Annons

Karin Henriksson:Värsta avslöjandet kan sparas till sist för Clinton

Om Wikileaks följer det gamla rådet att spara det bästa till sist kan Hillary Clintons andra e-posthärva skada henne.

Än så länge är de hackade mejlen mest genanta – utom för Donald Trump som hittar bränsle till sina ”skurkaktiga Hillary”-anklagelser.

Under strecket
Publicerad

E-posthärvan – huvudvärk för Hillary Clinton.

Foto: Andrew Harnik/APBild 1 av 1

E-posthärvan – huvudvärk för Hillary Clinton.

Foto: Andrew Harnik/APBild 1 av 1
E-posthärvan – huvudvärk för Hillary Clinton.
E-posthärvan – huvudvärk för Hillary Clinton. Foto: Andrew Harnik/AP

WASHINGTON Totalt uppger Wikileaks, som grundades av Julian Assange, att man är i besittning av 50 000 mejl till och från den politiske veteranen John Podesta. Efter diverse höga poster i Bill Clintons och Barack Obamas regeringar är Podesta nu högste chef för Hillary Clintons presidentvalskampanj.

Hittills har närmare 10 000 mejl lagts ut på Wikileakssajten. Det rör sig om bollande av stort och smått, ofta snabbt och i franka ordalag, mellan höjdare i kampanjen och bland demokrater i olika positioner i samhället.

Podesta har inte förnekat att det är hans privata konto, men han flaggar för att manipulering kan ha skett och han hävdar att det är ryska hackare som ligger bakom. I ett uttalande sa han att han är övertygad om att FBI kommer att klarlägga förbindelser mellan Trumps sympatisörer, Wikileaks och Moskva.

Annons
Annons

Bilden av HRC, som hon kallas efter sina initialer för Hillary Rodham Clinton, stämmer överens med just det som gör att hon inte lyft ordentligt. De väldigt många rådgivarna detaljplanerar uttalanden och framträdanden med hänsyn till vad som skulle ge mest utdelning politiskt. Ibland framgår det att HRC egentligen inte tagit ställning eller svängt för att anpassa sig till vänsterutmanaren Bernie Sanders – och krasst nog att hennes chanser skulle stärkas mest ifall det blev Donald Trump som gick segrande ur republikanska primärvalen.

Det gjorde han och förvisso tycks Hillary Clinton leda mätningarna för tillfället. Frågan är om den är tillräckligt betryggande för att klara några pinsamheter i nästa e-postsläpp.

Hittills framgår att kontakter försiggick mellan kampanjen och justitiedepartementet om den andra e-posten, alltså utredningen om Clintons privata server under utrikesministertiden. Här klagas det över att HRC inte vill ge en intervju för att få saken ur världen, att hon är oförmögen att visa ånger och att hennes legalistiska språkbruk kan avskräcka väljare.

Tonfallet i mejl till och från några av USA:s mest kända journalister ter sig både vänligt och familjärt. Och vid ett tillfälle skämtar nuvarande kommunikationschefen Jennifer Palmieri om att den konservative tidningsmagnaten Rupert Murdoch och chefredaktören i Wall Street Journal Robert Thompson uppfostrar sina barn som katoliker.

– Jag antar att det är den religion som är mest socialt godtagbar bland konservativa. Deras rika vänner skulle inte förstå om de blev väckelsekristna, skrev Palmieri och säger nu dels att hon är katolik, dels att hon inte känner igen det mejlet.

Annons
Annons

Om det är ett slags kapprustning i avslöjanden som pågår skulle nog många gissa att Trump ligger värre till.

Det republikanska attackmaskineriet gick igång omedelbart med att Hillary Clintons uttalande om att ”deplorables” (bedrövliga) söker sig till Trump nu utökats med katoliker och baptister.

Donald Trump skruvade upp tonfallet till ännu gällare nivåer på sina senaste massmöten. Där betraktas Hillary Clinton som en slipad brottsling som ännu inte åkt fast – men som kommer att spärras in av en president Trump.

Mycket av kampanjsnacket skulle troligen se ungefär likadant ut om det gällde en annan kandidat på den här nivån. Från demokratiskt håll drar man fram att George W Bush och kretsen runt honom ”tappade bort” 22 miljoner mejl mellan åren 2003 och 2009 när ämnena gällde krig och tortyr.

Om det är ett slags kapprustning i avslöjanden som pågår skulle nog många gissa att Trump ligger värre till. I Clintons fall kan det finnas mer som tyder på att hon slirar på sanningen eller att hon lovat att backa upp storbanker – men i Trumps fall råder spänd väntan på om fler bandupptagningar från tv-shower dyker upp.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons