Annons

Janerik Larsson:Vem hittar på fake news?

Filter
Filter Foto: Dan Hansson

Det råder ingen brist på samtida skandaler. En fråga som allt oftare dyker upp i sådana sammanhang är hur väl medierna visat sig vara oberoende och inriktade på faktakoll - eller om de dragits med av olika drev och närmast blint rusat i samma riktning.

Under strecket
Publicerad

Det talas om demokratins kris. I sådana sammanhang ska man inte glömma att en viktig grundpelare för den västerländska demokratin är fristående, sakligt granskande medier och inte minst att olika medier konkurrerar med varandra just med granskningar - inte hänger ihop om samma verklighetsbeskrivning.

Nu förlorar medierna i förtroende och det dystra är att detta inte sällan är välförtjänt.

SvDs alltid intressanta podd ägnade sig tidigare i veckan åt tidskriften Filters avslöjande om skandalen de ”apatiska flyktingbarnen”.

Tidskriften Kvartal har ägnat artikelförfattaren Ola Sandstig en timslång, och mycket intressant utfrågning.

I Kvartal intervjuas han av chefredaktören Jörgen Huitfeldt som utsattes för mobbing från Sveriges Radio när han lämnade det företaget för nystartade Kvartal. Så han vet en hel del om hur tufft det är ett på minsta sätt bryta mot den svenska mediekonvenansen.

I sammanhanget är det värt notera att ”de apatiska flyktingbarnen” kom upp när Sandstig arbetade på en bok som på Sandstigs hemsida fick denna rubrik när han offentliggjorde projektet:

”Fake News” – ny bok om etablerade mediers bristande rapportering

I sin krönika i veckans nummer av Affärsvärlden skriver Erik Hörstadius om den svenska krisens olika aspekter hänger samman med att ”ledande medier jamsar med uppenbart oförmögna till seriöst ansvarsutkrävande”.

Den offentliga fiktionen idag är att ”fake news” är något som hittas på i olika sociala medier.

Tyvärr är det inte alls så enkelt vilket historien om de apatiska flyktingbarnen bara är en illustration av. Det är de etablerade mediernas ”fake news” som har störst genomslagskraft.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons