”Växande svart ekonomi” – hon ser gig-jobbens baksida

Arbeta när och var du vill – på egna villkor. Gigekonomin stöper om arbetsmarknaden under 2020-talet, men med många risker på köpet. Det siar Karin Andersson, partner och konsult på Kairos Future, om framtidens arbetsliv.

Publicerad

Ökad flexibilitet. Det definierar framtidens arbetsliv. 2020-talet präglas av stora förändringar i affärs- och arbetslandskapet. Det är komplext, och det går snabbt. Industrisamhället som dominerande paradigm tonar ut – vi lever i en brytningstid.

I takt med att delar av arbetslivet automatiseras tillkommer jobb med allt högre kvalifikationskrav. Ett exempel som vi ser redan i dag är den stora bristen på personer med it-orienterade yrken. Bara år 2020 är prognosen att EU kommer sakna en miljon människor med data- och systemvetarkompetens.

Kompetensbristen tillsammans med ingredienser som digitalisering, automatisering och att tjänstesamhället breder ut sig driver fram gigekonomin som kommer att prägla nästa decennium.

Men att allt fler försörjer sig på tillfälliga uppdrag – gig – innebär utmaningar för både systemet och individen.

Gigekonomin öppnar visserligen upp för att på nya sätt med kort varsel få tag på expertis eller en extra resurs utan att anställa. För personer med hög och attraktiv kompetens skapar gigekonomin större frihet i livet – under 2020-talet ökar möjligheten att lägga livspusslet på nya sätt eller bosätta sig där man vill exempelvis.

Foto: Simon Rehnström

Samtidigt finns en baksida med gigjobben.

De kan visserligen bli en naturlig del av den framtida arbetskraften, men det betyder inte att jobben alltid är hållbara.

Annons

Många gånger blir tillfälliga uppdrag alternativ för personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden, och som då tar tjänster som inte alls är lika kunskapsladdade och värdesatta. Där är situationen en helt annan, och kan innebära utsatthet för de som lever på enkla gigjobb via appar och digitala plattformar.

Under 2020-talet kommer man behöva utveckla lösningar för att få bukt med och förebygga lönedumpning, dåliga arbetsvillkor och en växande svart ekonomi. En viktig möjlighet att fånga för arbetsmarknadens parter.

Jag tror dock inte att vi ser en arbetsmarknad om tio år där ingen är fast anställd, för en stor del av nästa generations arbetskraft vill ha kontroll och ordnade arbetsuppgifter.

I en världsekonomi som blir allt mer osäker är det inte alltid fart och fläkt på jobbet man längtar efter – trygghet är jätteviktigt. Som arbetsgivare ska man inte underskatta värdet av att erbjuda en fast anställning. Arbetets roll som meningsskapare i livet har krympt drastiskt de senaste decennierna. Det finns så mycket annat att leva för.

20 visioner om framtiden – en tanke per dag. I morgon: Klas Eklund om världsekonomin nästa decennium.

Foto: Simon Rehnström
Foto: Simon RehnströmBild 1 av 2
Foto: Simon RehnströmBild 2 av 2