Annons

Veckans musiktips: Sympatin finns hos Johannes mer än Jesus

Musik på blodigt allvar, musik som väcker sympatier för tvivlaren Johannes och inspiration funnen i Michel Foucaults bok ”Vansinnets historia”. Det och mycket mer när Sofia Lilly Jönsson levererar veckans väl valda.

Under strecket
Publicerad

Peter Bryngelsson.

Foto: Jessica Gow / TT

1 / 5

Peter Bryngelsson: Musik på blodigt allvar. En studie av musikens roll i krig och konflikter (Gidlunds förlag)

Peter Bryngelsson.
Peter Bryngelsson. Foto: Jessica Gow / TT

När Peter Bryngelsson sökte upp historiker för att tala om ämnet musik i krig möttes han av ett förvånande motstånd – så djupt sitter försvaret av musikens goda egenskaper, är hans egen tolkning. Resultatet har blivit en originell studie med författarens egna reflektioner, historiska fakta, litterära skildringar och intervjuer om vartannat.

Titta här: gidlunds.se
Annons
Annons

2 / 5

Daniel Carlsson, Mogens Dahl Chamber Choir, Brooklyn Riders m fl – Sandström’s The Passion of St John (Exlibris)

Jag gillar början på Sven-David Sandströms Johannespassion, suggestiva vågor av dur och moll sköljer över varandra. Och bruket av countertenor till evangelisten Johannes röst är en vacker spegling av det överskridande hos lärjungen som Jesus älskade, som det står i skriften. Sympatin finns faktiskt hos Johannes mer än Jesus i denna speciella passionsberättelse.

Annons
Annons

Foucault har inspirerat Terje Tønnesen.

Foto: VIARD FRANCOISE/GAMMA

3 / 5

Camerata Nordica – Tales of sound and fury (BIS)

Terje Tønnesen och hans Camerata Nordica har inspirerats av Michel Foucaults bok ”Vansinnets historia” till kanske sin sista skiva, efter en turbulent period i vintras när musiker sa upp sig i protest mot politiska beslut i Kalmar. Från Telemann och Purcell bygger man ut egna arrangemang, släpper in nyckelharpa och ungersk folkmusik i musik för karneval och absurd teater.

Foucault har inspirerat Terje Tønnesen.
Foucault har inspirerat Terje Tønnesen. Foto: VIARD FRANCOISE/GAMMA
Annons
Annons

Den engelske kompositören Ralph Vaughan Williams (1872 – 1958)

Foto: Lebrecht / IBL

4 / 5

Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, Andrew Manze (dir) – Vaughan Williams: Symphony no 3 Pastoral, symphony no 4 (Onyx)

Den engelske kompositören Ralph Vaughan Williams (1872 – 1958)
Den engelske kompositören Ralph Vaughan Williams (1872 – 1958) Foto: Lebrecht / IBL

Ralph Vaughan Williams skrev sin pastorala symfoni, som har uppfattas som dödens stillhet snarare än friden i naturen, efter frivilligtjänst som ambulansförare i Frankrike och Grekland under första världskriget. Den här utgåvan med Liverpools symfoniker har hyllats av en enig kritikerkår, med dirigenten Andrew Manze som en auktoritet på den engelska tonsättaren.

Annons
Annons

Orkestern Norbotten Neo.

Foto: Gustaf Waesterberg/Waesterberg

5 / 5

Norrbotten Neo – 4 X Anders Eliasson (BIS) 

Orkestern Norbotten Neo.
Orkestern Norbotten Neo. Foto: Gustaf Waesterberg/Waesterberg

Enligt Norrbotten Neo talar Anders Eliassons musik direkt till hjärtat istället för att gå omvägen via intellektet. Det känns, för en gångs skull, inte som en klyscha. Musiken är varm och expressiv trots (!) sin klara modernism, och Neos kammarensemble får vara lyrisk i fyra porträttstycken tillkomna mellan 1981 och 2009.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons