Annons

Janerik Larsson:Varningstecken i amerikansk politik

Applebaum varnar
Applebaum varnar Foto: Tomas Oneborg
Under strecket
Publicerad

Just nu handlar mycket av uppmärksamheten kring president Donald Trump och amerikansk politik om kongressens skattereformbeslut och om utsikterna fram till mellanårsvalet i november nästa år – och givetvis perspektivet till nästa presidentval i november 2020.

Men det finns andra, mera allvarsamma och oroande röster i den amerikanska debatten än de som spekulerar kring olika valutfall.

I dag skriver Yascha Mounk, som undervisar i statskunskap på Harvard och som skrivit den ännu inte utgivna boken The People Versus Democracy: Why Our Freedom Is in Danger and How to Save It, i New York Times om de hot mot den amerikanska demokratin som utgörs av de som idag sitter på den politiska makten i USA, dvs republikanerna (GOP) som kontrollerar båda kamrarna i kongressen och Vita huset.

Mounk fokuserar på mediekampanjen som siktar på att presidenten ska avskeda den särskilde åklagaren Robert Mueller som undersöker ryska aktiviteter under valåret 2016.

Han är inte den ende som fokuserar just på GOPs roll i det som nu sker i amerikansk politik.

Jonathan Chait skriver i tidskriften New York om den utrensning av Trump-skeptiska skribenter från Wall Street Journals ledarsida.

I sin artikel hänvisar Chait till en lång essä som kommer att publiceras i februariutgåvan av Esquire men som redan finns att läsa på tidskriftens hemsida.

Det är Sam Tannenhaus som skriver om den Trumpkritiska delen av GOP ledd av kända skribenter som David Frum, Max Boot och Anne Applebaum. De samlas nu i en gruppering som kallas Renew Democracy Initiative och en bok är på gång.

En bok som redan finns är David Frums Trumpocracy, som är en attack riktad i synnerhet på presidentens medlöpare i kongressen.

Det är en spännande läsning som varmt rekommenderas de som är intresserade av vad som händer i amerikansk politik.

I Tannenhaus’ artikel framträder David Frum som en ledare av Never Trump-rörelsen idag. Frum är en helt ekonomiskt oberoende skribent som nu har tidskriften Atlantic som sin bas.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons