Annons

Växande protester 800 mil öster om Moskva

Demonstrationer har ägt rum i östra Ryssland för tredje helgen i rad. Bild från Chabarovsk på lördagen.
Demonstrationer har ägt rum i östra Ryssland för tredje helgen i rad. Bild från Chabarovsk på lördagen. Foto: Igor Volkov/AP/TT

Stora regeringskritiska demonstrationer har för tredje helgen i rad hållits i östra Ryssland.

Tusentals personer har deltagit i protesterna i staden Chabarovsk, där en populär guvernör greps för några veckor sedan.

Under strecket
TT
Publicerad

Under lördagens protester marscherade tiotusentals personer genom staden och sjöng protestsånger mot president Vladimir Putin. Enligt det ryska makthögkvarteret Kreml har de omfattande protesterna förstärkts av oppositionella aktivister från andra regioner.

Demonstranterna samlades framför regionens administrativa komplex och ropade "frihet" och "avgå Putin". Maskerade poliser lät demonstrationerna fortsätta trots ett förbud mot folksamlingar på grund av pandemin.

Enligt myndigheterna deltog 6 500 personer i en protest på lördagen, en del lokala medier uppger att de var runt 20 000 och oppositionella kanaler i sociala medier uppgav att runt 90 000 deltog. Enligt journalister som rapporterar från staden var lördagens protester de största under de tre gångna helgerna.

Chabarovsk, som ligger 8 000 kilometers bilväg öster om Moskva, har ungefär 600 000 invånare.

Ytterligare en demonstration utan tillstånd genomfördes enligt nyhetsbyrån Interfax senare under lördagen i staden.

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har stöttat de demonstrerande i Chabarovsk och sade tidigare i veckan att protesterna bara kan leda till eftergifter om de får "stöd från hela landet". Under dagen arrangerades en demonstration i Moskva, där minst tio personer som samlats för att visa sitt stöd för demonstranterna i Chabarovsk greps. Lokala medier rapporterar även att mindre protester ägt rum i andra städer i östra Ryssland, till exempel Vladivostok och Juzjno-Sachalinsk

Den tidigare guvernören Sergej Furgal anklagas för att ha beordrat mord och mordförsök på flera affärsmän under 2004 och 2005, och flögs efter gripandet den 9 juli till Moskva.

Enligt kritiker är anklagelserna politiskt motiverade, och Furgals anhängare kräver att han ska åtalas i Chabarovsk i stället för i den avlägsna huvudstaden.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons