Annons

Vasamuseet drog mest publik 2017

Vasamuseet var landet mest besöka museum i fjol. Arkivbild.
Vasamuseet var landet mest besöka museum i fjol. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Efter att länge ha toppat listan över landets mest besökta museer har Skansen petats från tronen av Vasamuseet, som besöktes av nära 1,5 miljoner människor i fjol.

Sämre gick det för Historiska museet som tappade närmare 100 000 besökare.

Under strecket
TT
Publicerad

Vasamuseet, som bland annat visade utställningen "Kvinnor", var förra årets mest besökta museum. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1

Vasamuseet, som bland annat visade utställningen "Kvinnor", var förra årets mest besökta museum. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1
Vasamuseet, som bland annat visade utställningen "Kvinnor", var förra årets mest besökta museum. Arkivbild.
Vasamuseet, som bland annat visade utställningen "Kvinnor", var förra årets mest besökta museum. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Under fjolåret gick Vasamuseet om Skansen i kampen om flest besökare, enligt nya siffror från Riksförbundet Sveriges Museer. Skansen har varit populärast i sammanhanget under många år i rad, men tappade 24 826 besökare samtidigt som Vasamuseet ökade med 154 084, jämfört med året innan.

"Det är fantastiska siffror. Jag är särskilt glad över att andelen barn som besöker oss har ökat. Vi har satsat mycket på våra yngre besökare, till exempel genom att erbjuda fler familjevisningar", säger Vasamuseets chef Lisa Månsson i ett pressmeddelande.

Antalet barn och unga som besökt museet har ökat från drygt 180 000 personer år 2016 till över 210 000.

Naturhistoriska riksmuseet, som var det tredje mest besökta, tappade strax över 70 000 besökare jämfört med året före.

Annons
Annons

Sämre gick det dock för Historiska museet i Stockholm, som tappade nära 100 000 besökare. Museet förklarar nedgången med att besökssiffran från 2016 var ovanligt hög, eftersom den fria entrén då hade införts.

"Nyheten om fri entré har avklingat", skriver pressansvariga Ulrika Mannberg Günther i en kommentar till TT. Hon pekar även på att delar av museet har varit helt eller delvis stängda för renovering under 2017, vilket har påverkat besökssiffrorna.

Sammanlagt besökte drygt 8,6 miljoner människor de större museerna som främst ligger i Stockholms län men också i Östergötland, Blekinge, Västra Götaland och Skåne.

"Överlag står sig fjolårets goda resultat", skriver Mats Persson, generalsekreterare vid Riksförbundet Sveriges Museer, i ett pressmeddelande.

Svenskarnas museivanor sticker ut jämfört med övriga Europa. Enligt senaste Europabarometern om européer och kulturarvet ska 80 procent av svenskarna ha besökt ett museum eller ett galleri under det gångna året. Det är 30 procentenheter mer än Europasnittet på 50 procent.

"Svenskarna är mycket flitiga museibesökare, vi ser det som kvitto på svenska museers relevans och popularitet", säger Persson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons