Annons

Varning för kaos: Italien kan snart lämna euron

Den politiska krisen i Italien kan i värsta fall leda till att det skuldtyngda landet tvingas lämna euron inom de närmsta dagarna. Det hävdar Olivier Blanchard, den tidigare chefsekonomen på Internationella valutafonden (IMF), som målar upp en mörk bild av den italienska ekonomin.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Olivier Blanchard, tidigare chefsekonomen på Internationella valutafonden (IMF).

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Italiens president Sergio Mattarella.

Foto: Fabio Frustaci/AP

Olivier Blanchard.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Efter reklamen visas:
Därför påverkar Italiens val hela EU

I mars fick de EU-kritiska partierna, Femstjärnerörelsen och Lega, stort stöd i Italiens parlamentsval. Tills nyligen såg det ut som om partierna skulle kunna bilda regering.

Men planerna grusades när Italiens president i söndags vägrade att godkänna deras val av finansminister – den euroskeptiska ekonomen och 81-åriga universitetsprofessorn Paolo Savona – viket gjorde att Italiens tilltänkta premiärminister drog tillbaka sin kandidatur.

Euron – som har varit Italiens officiella valuta i snart 20 år – stärktes initialt på nyheten eftersom marknaden hade varit orolig för att den tilltänkta regeringen skulle spä på landets skyhöga statskuld till ohållbara nivåer och kanske lämna den gemensamma europeiska valutan.

Men både euron och ledande börser har sedan dess tappat mark och räntorna på italienska statsobligationer stigit kraftigt de senaste veckorna, då investerare insett att krisen är långt ifrån över. Opinionsundersökningar visar att stödet för den tilltänkta koalitionen har ökat sedan valet och ett nyval kan komma snart.

Annons
Annons

Olivier Blanchard, tidigare chefsekonomen på Internationella valutafonden (IMF).

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Italiens president Sergio Mattarella.

Foto: Fabio Frustaci/AP
Olivier Blanchard, tidigare chefsekonomen på Internationella valutafonden (IMF).
Olivier Blanchard, tidigare chefsekonomen på Internationella valutafonden (IMF). Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Om majoriteten av det italienska folket verkligen vill lämna euron och de väljer en regering som representerar deras åsikter kommer Italien att lämna euron.

Enligt Olivier Blanchard gjorde den italienska presidenten helt rätt när han avvisade den föreslagna finansministern, eftersom alternativet hade varit att landet kastats in i ett ekonomiskt kaos.

– Jag är helt säker på att marknaderna skulle ha reagerat mycket starkt om Italiens president hade accepterat finansministerns nominering, säger Olivier Blanchard.

Investerare hade tagit sina pengar från bankerna och landet, och den Europeiska centralbanken (ECB) hade inte kunnat rädda Italien från en rejäl bankkris, menar han.

– ECB kan inte låna ut hundratals miljarder, som det skulle kunna handla om, till Italien – så jag tror att det hade blivit en allvarlig kris och betytt att landet kanske hade lämnat euron, säger Olivier Blanchard.

Italiens president Sergio Mattarella.
Italiens president Sergio Mattarella. Foto: Fabio Frustaci/AP

Den italienska presidenten gav på måndagen ekonomen Carlo Cottarelli i uppdrag att bilda en teknokratisk övergångsregering. Carlo Cottarelli är känd för att förespråka en stram finanspolitik och vill att Italien ska ha kvar euron. Han har i många år jobbat som en av topparna på IMF.

Annons
Annons

Men enligt Olivier Blanchard betyder presidentens tilltag inte att risken att Italien lämnar euron har försvunnit. Femstjärnerörelsen och Lega har lovat att fälla övergångsregeringen.

– Om majoriteten av det italienska folket verkligen vill lämna euron, eller åtminstone är öppna för idén, och de väljer en regering som representerar deras åsikter kommer Italien att lämna euron, säger Olivier Blanchard, och fortsätter:

– President har stoppat det för tillfället, men det kan hända om en vecka, det kan hända om tre dagar.

Italien är världens åttonde största ekonomi.

Mycket av marknadens oro beror på Italiens skyhöga statskuld – den tredje högsta bland världens största ekonomier. Italien är världens åttonde största ekonomi.

Femstjärnerörelsen och Lega har lovat mycket till många, bland annat mer pengar till dem med lägst inkomster, skattesänkningar för företag och att sänka pensionsåldern. De har också förordat att införa en medborgarlön och en plattskatt på arbetsinkomster, och att omförhandla EU-fördrag.

Sådana löften riskerar att öka statskulden ännu mer från dagens 130 procent av BNP (att jämföra med Sveriges 40 procent).

– Om det ser ut som om nästa regering låter underskottet öka mycket, då är det kört, ”game-over”. Det finns inte en chans att det inte skulle orsaka en kris, säger Olivier Blanchard.

Enligt Olivier Blanchard är den italienska ekonomins stora problem den svaga tillväxten. Enligt OECD tillhör landet en handfull länder i Europa som fortfarande tio år efter den globala finanskrisen inte producerar lika mycket per år som de gjorde innan krisen. Som jämförelse har den svenska ekonomin under samma tid växt nästan tjugo procent.

Annons
Annons

Olivier Blanchard.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

EU spådde nyligen att Italien kommer att växa minst i hela eurozonen i år och nästa år. Arbetslösheten är över tio procent – en bra bit över eurozonens drygt åtta procent. De unga är allra hårdast drabbade.

Den låga tillväxten gör det svårt för politikerna att genomföra nödvändiga reformer för att öka konkurrensen mellan olika företag i landet.

– Det finns många sektorer i Italien där konkurrensen är begränsad enligt lag och regelverk. Det betyder såklart att många företag verkar samtidigt som de är mycket oproduktiva och inte har mycket incitament att förbättra sig, säger Olivier Blanchard.

Olivier Blanchard.
Olivier Blanchard. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Problemet, enligt Olivier Blanchard, är att reformer för att rätta till problemen tar tid. Dessutom riskerar reformerna initialt att leda till att människor förlorar sina jobb när deras arbetsgivare inte klarar av den hårdnande konkurrensen. Politikerna i Femstjärnerörelsen och Lega vågar därför inte att göra det som krävs för att öka tillväxten i den italienska ekonomin, menar Olivier Blanchard.

– De här två partierna erbjuder inga lösningar, säger Olivier Blanchard, och fortsätter:

– Om det ser ut som att nästa regering, inte den teknokratiska, agerar oansvarigt med finanspolitiken tror jag att sannolikheten för att Italien lämnar euron är hög.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons