Annons
Krönika

Patricia Hedelius:Märklig utveckling hos mobiljättarna

I slutet på november blev det klart att antalet kvinnor i Tele 2:s ledningsgrupp fördubblas, från en till två. Frågetecknen kvarstår dock hur ledningsgruppen på 15 personer i det sammanslagna bolaget Tele 2 och Comhem kan ha så få kvinnor. Men lika märkligt är det att Telias vd Johan Dennelind halverat antalet kvinnor i sin ledningsgrupp.

Under strecket
Publicerad

I slutet på september presenterades samtliga personer som skulle ta plats i Tele 2:s ledningsgrupp. Alla 14 var män – utom en. I slutet på november blev det klart att antalet kvinnor i ledningsgruppen fördubblas, från en till två.

Foto: Janerik Henriksson/TTBild 1 av 1

I slutet på september presenterades samtliga personer som skulle ta plats i Tele 2:s ledningsgrupp. Alla 14 var män – utom en. I slutet på november blev det klart att antalet kvinnor i ledningsgruppen fördubblas, från en till två.

Foto: Janerik Henriksson/TTBild 1 av 1
I slutet på september presenterades samtliga personer som skulle ta plats i Tele 2:s ledningsgrupp. Alla 14 var män – utom en. I slutet på november blev det klart att antalet kvinnor i ledningsgruppen fördubblas, från en till två.
I slutet på september presenterades samtliga personer som skulle ta plats i Tele 2:s ledningsgrupp. Alla 14 var män – utom en. I slutet på november blev det klart att antalet kvinnor i ledningsgruppen fördubblas, från en till två. Foto: Janerik Henriksson/TT

Det var i början av januari som mobiloperatören Tele 2 och bredbands- och innehållsleverantören Comhem annonserade affären att bolagen skulle gå ihop. Framförallt är det synergier och mervärden som hamnar i fokus vid företagsaffärer.

Men för att genomföra dem krävs det naturligtvis en organisation och arbetsledare. Vanligtvis är det inte så mycket att orda om utan vem som får vilken befattning brukar lösa sig utan större uppmärksamhet. Om det inte är någonting som avviker från det förväntade vill säga.

Den första ögonbrynshöjaren i den här affären är det faktum att Tele 2:s succé-vd Allison Kirkby petades och att det i stället blev Anders Nilsson, vd för Comhem, som skulle ratta det sammanslagna bolaget. Allison Kirkby var – innan hon utsågs till vd – finanschef på Tele 2. Under hennes tre år på vd-posten skruvade hon upp prognoserna och levererade en totalavkastning på 70 procent.

Annons
Annons

Johan Dennelind, vd på konkurrenten Telia, kunde redovisa 5 procent, enligt DI:s beräkningar. Det dröjde inte heller länge innan hon rekryterades till nästa toppjobb som vd för danska TDC.

Men åter till Tele 2, där Anders Nilsson alltså stod med två ledningsgrupper – och ur dem skulle bilda en egen för det nya sammanslagna bolaget. Utöver Allison Kirkby ingick enbart en ytterligare kvinnlig chef i ledningsgruppen. Med en kvinnlig vd är det möjligt att jämställdhetsfrågan kom i skymundan.

Oväntat nog var alla män – utom en.

En genomgång av Comhems årsredovisning visar att under Anders Nilssons ledning genomfördes flera satsningar på jämställdhet, bland annat genom lönekartläggningar och interna mentorprogram. Det senare för att öka antalet kvinnliga chefer till 30 procent från den rådande nivån på 27 procent. I ledningsgruppen var det totalt sex personer, varav två kvinnor. Därmed låg jämställdheten i Anders Nilssons egen grupp strax över snittet jämfört med Comhem som helhet.

I slutet på september presenterades samtliga personer som skulle ta plats i den 14 man starka ledningsgruppen, inklusive Anders Nilsson själv. Oväntat nog var alla män – utom en. Nu var han inte helt omedveten om den sneda fördelningen han gjort, utan skrev i pressmeddelandet att:

”Jag är medveten om att könsfördelningen i den nya ledningsgruppen är ojämn. Telekomindustrin har en utmaning när det gäller könsfördelning, och därför kommer jämställdhet och mångfald vara ett av företagets prioriterade fokusområden framöver.”

Det kan ändå tyckas märkligt att varken jämställdhet eller mångfald har varit prioriterade områden när han utsåg ledningsgruppen, utan tycks vara frågor som kan vänta till ”framöver”.

Annons
Annons

I slutet på november kom beskedet att ledningen utökas med ytterligare en kvinna. Dagens redan iögonfallande stora ledningsgrupp kommer att bli hiskeligt stor om ingen man vid något tillfälle får stryka på foten – i alla fall om Anders Nilsson menar allvar med att prioritera jämställdheten framöver.

Men vad är värst? Att ha få kvinnor från början och ambitionen att öka antalet – eller att ha ett bra antal från början och sedan peta dem?

Frågan blir högst aktuell i Telia. De senaste fyra åren har vd Johan Dennelind petat flera av sina kvinnliga chefer till förmån för män. 2014 utgjordes ledningsgruppen, elva personer, av fyra kvinnor. Det betyder 36 procent kvinnor.

Det krävs att personer på vd-poster som i nya Tele 2 och Telia tar sitt ansvar för att få till stånd en förändring.

I dag är den nere på två kvinnor och därmed en sämre nivå än den som var i Tele 2 under Allison Kirkby. Det är anmärkningsvärt, då Telia ägs till nästan 40 procent av svenska staten som under den senaste mandatperioden hade en regering som kallade sig feministisk.

Ja, Anders Nilsson har rätt – telekomindustrin har en utmaning på området – men de har de flesta andra branscher också när det gäller jämställdhet. Men det krävs att personer på vd-poster som i nya Tele 2 och Telia tar sitt ansvar för att få till stånd en förändring. Det gäller att lägga motsvarande energi på jämställdhetsfrågan, och ha lika höga krav på resultat, som när det gäller målet att till exempel successivt öka vinsten.

Efter reklamen visas:
Manliga chefer drar ifrån lönemässigt
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons