Annons

Jesper Sundén:Vem blinkar först – presidenten eller kronprinsen?

Mohammad bin Salman och Vladimir Putin – vem blinkar först?
Mohammad bin Salman och Vladimir Putin – vem blinkar först? Foto: Jacquelyn Martin/AP, Mikhail Metzel/TT

Saudiarabien trappar upp oljekriget mot Ryssland – trots enorma ekonomiska risker. Frågan är vem som blinkar först: Vladimir Putin eller Mohammed bin Salman?

Under strecket
Publicerad

Ryssland tycks ha tagits på sängen av Saudiarabiens snabba straffåtgärder efter att Moskva vägrat att gå med på att producera mindre olja.

Först chocksänkte Saudiarabien priset på sin olja − och allra mest sänktes priset på oljan som säljs till Europa, vilket drabbar Ryssland extra hårt.

Därefter meddelade saudierna att de i april ska pumpa ut 12,3 miljoner fat olja per dag till marknaden. Det är en ökning med 26 procent, jämfört med hur mycket man sålde innan samarbetet med Ryssland bröt samman.

På onsdagen beslöt saudierna dessutom att öka sin maxkapacitet till 13 miljoner fat per dag, samtidigt som Förenade Arabemiraten hängde på med produktionsökningar.

Alla dessa åtgärder står oljeindustrin dyrt och inte minst drabbar de Saudiarabien självt. Men landet är berett att gå långt för att knäcka Ryssland.

Nära 70 procent av de saudiska budgetintäkterna kommer från oljeförsäljningen, så sänkta priser innebär sänkta intäkter. Landet har under de senaste åren dragits med budgetunderskott och hålen i statens kassa kan nu väntas växa.

Men det hindrar inte Saudiarabien. I dag kostar ett fat brentolja 34 dollar, men nu förbereder landet budgetscenarier utifrån att oljepriset faller till mellan 12 och 20 dollar per fat, enligt analysföretaget Energy Intelligence. Alla statliga myndigheter har också uppmanats att ta fram sparförslag på mellan 20 och 30 procent av sin budget.

Annons
Annons

Detta visar hur långt saudierna är villiga att gå för att få Ryssland att böja sig. Så frågan är vem som blinkar först av president Vladimir Putin och kronprins Mohammed bin Salman i detta chicken-race.

Ryssland kan på pappret anses ha ett bättre läge än Saudiarabien eftersom dess statsbudget är i balans vid ett oljepris på 42 dollar per fat, jämfört med 80 för Saudiarabien. Ryssland har också sagt att det ska möta prisfallet med ökad produktion till 11,8 miljoner fat per dag.

Men president Putin har haft ekonomisk tillväxt som sitt huvudfokus under den mandatperiod som löper ut 2024. Just nu är han dessutom i färd med att säkra ett fortsatt maktinnehav fram till 2036 med hjälp av förändringar av konstitutionen.

I det läget är det inte så lockande att låta ekonomin ta stryk.

Redan i tisdags öppnade hans energiminister, Alexander Novak, för nya samtal med Opec i maj eller juni. Något som blankt avvisades av hans saudiska motsvarighet, så länge det inte finns någon överenskommelse om produktionsminskningar.

Nu växer nervositeten bland de ryska oljebolagen. På torsdag möter de Alexander Novak för att diskutera konflikten med Opec. Rysslands näst största oljebolag, Lukoil, sägs argumentera för en uppgörelse med oljekartellen.

En av Lukoils delägare – mångmiljardären Leonid Fedun – har också varit öppet kritisk mot det ryska agerandet som han kallat: ”mycket oväntat och irrationellt, för att uttrycka sig milt”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons