Annons

Anders Lindblad:Varumärket nedsolkat – vem vill spela för en sådan klubb?

Daniel Kindberg under tisdagens presskonferens.
Daniel Kindberg under tisdagens presskonferens. Foto: TT

Östersunds FK lever på lånad tid. Det finns många frågetecken kring klubbens framtid. Den fällande domen för Daniel Kindberg har en avgörande symbolisk påverkan. 

Under strecket
Publicerad

Daniel Kindberg, ÖFK:s tidigare ordförande, uppträdde som väntat när han mötte media på ett hotell i centrala Stockholm efter den fällande domen. Vältalig, frustrerad, känslosam, öppen och helt övertygad om att hovrätten kommer fram till ett helt annat utslag i den ekobrottshärva som skakat om svensk fotboll i allmänhet och Östersunds FK i synnerhet.

Jag åkte till presskonferensen för att med egna öron höra Kindbergs försvarstal och måste säga att antingen lever Kindberg i någon form av förnekelse, eller så har Ångermanlands tingsrätt gått vilse bland alla fakturor i det som är grundbulten i anklagelserna.

Så länge domen inte vunnit laga kraft får Kindberg, och de övriga personerna som dömts av tingsrätten, anses oskyldiga. Kindberg menar att tingsrättens dom är en rättsskandal och det återstår att se vad hovrätten kommer fram till när fallet tas upp där.

Men oavsett vad det slutliga utfallet blir har domen redan fallit över fotbollsklubben Östersunds FK.

Det var Daniel Kindberg som låg bakom framgångssagan med spel i Europa league som den givna höjdpunkten. Utan Kindbergs entusiasm, kontakter och eget satsat kapital på 22 miljoner hade ÖFK aldrig tagit sig till allsvenskan och gjort succé i Europa.

Annons
Annons

Men nådde ÖFK sina framgångar på ärligt sätt? Vi får vänta på hovrättens dom för att slå fast detta. Klart är att Östersunds FK nu står på ruinens brant och med hot om att inte få förnyad elitlicens.

Under glansåren 2017-18 drog klubben in 140 miljoner kronor på spel i Europa och spelarförsäljningar. 2018 var ÖFK den allsvenska klubb som tjänade mest på att sälja spelare, cirka 70 miljoner.

Inför innevarande säsong hade klubben 23 miljoner i kassan. I dag ber man medlemmar och andra om hjälp för att överleva. En alltför stor kostym med höga spelarlöner, arvoden till agenter samt återbetalning av riskkapital och lån har kostat på.

Sponsorer och publiken har dragit öronen åt sig i spåren av rättegången mot Daniel Kindberg. En mångmiljontvist vad gäller försäljningen av Saman Ghoddos riskerar dessutom att sänka klubben helt. Dessutom säger tingsrätten i sin dom att klubbens driftbolag Driftaren AB ska betala en bot på 500 000 kronor, en icke obetydlig summa med tanke på det utsatta läget.

ÖFK klarade med nöd och näppe nytt allsvenskt kontrakt samtidigt som fotbollförbundets licensnämnd, på grund av omodernt regelverk, inte kan ta upp en anmälan mot klubben då preskriptionstiden gått ut. En väckarklocka för förbundet som nu kommer se över regelverket.

Daniel Kindberg slog på presskonferensen fast att klubbens framgångar varit äkta, att anklagelserna mot honom inte tagit bort något av det fotbollslaget åstadkommit.

Men hur ska Östersunds FK, med tanke på turbulensen runt klubben locka nya spelare och sponsorer? Vem vill spela för, eller satsa på, en klubb där varumärket solkats ned rejält och som hotas av konkurs?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons