Annons

Varning för kraftiga vindbyar – tåg ställs in

Det blir blåsigt i helgen. Arkivbild
Det blir blåsigt i helgen. Arkivbild Foto: Johan Nilsson / TT

Det blir rejält blåsigt i helgen, framför allt på Västkusten och i Norrlandsfjällen. Trafikverket ställer av säkerhetsskäl in flera tåglinjer i västra Sverige.

Under strecket
TT
Publicerad

Det blåsiga vädret som dominerat väderleken den senaste veckan fortsätter även i helgen. SMHI har utfärdat klass 1-varningar om mycket hårda vindbyar i Halland, Västra Götaland och Bohuslän.

– Det är under höst och vinter allmänt mer blåsigt. Det beror på lågtrycken som drar in, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Vid Västkusten kan det bli vindbyar på upp till 22 meter per sekund, men vinden avtar inåt land. Även i Norrlandsfjällen varnar SMHI för besvärligt väder.

– I fjällen är det lokalt stormbyar, och det är framför allt på vindutsatta platser och kalfjället, säger Linus Karlsson.

Vädret ställer också till det för tågtrafiken. Trafikverket har ställt in tågen mellan Uddevalla och Strömstad från klockan 20 på fredagskvällen till klockan 12 på lördagen. Även tågtrafiken mellan Borås och Varberg ställs in, från klockan 21.30 på fredagen till 9.15 på lördagen.

– Det är en säkerhetsåtgärd som vi tar till för att folk inte ska bli stående, säger Peter Jonsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons