Annons

Varningen – aktierna där experterna tror på ras

Byggjätten JM är ifrågasatt bland många aktieproffs, som spekulerar i en nedgång.
Byggjätten JM är ifrågasatt bland många aktieproffs, som spekulerar i en nedgång. Foto: Tomas Oneborg

Börsens olyckskorpar svävar runt byggbolag och skogsjättar. Det blir tydligt när SvD tar del av statisk som visar hur experterna spekulerar i kommande kursfall i JM, NCC och SCA. Även H&M är ifrågasatt.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Karl-Johan Persson, vd för H&M.

Foto: Lars Pehrson

De investerar i motgångar. Det är en särskild kategori investerare, ofta utländska hedgefonder, som går emot de principer som annars gäller på en aktiemarknad – att man ska satsa på företag man tror på.

De så kallade blankarna gör tvärtom.

Några veckor innan bolagen ska lämna sina rapporter för tredje kvartalet är blankarnas favoriter inkassobolaget Intrum och byggbolagen NCC och JM. Därefter kommer skogsjätten BillerudKorsnäs, försvarsjätten SAAB och SCA.

– Listan över blankade aktier är intressant. Det säger en del om stämningen på marknaden, säger Peter Malmqvist, chef för Analysguiden på Aktiespararna

– Att både JM och NCC finns högt upp på listan förvånar inte. Båda bolagen har gått bra i år. JM har stigit nästan 50 procent sedan årsskiftet. Samtidigt går byggproduktionen ner i Sverige. I det läget är det inte konstigt att det finns de som misstror en fortsatt uppgång, säger han.

Jag tycker man som småsparare ska vara försiktig med att ta rygg på blankarna.

SCA och BillerrudKorsnäs kan förklaras av andra skäl. Enligt Peter Malmqvist står den svenska basindustrin inför stora utmaningar när konjunkturen viker. De senaste bolagsrapporterna har inte imponerat och de kommande kvartalsrapporterna kan betyda en ny kalldusch.

Annons
Annons

Karl-Johan Persson, vd för H&M.

Foto: Lars Pehrson

BillerudKorsnäs har fallit nästan 20 procent de senaste 12 månaderna. Och i september kom en vinstvarning från bolaget. Nu spekulerar blankarna i att dåligt kan bli sämre.

– BillerudKorsnäs har också haft problem med en stor investering i en fabrik som har fördyrats i flera omgångar, säger Peter Malmqvist.

Karl-Johan Persson, vd för H&M.
Karl-Johan Persson, vd för H&M. Foto: Lars Pehrson

Även H&M ligger sedan en längre tid högt upp på blankningslistorna. Det finns investerare som tror på en fallande kurs. Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank, påminner om att de investerarna än så länge har gjort en mycket dålig affär. H&M är en vinnare på börsen i år med uppgång på över 50 procent.

– Jag tycker man som småsparare ska vara försiktig med att ta rygg på blankarna. De som har gjort det i fallet H&M har fått betala ett högt pris, säger hon.

Att blanka i en aktie innebär att man försöker tjäna pengar på en fallande aktiekurs. Det går till så att man lånar aktier som man inte äger och tar därmed upp en blankningsposition. Sedan säljer man de lånade aktierna för exempelvis 100 kronor.

Mitt bästa tips är att investera i bolag som växer och som man själv tror på.

Förhoppningen är att kunna köpa tillbaka aktierna en tid senare för exempelvis 80 kronor. Man lämnar sedan tillbaka de lånade aktierna och behåller mellanskillnaden. Det vill säga i det här fallet 20 kronor.

Det finns gott om exempel på bolag som har fått blankare efter sig – men där det har visat sig att kursen har fortsatt att stiga, och där blankarna därmed måste köpa tillbaka de lånade aktierna för mer än man sålde dem för.

– Mitt bästa tips är att investera i bolag som växer och som man själv tror på. Det ska vara vägledande i investeringsbesluten. Sedan kan man kasta ett öga på de mest blankade aktierna ibland och möjligtvis se det som ett varningstecken tillsammans med andra signaler. Men det bör inte vara det avgörande, säger Maria Landeborn på Danske Bank.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons