Annons

Varningen inför toppmötet: ”Kan gå åt helskotta”

Förväntningarna är skyhöga inför toppmötet mellan Kim Jong-Un och Donald Trump. Kommer de att infrias – eller grusas?

– Saker är annorlunda denna gång, säger Niklas Swanström på Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik.

Under strecket
Publicerad

En sydkoreansk tv-tittare följer spänt rapporteringen från sommarens toppmöte mellan Kim Jong-Un och Donald Trump. Ett andra möte äger rum den 26–27 februari.

Foto: Ahn Young-joon/AP

En sydkoreansk tv-tittare följer spänt rapporteringen från sommarens toppmöte mellan Kim Jong-Un och Donald Trump. Ett andra möte äger rum den 26–27 februari.

Foto: Ahn Young-joon/AP
En sydkoreansk tv-tittare följer spänt rapporteringen från sommarens toppmöte mellan Kim Jong-Un och Donald Trump. Ett andra möte äger rum den 26–27 februari.
En sydkoreansk tv-tittare följer spänt rapporteringen från sommarens toppmöte mellan Kim Jong-Un och Donald Trump. Ett andra möte äger rum den 26–27 februari. Foto: Ahn Young-joon/AP

Under nästa vecka håller världen andan när USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un träffas i Vietnamns huvudstad Hanoi den 26 och 27 februari.

Det är andra gången som världsledarna på kort tid möts för att diskutera frågor så som kärnvapennedrustning, fredsavtal och sanktioner. Sist de sågs var under det uppmärksammade mötet i Singapore i juni.

Sommarens historiska möte, samt avtalet det resulterade i, fick från vissa håll kritik men hyllades från annat håll så pass att det ryktades att Trump och Kim skulle belönas med Nobels fredspris för insatsen. Ett rykte som återigen envist dök upp även i år efter nya uppgifter i förra veckan.

Trump har sedan sommarens möte hävdat att enorma framsteg skett avseende Nordkorea, dock utan att specificera.

Annons
Annons

Utöver ett tillfälligt stop på Nordkoreas kärnvapentester så har få konkreta resultat synts till på Koreahalvön sedan avtalet slöts. Kritiker menar att detta beror på att avtalet är substanslöst och saknar konkreta krav på kärnvapennedrustning från Nordkoreas sida.

Kritikerna fick vatten på sin kvarn av den FN-rapport som för två veckor sedan underströk att Nordkorea, även efter avtalet, fortsatt att försvara sina kärnvapen.

Men inför mötet i Hanoi är förhoppningarna ännu en gång skyhöga och en hel värld frågar sig vad ledarna kan enas om. Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik, är ljumt entusiastisk:

– Jag tror inte att vi kommer att se någon faktiskt nedrustning nu heller. Däremot tror jag att man kommer att ta fler viktiga symboliska steg som att skriva någon slags deklaration om att kriget mellan USA och Nordkorea är slut, säger han.

– Nordkorea är inte redo för nedrustning ännu. Under lång tid har kärnvapnen setts som den enda garanten för landets säkerhet, och Nordkoreas relationer med sina grannländer har inte förändrats.

Vad har då förändrats sedan mötet i somras?

– En sak som är annorlunda denna gång är väl just att länderna nu haft diplomatiska relationer ett tag. Det är positivt då jag tror att det har bidragit till att man har en bättre förståelse av den andre parten nu.

Utöver kärnvapen har en annan knäckfråga varit sanktionerna mot Nordkorea, som Kim Jong-Un vill att USA nu ska häva. Även på denna front är Niklas Swanström försiktigt optimistisk:

– USA kommer inte att lyfta alla sanktionerna, utan vi kommer att se lättnader i sanktioner relaterade till humanitära insatser och relationerna mellan nord och Sydkorea. Den amerikanska kongressen kommer inte att acceptera att lyfta sanktionerna utan reella framsteg i nedrustningsprocessen.

Annons
Annons

Vi pratar ju om Kim och Trump så det finns så klart en liten risk att allt går åt helskotta.

Trump har flera goda skäl att vara försiktig med att lova saker som kan vara svåra att genomföra, i synnerhet med tanke på senaste tidens utveckling i USA:

– Efter de inrikespolitiska mothuggen med muren och budgeten tror jag att Trump gärna vill komma hem med konkreta resultat för att visa att han får saker gjorda när han pratar om dem, säger Niklas Swanström.

Efter reklamen visas:
Premiärministern vill nominera Trump till fredspriset

Under torsdagen den 21 februari, mindre än en vecka innan toppmötet, kom nyheten om att Nordkoreanska representanter nu varnar FN att landet under 2019 väntas lida av svår matbrist. Över 1,4 miljoner ton mat uppges ha uteblivit på grund av torka, översvämningar och extrem hetta under 2018.

Är rapportens timing kopplad till det stundande mötet?

– Ingenting sker av en slump i de här kretsarna. Att skifta fokus från att handla om kärnvapen till att handla mer om det humanitära gynnar Nordkorea, att göra det motsatta gynnar USA, säger Niklas Swanström.

Finns det någon som helst risk med toppmötet?

– Vi pratar ju om Kim och Trump så det finns så klart en liten risk att allt går åt helskotta. Trumps något burdusa personlighet får honom ibland att pressa andra världsledare. Prövar han att göra det med Nordkorea, ett land där det är otroligt viktigt att inte tappa ansiktet, så kan det få tråkiga konsekvenser.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons