Annons

Varslade läkarna kan behöva bredda kompetens

De varslade läkarna kan behöva bredda kompetensen.
De varslade läkarna kan behöva bredda kompetensen. Foto: Tomas Oneborg

Storvarslet på Karolinska kan innebära att 250 läkare måste söka nya jobb. Men det är inte säkert att jobben finns i Stockholmsområdet.

– Vi har inget utrymme att ta emot några läkare, säger Christophe Pedroletti, vd på Södertälje sjukhus, ensamt i Stockholmsregionen att redovisa positiva resultat.

Under strecket
Publicerad

Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 2

Södertälje sjukhus är ensamt i Stockholmsregionen om att gå med plus i ekonomin.

Foto: Tomas OneborgBild 2 av 2

Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

På onsdagen kom beskedet att Karolinska universitetssjukhuset varslar 250 läkartjänster och 350 underskötersketjänster. Karolinska väntas gå med ett underskott på 1,6 miljarder kronor i år – trots ett tillskott på 500 miljoner kronor i våras.

Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening.
Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening. Foto: Tomas Oneborg

Storvarslet på Karolinska gör att många läkare kan komma att behöva söka nya jobb. Enligt Maria Hjalmarsson, chef för primärvården i Region Stockholm, finns det vakanser på framförallt vårdcentraler och husläkarjourer.

Hon säger till SvD att det finns möjlighet att som läkare bredda sin kompetens inom allmänmedicin.

– Det går att göra nya lösningar även om man har andra specialiteter i botten, säger Maria Hjalmarsson, som ansvarar för 67 vårdcentraler i regionen. Ungefär lika många vårdcentraler i regionen drivs i privat regi.

Annons
Annons

Södertälje sjukhus är ensamt i Stockholmsregionen om att gå med plus i ekonomin.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

När flera av sjukhusen i regionen tampas med underskott finns risk för fler varsel. Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening tror att ytterligare varsel kan bli verklighet.

Och problemen gäller inte bara Region Stockholm, det är illa ställt med ekonomin i så gott som samtliga regioner i landet:

– Det är bara Jönköping som går med ett rejält överskott, berättar Johan Styrud.

Regionrådet Tomas Eriksson (MP) sade i höstas i SvD att det inte är aktuellt att ge ytterligare resurser till sjukhus med ekonomiska problem och att när man summerar 2020 ska alla vara i balans.

– Ett generellt problem är att allt fler specialistanställda läkare träffar allt färre patienter. Vi måste hitta verktyg för att flytta över resurser till primärvården och bygga ut den på riktigt, säger Tomas Eriksson.

Södertälje sjukhus är ensamt i Stockholmsregionen om att gå med plus i ekonomin.
Södertälje sjukhus är ensamt i Stockholmsregionen om att gå med plus i ekonomin. Foto: Tomas Oneborg

Södertälje sjukhus är det enda sjukhuset i Stockholm som går mot strömmen. För andra året ser sjukhuset ut att uppvisa ett positivt reslutat. Det uppger Christophe Pedroletti, vd sedan i april 2018.

– Sjukhuset har haft en bra kostnadskontroll med en bra och stram ekonomistyrning sedan en längre tid tillbaka. Vi har förberett oss för tuffare tider då vi vet att det kommer och har olika sparpaket inför nästa år, berättar han.

Vilka andra åtgärder är viktiga?

– Engagemang är ett nyckelord. Det gäller både när det kommer till bra ledningsprocesser samt engagemang bland medarbetare. Vi jobbar med lean-tavlor på varje avdelning för att identifiera förbättringar, plocka upp idéer och dela ut ansvar. Det har fungerat väldigt bra, säger Christophe Pedrolotti.

Södertälje sjukhus är ett medelstort akutsjukhus med riksmått. I Stockholmsregionen är det näst minst med 1 200 anställda och en omsättning på 1,4 miljarder kronor.

– Storleken behöver inte vara kopplad till ekonomin. Uppdragsmässigt är vi på ungefär samma nivå som Södersjukhuset och Danderyds sjukhus, säger Christophe Pedroletti.

Trots det positiva resultatet kommer Södertälje sjukhus inte att kunna ta emot arbetssökande läkare.

– Kanske kommer de att söka hos oss. Vi har sköterskebrist, men inte samma brister i andra kategorier, säger Christophe Pedroletti.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons