Annons

Elsa Westerstad:Vem är det som är aningslös Lisa Bjurwald?

I år blir det bokmässa utan högerextrema Nya Tider.
I år blir det bokmässa utan högerextrema Nya Tider. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Att porta högerextrema Nya Tider från att ställa ut på Bokmässan löser inte problemet med hat och hot mot kulturutövare. Det skriver SvD:s Elsa Westerstad i ett svar till Lisa Bjurwald, författare och chefredaktör för Författaren.

Under strecket
Publicerad

Lisa Bjurwald tycker att jag är aningslös, för att jag enligt Bjurwald ställer frågan ”Varför är det så skönt att årets Bokmässa är nazistfri?”. Problemet är bara, och det är inte ett litet problem i sammanhanget, att det är en fråga jag aldrig har ställt. Jag skriver att jag ”har svårt att dela den lättnad som uttrycks av många i kulturvärlden över att Nya Tider är portade från årets bokmässa i Göteborg. Vad är det som är så glädjande?”

Därefter för jag ett resonemang om vikten att värna åsiktsfriheten för alla som vill och kan samtala, och som håller sig inom lagens gränser. För att prat alltid är bättre än tegelstenar. För att de med extrema och till och med obehagliga förhållningssätt till världen inte försvinner för att de motas bort från ”vanliga” arenor utan snarare närs i sitt hat mot samhällets elit och etablissemang. För att Bokmässan, som säger sig vara ”en öppen arena för fri åsiktsbildning”, visar att man inte vet vad åsiktsfrihet är.

Jag förvånas över att Lisa Bjurwald så lättvindigt vill växla in denna frihet. Att hon verkar tro att det faktum att Nya Tider portas från mässan skulle vara lösningen på problemet.

Annons
Annons

I år råkar det vara Nya Tider som portas från mässan, nästa år kan det vara någon helt annan aktör med en helt annan agenda, som fått för mycket oönskat fokus.

Men Lisa Bjurwald väljer att läsa det som att jag specifikt vill gå i försvar för nazister eller högerextrema. Att jag därmed går deras ärenden.

Som argument för varför Nya Tider bör kastas ut redogör Lisa Bjurwald för en undersökning från 2016 som visade att många medlemmar i Sveriges författarförbund och Konstnärernas riksorganisation hade utsatts för våld, hat eller hot på grund av sitt konstnärskap.

Det är otroligt sorgligt att konstnärer och författare hotas och, som Bjurwald berättar, rent av förföljs på Bokmässan. Och nej, jag förminskar inte deras erfarenheter. Jag hoppas att ordningsmakten får de resurser som behövs för att få bukt med dessa förkastliga hot mot människor vars enda brott är att de använder sin frihet att yttra sig.

Jag förvånas över att Lisa Bjurwald så lättvindigt vill växla in denna frihet. Att hon verkar tro att det faktum att Nya Tider portas från mässan skulle vara lösningen på problemet.

Aningslös, var ordet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons