarsniglar att frodas.

Råttorna är ett problem i alla tre storstäderna.

– Det hör lite grann till årstiden. När människor flyttar ut och har picknick i det gröna och kanske inte plockar undan efter sig så noga får råttorna mer mat, samtidigt är det mycket folk ute och rör sig på stan och ser dem oftare, säger Håkan Kjellberg.

När det gäller getingar finns det en del knep att ta till för att slippa de gula och svartrandiga gynnarna. Plocka bort det lilla pingisbollsstora boet redan på våren och håll koll på platser där du vet att det normalt brukar finnas mycket insekter. En bra plats för getingar återanvänds ofta.

Håkan Kjellberg påpekar att även om de är irriterande, är getingen ett viktigt nyttodjur som fångar skadeinsekter och hjälper till att sprida pollen.

– Getingar är inte onda av naturen utan är där för att få mat. Var försiktig med att dricka ur mörka saftflaskor som varit öppnade och torka gärna av bordet om du suttit ute så det inte finns några matrester kvar för det lockar dem. Hittar de ett matställe återvänder de dit, säger Håkan Kjellberg.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons