Annons

Varslen dras tillbaka även på Danderyd

Danderyds sjukhus.
Danderyds sjukhus. Foto: Tomas Oneborg

Även Danderyds sjukhus drar tillbaka större delen av sitt varsel om uppsägningar. Det gäller läkare, sjuksköterskor och undersköterskor. Däremot ska fortfarande 20 administratörer varslas.

Under strecket
Publicerad

– Det hade varit helt orimligt att ha kvar varslen på just Danderyd när man drar tillbaka dem på andra sjukhus. Ännu mera orimligt vore det att ha dem kvar eftersom sjukhuset precis haft sin mest arbetsamma vecka någonsin, säger Johan Styrud, som arbetar på Danderyds sjukhus och som är ordförande för Stockholms läkarförening till SvD.

Finansregionrådet Irene Svenonius (M) säger i en kommentar:

– Nyckeln till en kraftfull och framgångsrik omställning av Stockholms sjukvård är vårdens medarbetare och att använda deras kompetens till att ge vård på rätt plats och i rätt tid. Att SÖS och Danderyd klarar omställningen med andra metoder än uppsägningar av medicinsk personal välkomnar jag.

Jonas Lindberg (v) tycker det är positivt att varslen dras tillbaka på Danderyd och Södersjukhuset men besparingarna finns ju kvar.

– De befintliga sjukhusavtalen är fortfarande en svältkur och försvårar avsevärt möjligheterna att rekrytera sjuksköterskor.

Akil Awad, en av initiativtagarna till Sjukvrdsuppropet i Stockholm, är nöjd med att varslen dragits tillbaka för vårdpersonalen. Men säger samtidigt att det inte löser bristen på personal eller gör att fler vårdplatser kan öppnas.

– Ett litet steg framåt som vi är glada för, men det förändrar inte det faktum att regionen flyttar resurser från akutsjukhus och vårdcentraler som tar hand om patienter med de största vårdbehoven till närakuter, närläkarbolag och vårdval som tar hand om friska patienter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons