Annons

Vegankocken: "Mina barn får välja hur de ska äta"

Inget socker, inga animaliska produkter. Kocken Maximillian Lundin förändrade sin kost som ett experiment. I dag har det blivit hans sätt att leva.

Under strecket
Publicerad

Kocken Maximilian Lundin.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 3

Kocken Maximilian Lundin.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 3

Kocken Maximilian Lundin.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 3 av 3

Kocken Maximilian Lundin.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 2

Kocken Maximilian Lundin.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 2
Kocken Maximilian Lundin.
Kocken Maximilian Lundin. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Det började som ett experiment – kocken Maximillian Lundin uppmanade ett gäng kökschefer att sluta köpa kött, för att i stället prioritera ekologiska livsmedel, och blev ifrågasatt. ”Man kan ju inte inte äta kött”.

I samma veva hade han sett dokumentären Forks over knives, där fördelarna med att äta veganskt och sockerfritt lyftes fram.

I filmen medverkar en brandman som äter vegansk kost och tävlar i triathlon. Maximillian Lundin blev fascinerad och nyfiken.

– Jag fick känslan av att jag hade missat något, att det fanns möjlighet att optimera mitt välbefinnande. Jag visste ju hur dåligt jag kunde må av att äta kakor och godis, jag blev darrig och klistrig i munnen.

Kocken Maximilian Lundin.
Kocken Maximilian Lundin. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Annons
Annons

Kocken Maximilian Lundin.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

Fyra veckor skulle han testa och bevisa för sig själv och andra att det var möjligt att både utesluta kött och socker. I början kunde han dregla över bullar men när veckorna hade gått var det inte längre så svårt. Han upplevde att hans kropp hade förändrats.

– Jag mådde bättre och blev till exempel av med blemmor som jag hade haft på ryggen.

I samma veva började Maximillian Lundin att läsa på. Han insåg att han var en bra köttkock men att han kunde mindre om vegansk mat.

Han väljer sina ord med omsorg. Ingen ska skuldbeläggas för att de väljer att äta på ett visst vis. Ändå märker han att folk tycker att han är besvärlig.

– Först åt jag bara ekologiskt, sedan blev jag vegan - och sockerfri.

Barnen får inte äta socker men i övrigt bestämmer de själva vad de äter. På kalas får de med sig alternativ till de bullar, tårta och smågodis som ofta serveras. Den äldsta flickan gillar köttbullar men äter i övrigt mest veganskt. Femåringen, däremot, vill inte ha kött. För att vara säker på att ingen drabbas av brister har han låtit blodtesta både barnen och sig själv. Det visade att de alla hade låg järnhalt och även om han vet att det går att få bukt med det genom att bland annat äta mer spenat, nötter och fröer så ger han nu barnen järntabletter.

Kocken Maximilian Lundin.
Kocken Maximilian Lundin. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Annons
Annons

Maximillian Lundin upplever, när han leder matlagningskurser, att många funderar över sin och sina barns sockerkonsumtion.

– De tror att de lätt kan sluta med socker men inser sedan att det är svårare än de tror och när de ska göra sockerfria alternativ får de inte riktigt till det.

Privat är det få som säger något direkt till honom om familjens kostval men han kan få frågor som avslöjar folks skepticism. ”Hur gör ni med fredagsmyset” är en återkommande fråga.

– Jag gör smoothies med dadlar frukt, vatten och vaniljpulver och kex med dipp. Ibland gör jag också tryfflar men utan socker.

För egen del upplever han att hans hälsa har blivit bättre. Jo, han har gått ner i vikt. Lite för mycket tycker han själv och ska nu träna för att bygga upp muskler.

–Jag vill gå upp tio kilo. Och jag vet att så fort jag kommer igång med att träna så blir jag snabbt starkare. Det går mycket snabbare nu än när jag åt kött och socker, säger Maximillian Lundin.

Experimentet är över. Han har förändrat sin kost och upplever att han mår bättre. Utåt håller Maximillian Lundin medvetet en låg profil.

– Jag tjatar inte om att andra ska äta skippa köttet, utan att de ska välja att äta mer grönsaker. För mig är det rätt väg att gå.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons