Annons

Vd:n ändrade sig – inom loppet av ett dygn

I går nej. 24 timmar senare ja. Det är snabba kast när Swedbanks vd Birgitte Bonnesen tar beslut om en extern granskning av misstänkt penningtvätt i banken. Resultatet av utredningen blir avgörande för Bonnesens framtid, tror Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

Under strecket
Publicerad

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1
Swedbanks vd Birgitte Bonnesen.
Swedbanks vd Birgitte Bonnesen. Foto: Tomas Oneborg

Pressen blev för stor. Det var inte bara den amerikanska finansmannen Bill Browder som krävde en oberoende utredning efter SVT:s Uppdrag gransknings avslöjande. Det gjorde även storägarna Alecta och AMF.

Enligt SvD:s källor var också bankens styrelse, med ordförande Lars Idermark i spetsen, tydlig med kravet på att låta en utomstående granska uppgifterna om att 40 miljarder kronor ska ha slussats genom banken i misstänkt penningtvätt.

Birgitte Bonnesen hade inget val. Trots att hon för bara ett dygn sedan var tydlig med sitt nej till extern granskning är beskedet nu det rakt motsatta.

– Vi tar den rapport som presenteras på Uppdrag granskning mycket seriöst. Att förebygga och avvärja penningtvätt är ett av bankens viktigaste ansvar, säger Birgitte Bonnesen i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Hon fortsätter:

– Därför har jag givit EY ett brett mandat att självständigt och noggrant undersöka informationen som presenterades på tv-programmet.

Revisionsjätten EY ska rapportera resultatet av sin undersökningen till vd och Swedbanks styrelse före årsstämman den 28 mars. På stämman kommer rapporten blir offentlig.

– Den här utredningen kommer sannolikt avgöra Birgitte Bonnesens framtid i banken, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

– Hittar man inga konstigheter kommer hon att sitta kvar. Upptäcker man penningtvätt kommer hon att få gå, säger han.

Allt mer fokus riktas nu mot styrelsen. Uppgifter till SvD gjorde gällande att ett styrelsemöte planerades sent på torsdagskvällen.

Efter reklamen visas:
Swedbanks vd Birgitte Bonnesen: "Vi hittade ingenting"

Ordförande Lars Idermark är tydlig med sitt stöd till bankens vd.

– Styrelsen välkomnar Birgitte Bonnesens beslut om en extern utredning. Vi har fullständigt förtroende för att Birgitte Bonnesen kommer att lägga sitt fulla fokus för att lösa detta, säger Lars Idermark, styrelseordförande i Swedbank.

Torsdagen innebar ännu en nattsvart dag för Swedbanks aktie. Den föll ytterligare nästan 10 procent. Sammantaget har aktien därmed fallit över 20 procent på bara två handelsdagar. Det innebär att värden för över 55 miljarder kronor har utraderats.

De tre största ägarna i banken är Sparbanksgruppen, Folksam och pensionsjätten Alecta.

– Vi ser mycket allvarligt på de uppgifter som kommit fram i SVTs Uppdrag Granskning. Vi välkomnar bankens beslut att tillsätta en oberoende granskning. Det viktigaste just nu är att det skapas klarhet och att all information kommer fram, säger Ramsay Brufer, ägaransvarig på Alecta.

Joakim Bornold anser att Swedbanks motstridiga budskap gör det extra viktigt med en extern utredning.

– Det är en förtroendefråga. En banks värdering på börsen är till stor del kopplad till bankens förtroende. Nu har det varit så mycket olika och motstridiga uppgifter från bankens ledning kring detta att en utomstående part behöver titta på det, säger han.

Är det pinsamt för bankens vd att behöva byta åsikt inom loppet av 24 timmar?

– Det är klart det är. Samtidigt kan man vända på det och tycka att det är uppriktigt av banken att faktiskt svälja prestigen och erkänna att man gjorde en felaktig bedömning, säger Joakim Bornold.

– Det är uppenbart att banken inledningsvis helt missbedömde sprängkraften i SVT:s avslöjande. Till en början ville de inte ens släppa fram Birgitte Bonnesen för en intervju.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons