Annons

Vd:ar oroas för framtiden: Råder ingen brist på risker

Handelsbankens vd Carina Åkerström.
Handelsbankens vd Carina Åkerström. Foto: Magnus Andersson/TT

Sämre tider är att vänta. Spådomen kommer från vd:arna för några av börsens tungviktare, visar SvD:s genomgång av vd-orden från de tyngsta bolagen i onsdagens rapportflod.

Under strecket
Publicerad

Björn Rosengren, vd på Sandvik.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

Onsdagen blev en rapporttung dag, och för såväl storbanker som verkstadsbolag var det dags att bekänna färg. Flera vd:ar tog också tillfället i akt att kommentera framtida oroshärdar.

En av dem är krisdrabbade Swedbanks tillförordnade vd Anders Karlsson, som noterar att det osäkra geopolitiska och ekonomiska läget kommer att ligga högt på agendan framöver, och att upptrappade handelskonflikter gått från att dominera nyhetsspalterna till att även sätta spår i realekonomin.

”Som följd har centralbanker i såväl Europa som USA signalerat om penningpolitiska lättnader. I Sverige har tillväxten mattats av något men ligger på en fortsatt god nivå med exporten som den främsta tillväxtmotorn. Riksbanken har i det läget intagit en avvaktande hållning”, går det att läsa i vd-ordet.

Samtidigt konstaterar han att de fortsatt låga räntorna och den starka arbetsmarknaden håller svenska hushåll välmående ur ett generellt perspektiv. Och precis som konkurrenten SEB påpekade vid förra veckans rapportsläpp har bolånens volymer tagit fart igen, trots Riksbankens höjning av reporäntan i december i fjol.

Annons
Annons

Björn Rosengren, vd på Sandvik.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

Anders Karlsson vill inte spekulera i när en eventuell lågkonjunktur skulle kunna skönjas.

– Men att vi går ner på en lägre nivå är inte så konstigt, med tanke på hur det ser ut globalt, säger han till SvD i samband med rapportpresentationen.

Handelsbankens vd Carina Åkerström lämnade inget vd-ord i rapporten, men storbankens makroekonomer räknar med att tillväxten i den globala ekonomin mattas under de kommande åren, även om en global recession undviks. I Sverige är arbetsmarknaden fortsatt stark, men tecken på sämre tider börjar synas. De närmaste åren för global och svensk ekonomi kan beskrivas som låg tillväxt länge snarare än djup lågkonjunktur.

Liknande signaler går att utröna från flera andra av onsdagens tungviktare.

”Vad gäller den globala ekonomin kvarstår vår bedömning att vi sannolikt är på väg in i en period av svagare efterfrågan. Ledande indikatorer har försvagats under en längre tid, fordonsindustrin är fortsatt svag och det finns tecken på att handelskonflikten börjar påverka ett flertal länder, däribland Kina”, skriver investmentbolaget Investors vd Johan Forssell i onsdagens delårsrapport.

”Det råder onekligen ingen brist på risker”, slår han fast.

Björn Rosengren, vd på Sandvik.
Björn Rosengren, vd på Sandvik. Foto: Tomas Oneborg

Verkstadsjätten Sandviks vd Björn Rosengren konstaterade efter årets första kvartal att han än så länge inte sett tecken på en annalkande lågkonjunktur som det talats om senaste året.

Men den färska delårsrapporten visar att bolaget utmanas av en negativ ordertillväxt – en för sektorn viktig konjunktursignal. I vd-ordet framgår att Sandvik nu verkar rusta för den försvagning som synts i industrin.

”Efter att under en lång period ha lagt stort fokus på att hantera en stark tillväxt, lägger vi nu ytterligare betoning på effektivitetsåtgärder”, skriver han – och lämnade senare besked att ett sparpaket där 2 000 tjänster försvinner kommer att sättas i verket ”omgående”.

De andra rapporterande verkstadskoncernerna Alfa Laval och SKF – med vd:arna Tom Erixon och Alrik Danielsson – noterar också minskad efterfrågan i rapporterna, och låsbolaget Assa Abloys vd Nico Delvaux skriver att viss osäkerhet på marknaden har ökat på grund av bland annat geopolitiska utmaningar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons