Annons

Jenny Jewert:Veganerna flyttar fram sina positioner

Köttnormen utmanas i några av de mest traditionsbundna organisationerna vi har: kyrkan, lantbruket, akademin och finansvärlden. Samtidigt slår veganerna knockout i sociala medier. Men hur många äter enbart veganskt?

Under strecket
Publicerad

Min initiala tanke var att skriva om de nya veganerna, att skildra hur veganismen blivit mainstream. 90-talets militanta veganer som brände slaktbilar och släppte ut minkar har följts av en ny generation som ser veganismen som en diet bland många. Jag började att skriva om den allt mer lättillgängliga veganmaten, om kändisarna som är de nya glamourveganerna, om ungdomar som är veganer av en mängd olika skäl, inte minst hälsa och miljö.

Det underliggande budskapet var: man måste inte vara inbiten djurrättsaktivist för att vara vegan. Längre.

Samtidigt var det något som skavde. Exakt vad hade blivit mainstream? Siffrorna i de ofta små undersökningar som gjorts säger visar snarare att vi har en vegotrend. Allt fler äter gärna vegetariskt och veganskt då och då. Men faktum kvarstår: veganerna i Sverige, USA och många europeiska länder är fortfarande få. Till och med The Vegan Society i Storbritannien (bildat år 1944) ifrågasätter den stora ökning av veganer som rapporterats i brittisk press.

Jag delar inte deras vision om en vegansk värld, men kan imponeras av deras envisa strävan att förändra något de tror är fel.

Annons
Annons

Istället drogs mitt intresse mot ett mindre omskrivet inslag i veganrörelsen, till tongivande röster som vill utmana köttnormen i några av de mest traditionsbundna organisationerna vi har: kyrkan, lantbruket, akademin och finansvärlden.

Jag har också mött veganerna som använder vår tids mest omvälvande vetenskapliga tekniker: IT och bioteknik. Det går inte att föreställa sig denna ”buzz” runt veganismen utan sociala medier. Veganen slår knockout på slätstrukna figurer som vegetarianen och flexitarianen när algoritmer ger företräde åt känslosamt och mer extremt innehåll. När Gustaf, i artikeln intill, googlade på grönsaksodling hamnade han snart hos rawfood-veganer.

Jag delar inte deras vision om en vegansk värld, men kan imponeras av deras envisa strävan att förändra något de tror är fel. Alla möten och läsning av djurrättsfilosofer har inte gjort mig till vegan, men till en ännu mer eftertänksam allätare.

Jenny Jewert är frilansande vetenskapsjournalist och bor med sin familj på en gård med elva Gutetackor med lamm i Norduppland.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons