Annons

Tove Lifvendahl: Vem blir Årets Grinchen?

Foto: Tove Lifvendahl
Publicerad

I väntan på besked ifall Centerpartiet och Liberalerna är beredda att släppa fram en S-regering, får man ägna sig åt mer konstruktiva saker. Jag såg just på tv att tomteklädda motionärer samlat in en kvarts miljon kronor idag till välgörande ändamål – bra gjort! För egen del har helgen ägnats åt julbak; lussekatter, pepparkakor och annat småbröd fyller nu ett antal kakburkar och påsar.

Mindre fridfull är situationen i Paris, där bilder från bland annat Champs-Elysées förskräcker; i ljusets huvudstad ses butiker som plundras, julgranar och bilar som sätts i brand, tårgas, vattenkanoner och så de gula västarna. Sveriges ambassadör i Frankrike, Veronika Wand-Danielsson, berättar om läget för ledarsidan.

Min krönika denna helg handlar om rättsstaten, något som de flesta (förhoppningsvis) inte har anledning att tänka på var dag, men som är helt grundläggande för ett civiliserat samhälle. Advokaten Sten de Geer har nyligen utgivit en angelägen bok i ämnet.

Annons

Ledarsidans nya kolumnist Hanna Hellquist begår premiär idag med en artikel om det heliga enprocentsmålet i biståndet, vilket går att diskutera givet att de pengarna sällan åläggs någon ordentlig effektutvärdering. Biståndet fyller så många andra behov för givaren, vilket Hanna har god kunskap om efter åren på UD.

Henrik Jönsson, företagsledare och entreprenör, ger Jan Björklund råd om politisk kommunikation. Janerik Larsson läser och tipsar, och apropå diskussionen huruvida demokratin är under hot finns bara en bot – medborgarna, inte minst de som uppbär förtroendefulla roller i dess olika strukturer, måste själva ta ansvar för den.

Kolumnisten Özge Öner skriver om likheterna mellan den brittiska brexitdebatten och den svenska samhällsdiskussionen, Nima Sanandaji gästar med en kommentar om Alliansens tankegods, i behov av uppbyggnad, och Per Gudmundson skickar vykort från utlandet.

Ni har väl inte missat ledarsidans julkalender? Det är den mest magiska man kan tänka sig. Varje dag bjuder Nicklas Berild Lundblad på en ny fråga, som man kan gå och klura på flera dagar efteråt. Man brukar ju säga att en dag då man har lärt sig något nytt är en bra dag. Denna julkalender vågar jag påstå kommer med en kunskapsgaranti; minst en ny synaps öppnas i tankegångarna för den som öppnar luckorna som alla finns här.

Tillönskar en fortsatt fin adventstid! Om man ska önska en ny regering innan jul vete sjutton, givet riktningen i processen just nu. Ännu är diplomet för ”Årets Grinchen” namnlöst.

Detta är Tove Lifvendahls brev. Få brevet gratis till din mejl genom att anmäla dig på SvD.se/nyhetsbrev.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons