Annons

Vd:n om bankkontoren: ”Otroligt fin intäktskälla”

Handelsbankens vd Carina Åkerström lovar bevara de lokala kontoren.
Handelsbankens vd Carina Åkerström lovar bevara de lokala kontoren. Foto: Janerik Henriksson/TT

Handelsbanken har inga planer att minska antalet lokala bankkontor trots onsdagens besked att banken kommer skära rejält i kostnaderna. Det säger vd Carina Åkerström.

Under strecket
Publicerad

Handelsbanken avslöjade på onsdagen ett stort sparprogram som ska sänka storbankens kostnader med runt 1,5 miljarder kronor per år. Bland annat ska Handelsbanken stänga sina kontor i Asien och Tyskland för att istället fokusera på sina sex hemmamarknader: Sverige, Storbritannien, Danmark, Norge, Finland och Nederländerna.

På onsdagens presskonferens sa Handelsbankens finansdirektör Rolf Marquardt att besparingsprogrammet betyder att 800 personer kommer lämna banken, inklusive konsulter. Flera hundra jobb kommer försvinna i Sverige.

Enligt Carina Åkerström finns det dock inga planer på att minska antalet lokala bankkontor i Sverige eller antalet anställda som jobbar där som ett resultat av onsdagens besparingsåtgärder. Handelsbanken har drygt 12 00 anställda runt om i världen, varav knappt 4 000 i Handelsbanken Sverige.

– Våra kontor är en otroligt fin intäktskälla. De har en väldigt hög effektivitet och det är därifrån vår intjäning kommer, så det känns väldigt, väldigt främmande att gå ned den stigen, säger Carina Åkerström till SvD.

Annons
Annons

Hur tänker ni annorlunda än andra banker som i stället minskar antalet kontor?

– Jag kan inte recensera de andra bankerna. Det här är en affärsmodell som vi känner har gagnat oss väl, säger Carina Åkerström.

Handelsbankens kostnader har ökat mer än intäkterna de senaste åren. Men enligt Carina Åkerström kostar de lokala bankkontoren inte speciellt mycket – bara fem eller sex procent av bankens totala kostnader. I stället för att lägga ned kontor fokuserar banken i stället på hur kontoren kan fungera bättre.

– Det vi lägger i kontoren kommer att ha en helt avgörande betydelse. Men vi måste naturligtvis se till att vi har ett digitalt erbjudande och en effektivitet på våra kontor som möjliggör det här, säger Carina Åkerström.

Handelsbanken har i dag 383 kontor i Sverige, vilket är en minskning med knappt tjugo kontor jämfört med för ett år sedan.

Enligt Carina Åkerström ser Handelsbanken hela tiden över sina kontor.

– På vissa marknader så öppnar man flera och på vissa marknader kanske man flyttar ett kontor och eller läggs samman och så vidare. Det är helt enkelt en anpassning till hur marknaden ser ut lokalt, säger hon.

Men strategin att fortsätta ha många lokala bankkontor ligger fast, trots att allt färre besöker fysiska kontor för att utföra banktjänster.

– Det är inte så att en möjlighet att träffa någon att prata med – alltså en människa – är irrelevant även i den digital världen, utan tvärtom. Att kunna möjliggöra för ett fysiskt möte, men att självklart också ha digitala erbjudanden tror jag kommer vara enormt kraftfullt även framgent, säger Carina Åkerström.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons