Annons

Birgitta Forsberg:Vem har rätt, politikerna eller börsen? Jo, båda!

Trump ihop med supportrar i Michigan på onsdagskvällen, samtidigt som representanthuset röstade för att ställa honom inför riksrätt.
Trump ihop med supportrar i Michigan på onsdagskvällen, samtidigt som representanthuset röstade för att ställa honom inför riksrätt. Foto: Evan Vucci /AP

Medan politikerna i Kapitolium gav det amerikanska folket en gladiatorlik kamp om riksrätt för Donald Trump så öppnade aktörerna på Wall Street dagen därpå stillsamt New York-börsen och erbjöd folket bröd.

Under strecket
Publicerad

De skrek, de gjorde en stående tyst reflektion och de tjöt i mikrofonerna. Det fanns nästan ingen ände på det teatraliska när Demokraterna i USA:s representanthus på onsdagskvällen röstade igenom att ställa president Donald Trump inför riksrätt, medan Republikanerna röstade emot.

Likt Colloseums gladiatorer i antikens Rom erbjöd Kapitoliums politiker ett skådespel som att de ville få hela landet att skaka, inte minst när de båda partierna gjorde det hela till en fråga om vad som utmärker en demokrati.

Ändå öppnade New York-börsen stillsamt på torsdagsmorgonen (torsdagseftermiddagen, svensk tid) och erbjöd folket bröd att mätta magen med efter kvällens kamp.

Gladiatorkampen på Capitol Hill i Washington har ingen reell betydelse.

Vem har då rätt, politikerna eller börsen? Jo, båda.

Det är en oerhörd sak att majoriteten i den amerikanska kongressens ena kammare, representanthuset, anser att världens mäktigaste man, en demokratiskt vald amerikansk president, ska ställas inför riksrätt. Det har endast hänt två gånger tidigare i USA:s historia.

Annons
Annons

Donald Trump själv var uppenbart berörd. Han twittrade en meme till sina supportrar som var en parafras av den klassiska Uncle Sam-affischen där han sitter och pekar mot kameran med orden: ”I verkligheten är de inte ute efter mig, de är ute efter dig. Jag är bara i vägen.”

Men gladiatorkampen på Capitol Hill i Washington har ingen reell betydelse. Senaten, där 53 av de 100 senatorerna är republikaner, kommer att fria Trump i riksrätten. Därmed sitter presidenten kvar.

Aktörerna på New York-börsen är fast förankrade i verkligheten på Wall Street och lite längre norrut på Manhattan står investerarna på Nasdaq lika stadigt på Times Square.

– Om marknadsaktörerna på allvar trodde att det skulle bli riksrätt för Trump, eller att han inte skulle bli omvald, skulle börsen reagera negativt, säger aktiestrategen Martin Guri på finansbolaget Kepler Cheuvreux.

Verkligheten är den att räntorna är låga och företagen tjänar hyfsat bra med pengar. Därmed ska, enligt alla ekonomiska teorier, aktier gå starkt. Och då de amerikanska börserna inte reagerar, så hetsar heller inte övriga börser upp sig.

– Finansmarknaden styrs av Wall Street och där bryr man sig inte om huruvida det är krig i Mellanöstern, tsunami i Japan eller om barn svälter i Afrika eftersom det inte påverkar den amerikanska ekonomin, säger Martin Guri.

Det blir betydligt mer nervositet bland marknadsaktörerna i USA när Donald Trump och Kinas president Xi Jinping är ute och hotar med handelskrig. Då hickar börserna till, upp eller ner, beroende på om kombattanterna rustar upp eller ner.

Annons
Annons

Räntorna har länge varit så låga att investerare inte har sett räntepapper som något alternativ.

Men sanningen att säga har handelskrigsretoriken inte heller påverkat marknadsaktörerna långsiktigt. Börserna har tuffat på. Tullar på varor gör visserligen att företagen tjänar mindre pengar, men inte så väldigt mycket mindre pengar i det stora hela, påpekar aktieförvaltaren Mattias Eriksson på kapitalförvaltaren Coeli.

Börsekvilibristerna vet hur man bakar bröd: man tar ett företag, stoppar in tillväxt och får avkastning. Sedan hoppas man att centralbankerna har satt ugnen, räntorna, på den absolut mest fördelaktiga temperaturen och att inga andra stora händelser skruvar på någon annan av ugnens knappar. Ut kommer ett perfekt gräddat bröd – om läget är gynnsamt.

Räntorna har länge varit så låga att investerare inte har sett räntepapper som något alternativ när det gäller att få avkastning på pengarna. Därför fortsätter de att sätta sina pengar på börsen.

Eftersom USA:s senatorer kommer att rösta tvärtom jämfört med representanthuset – efter att ha bjudit folket på ännu ett skådespel – så kommer inte riksrätten att ändra ugnstemperaturen.

Amerikansk politik har sällan varit så splittrad | SvDsvd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons