Annons

Veganstrategen som retar upp djurrättsaktivister

Han provocerar sina mer renläriga anhängare genom att inte kräva hundra procent vegankost – av taktiska skäl. Belgaren Tobias Leenaert föreläser för veganer världen över om att bli effektiva aktivister för att få fler att leva veganskt.

Under strecket
Publicerad

Många djurrättsaktivister blir provocerade när Tobias Leenaert säger att det är okej att vara 99 procent vegan, eller till och med 90 procent.

Foto: Jana Broeckx

Många djurrättsaktivister blir provocerade när Tobias Leenaert säger att det är okej att vara 99 procent vegan, eller till och med 90 procent.

Foto: Jana Broeckx
Många djurrättsaktivister blir provocerade när Tobias Leenaert säger att det är okej att vara 99 procent vegan, eller till och med 90 procent.
Många djurrättsaktivister blir provocerade när Tobias Leenaert säger att det är okej att vara 99 procent vegan, eller till och med 90 procent. Foto: Jana Broeckx

På en knackig lina från Sao Paolo når jag Tobias Leenaert. Han har just föreläst för 250 brasilianska djurrättsaktivister och ser lite trött ut när vi pratar på Skype. Hundra resdagar per år avverkar denne belgiske eldsjäl som kallar sig meta-aktivist, alltså någon som lär andra aktivister hur de kan bli mer effektiva i sitt arbete för att skapa en vegansk värld. Han ser som sin uppgift att driva med renlärigheten inom rörelsen.

– För varje vegan finns någon som är ännu mer vegan. Men detaljerna är inte viktigast. Det är ju om vi lyckas knuffa utvecklingen i rätt riktning som betyder något.

Många djurrättsaktivister blir provocerade när han säger att det är okej att vara 99 procent vegan, eller till och med 90 procent. De är rädda för att det skapas en ”veganism light”.

Annons
Annons

85–90 procent av dem som köper den växtbaserade Beyond Burger är ju köttätare

– Jag är mer rädd för en alltför strikt veganism, eftersom den blir för svår att följa.

Han ger ett par exempel. Om en gammal släkting som du sällan träffar har bakat en kaka med smör och ägg, så kan du äta den och ändå kalla dig vegan. Om en god vän har ansträngt sig för att göra en vegansk lasagne till dig, men glömt att köpa lasagneplattor utan ägg, så ät, snarare än att ställa till en scen.

– Jag känner en vegan som aldrig äter ute, utan bara sådant han själv har lagat, för att inte riskera att få i sig något felaktigt. Då kan man vara säker på att inte få något inflytande alls på omgivningens relation till mat och djur.

Ett av Tobias Leenaerts budskap är att veganrörelsen måste tona ner de moraliska argumenten. Han hänvisar till forskning som visar att beteendeförändringar ofta kommer före förändringar i värderingar. När människor har minskat sin köttkonsumtion blir det lättare för dem att börja bry sig om djuren. Veganrörelsen måste acceptera att det kan finnas många vägar till Veganville som i Tobias bok symboliserar målet, det vill säga en värld där nästan allt nyttjande av djur har upphört.

– Man måste inte alltid prata om djuren, och man måste inte uppmana alla att bli veganer. Veganrörelsen borde istället fokusera på att göra det enklare för folk att ta små steg på vägen, och se till att skapa attraktiva alternativ till kött.

En falang inom veganrörelsen som försöker åstadkomma detta och som Tobias är särskilt imponerad av är de ”entreprenöriella aktivisterna” i Silicon Valley, biotech-veganerna som på labbet försöker utveckla alternativ till i princip alla animaliska livsmedel. Han menar att deras produkter hjälper veganismen att bli mer mainstream.

Annons
Annons

– 85–90 procent av dem som köper den växtbaserade Beyond Burger är ju köttätare. Det är så vi åstadkommer förändring. Om en köttätare upplever att det finns god vegansk mat, så blir inte veganismen lika hotfull.

Men trots att fler äter veganskt då och då, och trots att utbudet av vegansk mat har ökat dramatiskt, så är det extremt långt kvar till Tobias Leenaerts Veganville. Den stora utmaningen är framför allt att få folk att stanna där. Många överger veganismen. De som ändå förblir veganer drivs ofta av andra skäl som hälsa, miljö, identitet eller etik, men det djuretiska engagemanget dominerar.

Enligt den forskning Tobias redovisar är det också centralt att ingå i ett socialt sammanhang som stöttar den veganska livsstilen för att bli en långvarig vegan. Hans egen situation bekräftar den tesen. Hans mamma är vegan, liksom de flesta av hans vänner. Han bor med en kvinna som är vegan, och de har de två hundar och sex katter. I likhet med flera andra jag mött under arbetet med denna serie om vegansk mission har de inga barn.

– Det är ett medvetet val. Jag har aldrig längtat efter barn. De skulle ta upp för mycket tid. Jag vill jobba för min passion, kunna läsa när jag vill.

Om sitt eget engagemang säger han avslutningsvis så här:

– Det är en välsignelse att ha en passion för att driva en fråga. Det gör det enklare att hantera svårigheter i livet, om du har en riktning. Det är en fråga om att förstå lidandet och känna att jag kan göra något åt det.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons